Νέο ψήφισμα του συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, για τα προβλήματα του τμήματος, αλλά και του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Αναλυτικά:
Λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής των τελευταίων κυβερνήσεων και των μέτρων που έχει επιβάλλει στο λαό η τρόικα, ο τομέας της παιδείας, μεταξύ άλλων, έχει πληγεί σημαντικά.. Ο λόγος της σημερινής μας παρουσίας είναι η ενημέρωση για την κρίσιμη κατάσταση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την αδιαφορία της Πρυτανικής Αρχής ( Σαλή-Παπασαλή, Κάτσιος και Καλδή) για αυτά τα ζητήματα, που σίγουρα έρχονται σε αντιδιαστολή με το χαρακτήρα μιας διημερίδας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως αποτέλεσμα του κουρέματος των πανεπιστημιακών ομολόγων και της περαιτέρω υποχρηματοδότησης της παιδείας είναι πολλαπλά. Η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών αποτελεί πλέον προνόμιο και όχι δικαίωμα, καθώς ο αριθμός των φοιτητών που στεγάζονται είναι ενδεικτικός ως προς το σύνολο τους, ενώ η ποιότητα της σίτισης είναι πραγματικά αχαρακτήριστη. Επίσης, όλα τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου έχουν ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα τμήματα και οι διάφορες κατευθύνσεις αυτών.
Συγκεκριμένα για το τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, τα προβλήματα είναι εντονότερα. Λόγω της έλλειψης καθηγητών και των μειωμένων πιστώσεων για το πανεπιστήμιο η κατεύθυνση της Ισπανικής και της Διερμηνείας κινδυνεύουν να καταργηθούν, ενώ η κατεύθυνση της μετάφρασης υπολειτουργεί σε μεγάλο βαθμό. Αξίζει να αναφερθεί η μοναδικότητα του συγκεκριμένου τμήματος σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιπλέον, προεδρικό διάταγμα ορίζει ένα υποχρεωτικό εξάμηνο στο εξωτερικό για τους φοιτητές του τμήματος μας, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση πτυχίου. Παρά την υποχρεωτική φύση του εξαμήνου αυτού, τα χρήματα που αντιστοιχούν στον κάθε φοιτητή μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι φοιτητές φέτος έφυγαν με χρήματα, που δεν καλύπτουν ούτε τη στέγασή τους στο εξωτερικό, πόσο μάλλον τη σίτιση και τις λοιπές ανάγκες τους.
Το αποκορύφωμα όλων αυτών είναι πως μέσα στον Αύγουστο η Πρυτανική Αρχή αποφάσισε εν αγνοία των φοιτητών τη μεταφορά του τμήματός μας σε δύο κτίρια του Παλιού Ψυχιατρείου και έτσι με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτος βρεθήκαμε προ τετελεσμένου. Σημειωτέον ότι η λύση της εκμίσθωσης των δύο κτηρίων που στεγαζόταν μέχρι και πριν το καλοκαίρι το τμήμα ήταν μονομερής, που σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο για αυτή την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Τα συγκεκριμένα κτίρια στο Παλιό Ψυχιατρείο δεν ενδείκνυνται για αίθουσες διδασκαλίας. Πρόκειται για πρώην ψυχιατρικούς θαλάμους, η χωρητικότητα των οποίων δεν ξεπερνά τα 25 άτομα. Η μεγαλύτερη αίθουσα χωράει 90 άτομα πολύ στριμωγμένα, ενώ οι φοιτητές του κάθε έτους είναι περίπου 120. Μάλιστα, με τις πρώτες βροχές το υπόγειο του ενός κτηρίου πλημμύρισε. Συνεπώς δεν πρόκειται για ορθολογική οικονομική διαχείριση, αλλά για υποβάθμιση των σποδών μας και χλευασμό ενός ολόκληρου τμήματος.
Βέβαια, το πρόβλημα του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν είναι μόνο οι περικοπές στη χρηματοδότησή του, αλλά κυρίως η ανεύθυνη στάση της Πρυτανικής Αρχής και η κακή διαχείρισή
των οικονομικών από μέρους της. Χαρακτηριστικό είναι ότι το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος η Πρυτανική Αρχή καθυστέρησε να ανανεώσει τις συμβάσεις των φυλάκων των κτηρίων «Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο» και «Καλυψώ», με αποτέλεσμα τα κτίρια να είναι κλειστά και να μη γίνονται μαθήματα για παραπάνω από μία βδομάδα. Επιπλέον, η Πρυτανική Αρχή προχώρησε σε τροποποιήσεις συλλογικών συμβάσεων του Δημοσίου Προγράμματος Επενδύσεων σχετικά με την αποκατάσταση του Μεγάρου Καποδίστρια, που ανήκει στο τμήμα μας, αφήνοντας τον προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο έργο μόνο με 500€. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ανικανότητά της, η Πρυτανεία καθυστέρησε να προκηρύξει μειοδοτικό διαγωνισμό για τη μετακίνηση των φοιτητών του τμήματος μας στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας αρχικά πως αυτό ήταν υποχρέωση των φοιτητών, κι έτσι η τελική τιμή ήταν πολύ υψηλή, επιβαρύνοντας τον ήδη χαμηλό προϋπολογισμό του πανεπιστημίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πρυτανική Αρχή έχει αναθέσει τη λύση του προβλήματος στους φοιτητές, αγνοώντας το γεγονός πως αυτή είναι η εκλεγμένη αρχή να λύνει τα προβλήματα που ανακύπτουν, και όχι να δημιουργεί περισσότερα. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο αντιπρύτανης Οικονομικών Σταύρος Κάτσιος έχει ταχθεί υπέρ της εισόδου των επιχειρήσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Είμαστε αντίθετοι με κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των σπουδών μας και της βιωσιμότητας του δημοσίου πανεπιστημίου και θα το δηλώνουμε με κάθε ευκαιρία. Έτσι δικαιολογούμε και την παρουσία μας σήμερα, καθώς θεωρούμε πως η παιδεία αποτελεί το κυριότερο πολιτιστικό αγαθό όλων των λαών και η υπεράσπισή του χρέος του φοιτητικού σώματος.
Τελευταία σχόλια