Ανακοίνωση για το πρόσφατο Περιφερειακό εξέδωσε η παράταξη του Ιόνιου Αρχιπελάγους.
Σε αυτήν, τονίζει τα παρακάτω:
Στις συνεδριάσεις του Π.Σ. Ιονίων Νήσων που έγιναν στην Κέρκυρα 29 και 30/9/2012 συζητήθηκαν μεταξύ άλλων δύο σημαντικά θέματα. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Π.Ι.Ν. για το 2012-2014 και η διαμόρφωση κατευθύνσεων για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2014-2020.
Στο πρώτο θέμα η Παράταξή μας υποστήριξε ότι το Πρόγραμμα κατατέθηκε καθυστερημένα- ήδη το 2012 βαίνει προς το τέλος του- και δεν ιεραρχεί δράσεις και προτεραιότητες επωφελείς για τις τοπικές οικονομίες και τη ζωή των κατοίκων των νησιών μας.
Τονίστηκε ότι η διοίκηση της ΠΙΝ δεν έχει επισημάνει και διορθώσει τις αιτίες για τα χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ παρατηρείται έλλειψη μεθοδικότητας και συντονισμού στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Εξακολουθεί να ακολουθείται η πολιτική του ‘’βλέποντας και κάνοντας’’ χωρίς να υπάρχει πολιτική διεύθυνση και οραματισμός.
Θεωρούμε ότι κεντρικά ζητήματα προς τα οποία πρέπει να στραφούν οι δράσεις της ΠΙΝ είναι η ανάκαμψη του τριτογενούς τομέα ( τουρισμός) και η αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα ( αγροτική παραγωγή) και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η δημιουργική σύνδεσή τους.
Για ακόμη μια φορά υπογραμμίζουμε ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι αναγκαία η παραγωγή της συγκολλητικής ύλης κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας δηλαδή η πραγματοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού. Διαφορετικά χτίζουμε στην άμμο…
Στο θέμα του μελλοντικού σχεδιασμού 2014-2020 η συζήτηση μόλις τώρα αρχίζει. Η εισήγηση της ομάδας εργασίας που παρουσιάστηκε στο Π. Σ. είναι αξιόλογη και σε σημαντικό βαθμό, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο. Το κείμενο όμως είναι τεχνοκρατικό και το Π.Σ. ως πολιτικό όργανο οφείλει να ιεραρχήσει ανάγκες και προτεραιότητες των νησιών μας και να δώσει πολιτικές κατευθύνσεις. Η εισήγηση της ΠΙΝ πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικό κείμενο. Προτείναμε μάλιστα την διοργάνωση Συνεδρίου, κατόπιν πρωτοβουλίας της ΠΙΝ, με την συμμετοχή των Δήμων και φορέων (Επιμελητήρια, επαγγελματικές οργανώσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί κ.λ.π.) για την δημοκρατική διαμόρφωση των τελικών προτάσεων προς την Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2013.
Κι’ εδώ η Παράταξή μας τόνισε ότι κεντρικός μας στόχος πρέπει να είναι τα Ιόνια Νησιά να γίνουν ο πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Επίσης να επιχειρηθεί η άμεση σύνδεση του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα ( λ.χ. ανάδειξη τοπικών προϊόντων, γαστρονομικός τουρισμός, αγροτοτουρισμός) και η ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων. Προς τούτο ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην επίλυση της ενδοπεριφερειακής- διανησιωτικής σύνδεσης και επικοινωνίας θαλάσσιας, χερσαίας και αεροπορικής, ώστε να αρθεί η εδαφική ασυνέχεια της Περιφέρειάς μας.
Ταυτόχρονα πρέπει ν’ αναπτυχθούν δράσεις για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της διαχείρισης των απορριμμάτων και της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.
Υπογραμμίσαμε ότι η ΠΙΝ πρέπει δυναμικά και σε συνεργασία με τις άλλες νησιωτικές περιφέρειες να διεκδικήσει στο νέο Πρόγραμμα της ΕΕ να περιληφθεί ειδικό κεφάλαιο για τις νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα και με την συνθήκη του Άμστερνταμ που επιβάλλει την ιδιαίτερη φροντίδα τους ως ευαίσθητων περιοχών .
Τέλος διαβεβαιώνουμε ότι η Παράταξή μας θα συνεχίσει να στηρίζει οποιαδήποτε εποικοδομητική προσπάθεια γίνεται για την ανάπτυξη των νησιών μας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και υπολογισμούς.
Τελευταία σχόλια