Η βουλευτής Α. Γκερέκου κατέθεσε ερώτηση για την υποβολή σχεδίου διαχείρισης για την αλιεία με βινζότρατες, επισημαίνοντας ότι εκπνέει η προθεσμία.
Στην ερώτησή της προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με θέμα «υποβολή σχεδίου διαχείρισης για την αλιεία με βιντζότρατες», η κ. Γκερέκου αναφέρει:
«Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1967/2006 («κανονισμό για τη Μεσόγειο Θάλασσα») η χώρα μας υποχρεούται να υποβάλει σχέδια διαχείρισης για ορισμένους τύπους αλιείας στα χωρικά της ύδατα. Η υποβολή και η έγκριση σχεδίων διαχείρισης επιτρέπει την άσκηση, με έκδοση ειδικών αδειών αλιείας, ορισμένων αλιευτικών δραστηριοτήτων κατά παρέκκλιση του κανονισμού, όπως για λόγους γεωγραφικούς, μειωμένης επίπτωσης στο θαλάσσιο περιβάλλον, μοναδικότητας των αλιευτικών εργαλείων, κ.α.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 9/7/2012 η Ελλάδα δεν είχε υποβάλει ένα ικανοποιητικό και τεκμηριωμένο σχέδιο διαχείρισης για την αλιεία με βιντζότρατες, παρά τη γραπτή απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα το είχε πράξει έως το Φεβρουάριο του 2012. Στην ίδια επιστολή τονιζόταν ότι η μη αποστολή ικανοποιητικής απάντησης εντός δέκα εβδομάδων, ουσιαστικά έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, επισύρει ενδεχόμενη προσφυγή της Επιτροπής εις βάρος της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχει σταλεί σχέδιο διαχείρισης για την αλιεία με βιντζότρατες με σαφείς στόχους και πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση; Εάν όχι, πότε προτίθεται να σταλεί ;
2. Ποιος είναι ο προτεινόμενος σχεδιασμός για την διεξαγωγή αλιείας με βιντζότρατες;».
Τελευταία σχόλια