50 και πλέον τώρα χρόνια το Ινστιτούτο Goethe διοργανώνει στην Αθήνα εκτός από τμήματα εκμάθησης της γερμανικής και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, διαλέξεις και δημόσιες συζητήσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες (κλασικής και σύγχρονης μουσικής, τζαζ), λογοτεχνικές βραδιές, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.ά. καθώς και διάφορες παραγωγές θεάτρου, χορού κ.λ.π. Στα χρόνια που πέρασαν στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν διακεκριμένοι έλληνες και γερμανοί καλλιτέχνες και επιστήμονες.
Η συνεργασία του Ινστιτούτου Goete της Αθήνας με το ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ εγκαινιάζεται με το αφιέρωμα του στην Pina Bausch.
Η Pina Bausch (1940-2009) αποτελεί μια εμβληματική μορφή του μοντέρνου χορού. Υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος του Tanztheater Wuppertal. Κατά την διάρκεια της καριέρας της κέρδισε παγκόσμιο θαυμασμό και φήμη για τις avant-garde χορευτικές ερμηνείες και χορογραφίες της, οι οποίες συνδυάζουν τον χορό με τον ήχο και την αποσπασματική αφήγηση.
Θα προβληθούν οι ταινίες:
Café Müller (1987, 50´)
Σκηνοθεσία: Pina Bausch
Κινηματογραφημένη παράσταση του Χοροθεάτρου του Wuppertal (Wuppertaler Tanztheater) σε ψηφιακά αποκαταστημένη κόπια. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στο Wuppertaler Tanztheater το 1978.
Οι ερμηνευτές: Malou Airaudo, Pina Bausch, Jan Ninarik, Dominique Marcy, Mezareth Panadero, Jean Laurent Sasportes
Μουσική: Οι άριες από τα έργα του Henry Purcell «The Fairy Queen» και «Διδώ και Αινείας» συνοδεύονται από αγγλικούς υπότιτλους.
Ίσως να είναι η πιο προσωπική δουλειά της Pina Bausch. Ίσως σε κανένα άλλο έργο της να μην έχει εκφράσει με τόση θλίψη το θέμα που αποτελεί τον πυρήνα των χορογραφιών της: Την αναζήτηση ασφάλειας κι αγάπης. Όμως, στην ασταμάτητη κι επίμονη αυτή αναζήτηση δεν κρύβεται μόνον η θλίψη, αλλά και η δύναμη και η θέληση του ανθρώπου να μην παραιτηθεί, να μην αφήσει την απελπισία να τον βγάλει από το δρόμο της αναζήτησης. Οι άριες που διαλέγει η Pina Bausch προσδίδουν στο έργο μελαγχολική και ονειροφαντασιακή ατμόσφαιρα, καθώς εκφράζουν τον πόνο του χωρισμού, το πένθος και την απόγνωση.
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης (1978, 36´)
Σκηνοθεσία: Pina Bausch, Pit Weyrich
Μουσική: Igor Strawinsky
Με το Χοροθέατρο του Βούπερταλ (Tanztheater Wuppertal)
Η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Igor Strawinsky συγκαταλέγεται σ’ εκείνα τα μουσικά έργα που μεταφέρονται χορογραφικά πολύ συχνά στη σκηνή. Η χορογραφία της Pina Bausch θεωρείται ως η πιο ριζοσπαστική και πιο συγκινητική που έχει γίνει ποτέ. Και στην «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» πραγματεύεται η Pina Bausch το βασικό της θέμα: Τη φαινομενικά ανυπέρβλητη αποξένωση μεταξύ των δυο φύλων. Ακολουθώντας το βαθύ πιστεύω της χορογράφου – ότι χορός σημαίνει να φτάνεις στα όρια, είτε από χαρά είτε από πόνο, έτσι να που να γεννιέται κάτι νέο – οι χορευτές ερμηνεύουν το έργο σαν να χόρευαν για την ίδια τους τη ζωή.
Αναζητώντας το χορό – Το διαφορετικό Θέατρο της Pina Bausch (1993, 29´).
Ντοκιμαντέρ της Patricia Corboud
Ένα πορτραίτο της Pina Bausch και του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ. Με σχόλια της Pina Bausch, αποσπάσματα από τις χορογραφίες της και αναλύσεις του κριτικού χορού Jochen Schmidt. Το 1973 ανέλαβε η Pina Bausch τη διεύθυνση του Μπαλέτου του Βούπερταλ, αναδεικνύοντάς το στη συνέχεια σ’ ένα από τα κορυφαία του κόσμου. Το ντοκιμαντέρ συνοψίζει τα 20 πρώτα χρόνια της πορείας της, φέρνοντας την ίδια μπροστά στην κάμερα και δείχνοντας αποσπάσματα από τα έργα: Arien, Kontakthof, Ιεροτελεστία της Άνοιξης, Κυανοπώγων, Το παράπονο της αυτοκράτειρας κ.ά.
(σε αγγλική γλώσσα)
Κυρίες και Κύριοι από 65 και πάνω (2002, 70´).
Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Lilo Mangelsdorff
Η Pina Bausch ανεβάζει το έργο της "Kontakthof" με ερασιτέχνες από 65 χρονών και πάνω.
(με ελληνικούς υπότιτλους)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012
> Αναζητώντας το χορό – Το διαφορετικό Θέατρο της Pina Bausch
> Café Müller
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012
> Κυρίες και Κύριοι από 65 και πάνω
> Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης
ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ, Σχολεμβούργου 39, Τένεδος (είσοδος Νέου Φρουρίου)
ώρα έναρξης προβολών: 21.30
είσοδος ελεύθερη
http://www.goethe.de/ins/gr/ath/elindex.htm
www.polytechno.com.gr
Τελευταία σχόλια