Η βουλευτής Κερκύρας και υπεύθυνη του τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου με γραπτή της δήλωση τονίζει πως “πασιφανές πως με ανορθόδοξες διαδικασίες και με καθαρά φωτογραφικές διατάξεις δρομολογείται η μετάλλαξη του Ερημίτη σε παραθεριστικό χωριό”.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε η βουλευτής:
«Οι ρυθμίσεις δικαιώνουν τις επιφυλάξεις που διατυπώνω σε επίκαιρη ερώτησή μου για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας (Ερημίτης). Ερώτηση η οποία επιλέχθηκε δυο φορές προς συζήτηση στη Βουλή και για την οποία ο Υπουργός Οικονομικών δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Είναι πλέον πασιφανές πως με ανορθόδοξες διαδικασίες και με καθαρά φωτογραφικές διατάξεις δρομολογείται η μετάλλαξη του Ερημίτη σε παραθεριστικό χωριό.
Με Σχέδιο Νόμου που συζητείται αυτές τις ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επιχειρείται αυθαίρετα η θεσμοθέτηση μιας νέας κατηγορίας τουριστικής επένδυσης, αυτής του Τουριστικού Παραθεριστικού Χωριού, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα στο τοπίο του ελληνικού τουρισμού. Ειδικότερα:
* Στα τουριστικά χωριά προβλέπεται η κατασκευή παραθεριστικής κατοικίας, τουριστικών λιμένων, εμπορικών καταστημάτων, γήπεδα γκολφ, spa, αθλητικών εγκαταστάσεων.
* Ο συντελεστής δόμησης για τα παραθεριστικά χωριά ορίζεται οριζόντια στο 0,2 (στην περίπτωση του Ερημίτη συνεπάγεται οικοδόμηση τουλάχιστον 50 στρεμμάτων) χωρίς καμιά γνωμοδότηση από τον ΕΟΤ
* Δεν υπάρχει απολύτως καμιά πρόβλεψη για την θέση του γηπέδου, το ελάχιστο εμβαδό, τις τεχνικές προδιαγραφές των χωριών, τις αποστάσεις από γειτονικές χρήσεις, την πυκνότητα κλινών ανά στρέμμα, την προσπελασιμότητα.
* Για πρώτη φόρα επιτρέπεται η πολεοδόμηση με ευθύνη του επενδυτή, η οποία μάλιστα εγκρίνεται με μια απλή υπουργική απόφαση. Παρακάμπτεται έτσι εντελώς το συχνά «ενοχλητικό» Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων) δεν υποχρεούνται να ακολουθούσουν τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του Γενικού
Πολεοδομικού Σχεδίου. Σε περιπτώσεις όπως του Ερημίτη προσδιορίζεται ως περιοχή μελέτης η οικεία δημοτική ενότητα. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στον επενδυτή να μην μελετήσει τις συνέπειες τις επένδυσης στην ευρύτερη περιοχή. Στα δε ακίνητα που βρίσκονται εκτός ΓΠΣ δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόζουν επιλεκτικά χρήσεις γης γειτονικών περιοχών, στην περίπτωση του Ερημίτη, του ΓΠΣ της πόλης της Κέρκυρας!
* Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση γειτονικών περιοχών εφόσον το απαιτεί η ιδιωτική επένδυση.
* Δίνεται η δυνατότητα κατασκευής μαρίνας ακόμη και με πρόσχωση του θαλασσιού χώρου και στη συνέχεια εφόσον ο επενδυτής το επιθυμεί, η εκμίσθωση της. Απαγορεύεται εφόσον προβλέπεται στη σύμβαση η απρόσκοπτη πρόσβαση των λουόμενων στην παράλια και τον αιγιαλό.
Με τις παραπάνω ρυθμίσεις δημιουργείται ένα πλαίσιο αποκλειστικά «κομμένο και ραμμένο» στις επιταγές του επίδοξου επενδυτή των δημοσίων ακινήτων. Είναι προφανές πως αργά ή γρήγορα η ρύθμιση αυτή δεν θα μπορεί να σταθεί νομικά και συνταγματικά μόνο για τα δημόσια ακίνητα αλλά θα επεκταθεί και για τα υπόλοιπα. Θεωρώ πως η Κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που επιφέρει νομοθετική της πρωτοβουλία στον ελληνικό τουρισμό.
Η διευκόλυνση των επενδύσεων δε μπορεί να γίνεται με καταφανή παράβαση της νομοθεσίας στο όνομα της «άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων» που ανοίγει το δρόμο στην υπερεκμετάλλευση, στην περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση περιοχών εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Δε μπορεί να γίνεται με παράδοση “άνευ όρων”, με αμφισβητούμενο όφελος για τον τουρισμό, την εθνική και τοπική οικονομία.
Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη τις σοβαρές αντιδράσεις που ήδη έχει προκαλέσει η σκανδαλώδης αυτή μεθόδευση. Από την πλευρά μου θα ζητήσω άμεσα από τον Πρόεδρο της Βουλής και τη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών την από κοινού σύγκληση των Επιτροπών Παραγωγής/Εμπορίου και Μορφωτικών Υποθέσεων για τη συζήτηση των επίμαχων ρυθμίσεων».
Τελευταία σχόλια