Αντιδράσεις προκαλεί ήδη η αυριανή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας της Γερμανίας και εντεταλμένου της Αγκέλα Μέρκελ για την Ελλάδα, Χάνς Γιοακίμ Φούχτελ στην Κέρκυρα. Ο κ. Φούχτελ, μερικούς μήνες μετά την πρώτη του επίσκεψη, θα βρεθεί και πάλι αύριο το πρωί στο νησί ως επικεφαλής γερμανικής αντιπροσωπείας με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνιών συνεργασίας στο πλαίσιο των πρώτων επαφών και συζητήσεων που είχε πραγματοποιήσει με τον περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου και άλλους εκπροσώπους φορέων τον Ιούλιο. Στην αυριανή ανοικτή σύσκεψη φορέων που έχει προγραμματιστεί, θα παρευρίσκεται και ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης της γερμανικής περιφέρειας του Βορπόμερν – Ρούγκεν – Rugen με την οποία ο κ. Φούχτελ προωθεί συνεργασία με τα Ιόνια, καθώς και ο αντιδήμαρχος της πόλης Bergen – Rugen, εκπρόσωπος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, επιχειρηματίες και κρατικοί παράγοντες του τομέα της Υγείας, καθώς και δημοσιογράφοι της Deutsche Welle και του περιοδικού Focus.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η αυριανή συνάντηση εργασίας έχει ως τελικό στόχο την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Ιονίων και της Περιφέρειας Βορπόμερν – Ρούγκεν, σύμφωνα με τις προτάσεις που, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, είχαν κατατεθεί από τους τοπικούς φορείς κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, ενσωματώθηκαν αυτούσιες στο σχέδιο και θα συμπληρωθούν ή τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησης.
Γαλιατσάτος: Άκυρες οι όποιες συμφωνίες
Άκυρες θα είναι οι όποιες συμφωνίες και υπογραφές του Σπύρου Σπύρου, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος επισημαίνει ότι ο Περιφερειάρχης δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει κανένα πρωτόκολλο χωρίς αντίστοιχη εξουσιοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρει τα εξής: «Είναι φανερό από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Π.Ι.Ν. ότι ο περιφερειάρχης κ. Σπύρου προχωρεί σε υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων και ομόλογου Περιφέρειας της Γερμανίας. Είναι επίσης γνωστό και καθαρό σε όλους ότι αυτού του είδους οι συνεχόμενες επισκέψεις του Γερμανού υπουργού κ. Φούχτελ εντάσσονται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται και την επιβολή από μέρους της Τρόικας μέτρων για την καταλήστευση του εθνικού μας πλούτου και την υπερεκμετάλλευση των Ελλήνων εργαζομένων. Η παράταξη μας η ΑΝ.Α.Σ.Α διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι ο κ. Σπύρου δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει οτιδήποτε από την στιγμή που δεν έχει ανάλογη εξουσιοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ας το γνωρίζουν καλά και ο κ. Σπύρου και ο κ. Φούχτελ. Ό,τι συνυπογράψουν θα είναι άκυρο, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συλλογικών οργάνων, ότι υπογράψουν θα ακυρωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των Ιόνιων Νησιών».
Αντίδραση από τη Λαϊκή Συσπείρωση
Την έντονη αντίδραση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» προκαλεί η επεικείμενη επίσκεψη στην Κέρκυρα του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ηans Fuchtel. Ο κ. Σπύρου προσπαθεί να μετατρέψει την ΠΙΝ σε όργανο άσκησης κυβερνητικής πολιτικής δήλωσε σήμερα το μέλος της ΛΑΣΥ Γιώργος Κουλούρης.
Βολές και από Φόρτε
Σε οξείς τόνους κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της Επτανησιακής Αναγέννησης, Μάκης Φόρτες, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Χανς Φούχτελ έρχεται για «τα ασημικά» των Επτανήσων.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Φόρτες αναφέρει μεταξύ άλλων: «Την ώρα που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων «βάζει λουκέτο» ηχεί ως ειρωνεία η επίσκεψη του κ. Φούχτελ στην έδρα της για να συζητήσει «μπίζνες». Εκτός και αν ο «Υπουργός της Ελλάδας» της κ. Μέρκελ γνωρίζει πως έρχεται να συζητήσει με ένα… πτωχευμένο λειτουργικά θεσμό και που επιπροσθέτως το μέλλον του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της επόμενης περιόδου 2014 – 2020 είναι τραγικό με μειωμένες πιστώσεις και ελάχιστα κονδύλια για αναπτυξιακά έργα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι ο κ. Φούχτελ έρχεται …. για «τα ασημικά» των Επτανήσων».
Αναφερόμενος σε δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο κ. Φόρτες προσθέτει: «Ο Γερμανός πολιτικός διευκρινίζει ότι <<το ελληνικό κράτος, θα πρέπει να δεχτεί να εφαρμόζου
ν ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταρρυθμίσεις επί ελληνικού εδάφους ωστόσο αυτό δεν θα είναι καμία εχθρική δύναμη κατοχής αλλά ένα εργαλείο βοήθειας>>. Με αυτά τα δεδομένα έχει κανείς απορία για το τι γυρεύει κατακαλόκαιρο με τόση πρεμούρα ο «Εντεταλμένος της Γερμανίδας Καγκελαρίου για θέματα τεχνογνωσίας σε σχέση με την Ελλάδα» κ. Φούχτελ, όπως τον παρουσίασε στην προηγούμενη επίσκεψη του ο κ. Σπύρου;».
Απάντηση Σπύρου σε Φόρτε
Στην ανακοίνωση Φόρτε απάντησε σήμερα ο Σπύρος Σπύρου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δεν πωλούνται τα ασημικά της Περιφέρειας» και πολύ περισσότερο δεν θα είναι ο Σπύρου που θα τα πουλήσει. Δεν επιτρέπω υπαινιγμούς οι οποίοι τεχνηέντως επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, κατασκευάζοντας «υπερπατριώτες» και λιγότερο πατριώτες ή επιλήσμονες.
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και η ενότητα της κοινωνίας, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να δηλητηριάζεται η κοινή γνώμη με πληροφορίες που απέχουν πόρρω από την πραγματικότητα.
Η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας της Γερμανίας και των συνεργατών του εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και του μνημονίου που έχουν υπογράψει τα δύο κράτη- μέλη του υπερεθνικού οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και η προώθηση συνεργασιών σε κοινούς τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εκ του θεσμικού της ρόλου, οφείλει να δράττει όλες τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται, με στόχο την αξιοποίησή τους προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας μας.
Δεν κατανοώ τις φωνές που παρουσιάζονται, επιεικώς επιφυλακτικές και ενίοτε αρνητικά ακραίες και διαστρεβλωτικές, στο διάλογο μεταξύ δύο ισότιμων θεσμικών παραγόντων, που ανήκουν στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Αν κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη για τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή επιθυμούν την αποχώρησή της, αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.
Όσο βρισκόμαστε όμως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουμε, με όρους ισοτιμίας, να συνεργαζόμαστε με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, με πνεύμα καλής θέλησης και με διάθεση που εδράζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας.
Οφείλουμε να αποβάλλουμε τα σύνδρομα της υποτέλειας ή των φτωχών συγγενών και να συνυπάρξουμε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ισότιμα, ενεργά και εποικοδομητικά, όπως αρμόζει σε ένα έθνος, που έχει διδάξει τη Δημοκρατία και έχει διακριθεί για τα επιτεύγματά του στο πέρασμα των αιώνων.
Αναγνωρίζω ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα καχυποψίας και απαξίωσης, ανάμεσα στους δύο λαούς, η οποία όμως δεν οδηγεί πουθενά.
Αυτό το πέπλο καχυποψίας που σκεπάζει τις σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει, μέσα από τις κοινές προσπάθειες συνεργασίας, να απαλειφθεί.
Έρχεται η στιγμή που πρέπει να αποφασίσεις «με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις». Εφ’ όσον είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας και τα κράτη μέλη.
Είναι πραγματικά σχήμα οξύμωρο, από τη μία να κάνουμε προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών από τη Γερμανία, προσδοκώντας οφέλη για τον τουρισμό μας και την οικονομία του τόπου μας και από την άλλη, να είμαστε αντίθετοι και αρνητικοί στην προοπτική οποιασδήποτε συνεργασίας.
Είναι, επίσης, μια λαθεμένη αμυντική στάση και λειτουργία, όταν μπορείς να ωφεληθείς σε θέματα τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως τα απορρίμματα, η ανακύκλωση ή η ενέργεια, τομείς στους οποίους αντικειμενικά η Γερμανία βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το αρνείσαι.
Αναγνωρίζω τις επιφυλάξεις που εδράζονται στο κλίμα της καχυποψίας που έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια και δέχομαι επίσης τον προβληματισμό για τις προθέσεις, απόρροια της καχυποψίας αλλά είμαι απολύτως σίγουρος για τις δικές μας προθέσεις.
Σε αυτές τις συζητήσεις, οι οποίες γίνονται στο φως και με την συμμετοχή θεσμικών παραγόντων του επιχειρηματικού, του εμπορικού, του βιοτεχνικού και του πολιτιστικού κόσμου του τόπου μας, δεν αποφασίζει ένας. Δεν κάθονται στο τραπέζι ο ισχυρός και ο αδύναμος, κάθονται στο τραπέζι δυο ισότιμα μέλη της Ε.Ε και εάν κάτι δεν μας αρέσει, δεν προχωρά.
Και βεβαίως δεν τίθεται θέμα να «πουλήσει» κανείς τίποτα. Άλλωστε το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, το ανώτερο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας μας, σε μια από τις τελευταίες τους συνεδριάσεις
, έχει πάρει σαφή θέση. Να την υπενθυμίσω: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο, εκπροσωπώντας τον λαό των Ιονίων Νησιών, εκφράζει την αντίθεση του στην όποια προσπάθεια εκποίησης των αεροδρομίων, των λιμανιών και της δημόσιας περιουσίας των Επτανήσων, π.χ Ερημίτης». Εγώ, ως θεματοφύλακας του ανώτερου θεσμικού οργάνου, οφείλω να προασπίσω αυτή την απόφαση.
Είναι εύκολο να αρνείσαι, να μηδενίζεις, να κλείνεις την πόρτα στις ευκαιρίες, να αφορίζεις, έτσι όμως οδηγείσαι στην απομόνωση και στο περιθώριο. Αντιθέτως είναι δύσκολο αλλά εποικοδομητικό να ανταποκρίνεσαι θετικά στις προκλήσεις, να αγωνίζεσαι, να διεκδικείς και να κερδίζεις τόσο τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται, όσο και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων.
Αυτή είναι η θετική στάση και προσέγγιση και αυτή πρέπει να είναι η επιλογή μας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας”
Τελευταία σχόλια