Συνέντευξη τύπου με θεματολογία του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ιθάκης πραγματοποιήσε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ, Θόδωρος Γουλής.
Τα σημαντικότερα σημεία, αυτής, ήταν τα εξής:
1. ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Με βάση την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΙΝ συζήτησε το οξύ πρόβλημα της Πυροπροστασίας σε όλα τα Ιόνια Νησιά και κατέληξε ομόφωνα στην εξής απόφαση:
* Το Π.Σ. διαπιστώνει ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για την προστασία των δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων
* Θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος δημόσιος φορέας δασοπροστασίας.
* Απαιτεί από την κυβέρνηση, την έκτακτη επιχορήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως επίσης των Περιφερειών, των Δήμων, της Δασικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.
* Αποφασίζει και διαθέτει ένα ποσό από τα κονδύλια των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) για έκτακτες και άμεσες ανάγκες πυροπροστασίας της κάθε Π.Ε.
2. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕ ΙΘΑΚΗΣ
Στην συνεδρίαση του ΠΣ παρουσιάστηκαν τα οξυμένα προβλήματα της Ιθάκης από τον Περιφερειάρχη και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη με μία απλή περιγραφή χωρίς να προτείνεται καμία λύση. Η κατάσταση σε αυτό το πανέμορφο νησί είναι τραγική στις υποδομές:
* Το Κέντρο Υγείας βρίσκεται από χρόνια σε άσχημη κτηριακή κατάσταση και δεν προβλέπεται καμία παρέμβαση. Έχουν αποσπάσει 1 γιατρό Παθολόγο στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου. Δεν υπάρχει παρασκευάστρια μικροβιολόγος με αποτέλεσμα να μην γίνεται καμία αιματολογική – μικροβιολογική εξέταση και έτσι οι ασθενείς πληρώνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια. Το ασθενοφόρο κινδυνεύει να ακινητοποιηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα αφού υπάρχει μόνο ένας οδηγός. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε φάρμακα και άλλα αναλώσιμα υλικά.
* Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες έχουν αραιώσει αφού έχουν διακοπεί δρομολόγια.
* Η επέκταση και κατασκευή του λιμανιού του Πισαετού έχει σταματήσει από τον εργολάβο που είναι η ίδια εταιρεία που έχει αναλάβει την Μαρίνα της Σπηλιάς στην Κέρκυρα (που επίσης είναι ένα έργο που έχει σταματήσει). Εδώ, η κύρια αιτία είναι το απαράδεκτο νομικό καθεστώς που υπάρχει για τους εργολάβους που τους καθιστά κράτος εν κράτει. Είναι ένα νομικό καθεστώς που έχουν ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και επιτρέπει στους εργολάβους οποιαδήποτε αυθαιρεσία και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Έχει μεγάλη ευθύνη η περιφερειακή πλειοψηφία γιατί δεν δέχθηκε την πρότασή μας να καταγγείλει το ΠΣ αυτό το νομικό πλαίσιο και να απαιτήσει να αλλάξει.
3. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Στο ΠΣ προτείναμε και συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ταλαιπωρούνται και ξοδεύονται χιλιάδες συμπατριώτες μας. Το ΠΣ κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση που απαιτεί από την κυβέρνηση να επιτραπεί η χειρόγραφη συνταγογράφηση με τα ασφαλιστικά βιβλιάρια των ασφαλισμένων μέχρις ότου εγκατασταθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός (ηλεκτρονικός υπολογιστής, εκτυπωτής, σύνδεση στο διαδίκτυο) σε όλα τα Αγροτικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας. Όπου δεν εγκατασταθεί να επιτρέπεται η χειρόγραφη συνταγογράφηση. Επίσης, απαιτεί να μην κλείσει κανένα Αγροτικό ή Περιφερειακό Ιατρείο.
4. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Το ΠΣ – και με πρότασή μας όπως και άλλων παρατάξεων – κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση που εκφράζει τη ριζική αντίθεσή του στο ξεπούλημα λιμανιών και αεροδρομίων της ΠΙΝ και δημοσίων εκτάσεων όπως π.χ. ο Ερημίτης στη Κασιώπη.
Τελευταία σχόλια