Οι θέσεις και προτάσεις του ΙΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο (25 και 26 Αυγούστου) στη Ζάκυνθο.
Το Σάββατο και την Κυριακή 25 και 26 Αυγούστου συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο στην Ζάκυνθο στο οποίο ο επικεφαλής του ΙΟΝΙΟΥ ΑΡΧΠΕΛΑΓΟΥΣ κ. Ηλίας Μπεριάτος έκανε τις ακόλουθες προτάσεις.
Ως προς το θέμα των τιμών εισιτηρίων των ακτοπλοϊκών γραμμών, ο κ. Μπεριάτος πρότεινε την συνολική διερεύνηση του θέματος της ακτοπλοΐας στα νησιά μας (εισιτήρια, γραμμές, ισοδύναμο, νέα πλοία, κλπ) που θα γίνει με την ουσιαστική επαφή των άμεσα ενδιαφερομένων φορέων ήτοι των πλοιοκτητών και εφοπλιστών, των ναυτικών πρακτόρων, των φορέων των λιμένων καθώς και των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων (τουριστικών επιχειρήσεων, εμπορικών – βιοτεχνικών επιμελητηρίων και εκπροσώπων των εργαζομένων). Η επαφή αυτή μπορεί να γίνει στο πλαίσιο μιας συνάντησης εργασίας με πρωτοβουλία του Π.Σ. και η οποία να έχει ως στόχο να καταλήξει σε μια συμφωνία προς όφελος κυρίως των χρηστών.
Ως προς το συναφές θέμα της εκμετάλλευσης των τουριστικών λιμανιών με σύμβαση παραχώρησης, ο επικεφαλής του Ιονίου Αρχιπελάγους εξέφρασε την άποψη ότι κατ’ αρχάς η σύμβαση δεν σημαίνει μεταβίβαση κυριότητας των λιμενικών ζωνών και κατά δεύτερο ότι αυτό το μοντέλο διαχείρισης προβλέπεται ήδη από παλαιότερη νομοθεσία. Το μείζον ζήτημα για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι να απαιτήσει οι όροι της σύμβασης να είναι τέτοιοι που να διασφαλίζουν ικανά οφέλη για τους δήμους και τις περιφέρειες και το κυριότερο οι επιχειρήσεις που θα αναλάβουν την διαχείριση να υποχρεωθούν -πέραν των μισθωμάτων- να αναλάβουν και την μελέτη και κατασκευή τν αναγκαίων τεχνικών έργων ώστε να εκσυγχρονιστούν οι λιμενικές τουριστικές υποδομές και εγκαταστάσεις. Το μοντέλο αυτό έχει αποδώσει καρπούς και σε άλλου τύπου υποδομές.
Αναφορικά με το σημαντικότατο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων ο κ. Μπεριάτος, αφού παρουσίασε τις αδυναμίες του συστήματος και τις τραγικές καθυστερήσεις μια δεκαετίας στην ενσωμάτωση και εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2000/60 για τα νερά, διατύπωσε την άποψη ότι ο καθορισμός των υδατικών διαμερισμάτων δεν είναι σωστός τόσο γενικά στην χώρα όσο και ειδικά στα νησιά μας και ανέφερε ότι αυτός αποτελεί, στο μεγαλύτερο μέρος του,
αντιγραφή της παλιότερης διαίρεσης της χώρας σε παρόμοια υδατικά διαμερίσματα. Συμφωνώντας με την εισήγηση πρότεινε την αυτονομία του υδατικού διαμερίσματος των Ιονίων Νήσων γιατί είναι πολλοί οι λόγοι που συνηγορούν γι’ αυτό.
Ως προς το θέμα της στέγασης των διοικητικών υπηρεσιών της ΠΙΝ – με αφορμή τη διεκδίκηση των κτιρίων της τράπεζας της Ελλάδος και των δικαστηρίων της Κέρκυρας από την Περιφέρεια – ο κ. Μπεριάτος είπε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και ότι δεν έχει γίνει καμία συστηματική προσπάθεια από την ηγεσία της περιφέρειας για την απόκτηση των απαραίτητων κτιριακών υποδομών. Πρότεινε δε να καταρτιστεί από την υπηρεσία ή να ανατεθεί τεχνική έκθεση η οποία αφού καταγράψει τα δημόσια κτίρια (κρατικά, δημοτικά, ΝΠΔΔ κλπ) να εισηγηθεί τις εξειδικευμένες για κάθε περίπτωση λύσεις που συχνά παρουσιάζουν πολύπλοκες οικονομικές, νομικές και τεχνικές διατάσεις.
Ως προς το θέμα (που τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης) της επιστολής του περιφερειακού συμβούλου κ. Γιώργου Καρύδη που αναφερόταν στις συνεδριάσεις εκτός έδρας του περιφερειακού συμβουλίου ο κ. Μπεριάτος (όπως και άλλοι σύμβουλοι) εξέφρασε την άποψη ότι για προφανείς λόγους δεοντολογίας δεν πρέπει να γίνει συζήτηση απόντος του ενδιαφερομένου, ανεξαρτήτως της συμφωνίας ή διαφωνίας που μπορεί να έχει κανείς με την άποψη του κ. Γ. Καρύδη.
Τέλος είναι λυπηρό να διαπιστώνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι το δελτίο τύπου της περιφέρειας δεν αναφέρει καμία από τις προτάσεις του ΙΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ .
Τελευταία σχόλια