Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Σήμερα, που η ζωή της λαϊκής οικογένειας χτυπιέται αλύπητα, προκειμένου να δια-σφαλιστούν τα καπιταλιστικά κέρδη, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ φέρνει στην επικαιρότητα την άμεση ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα, να δυναμώσει η απαίτηση για άμεσα μέτρα, προκει-μένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση για όλους τους νέ-ους. Ταυτόχρονα, απαιτείται πάλη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ, που οδηγεί σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση πλευρών λει-τουργιών των ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με το πετσόκομμα που έχει ήδη υποστεί η χρηματοδότηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Παράλληλα, είναι επείγουσα ανάγκη να παρθούν μέτρα στήριξης για τους νέους που δεν κατάφεραν να περάσουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ή και για τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο.
Το ΚΚΕ, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, απευθύνε-ται στους νέους και τις οικογένειές τους και τους καλεί να προβληματιστούν, να σκε-φτούν:
Μπορεί να ικανοποιηθεί η ανάγκη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα όσο κυριαρχεί στην κοινωνία το κυνήγι του κέρδους;
Μπορεί να απαλειφθεί η ανεργία, το άγχος και η ανασφάλεια όσο απόλυτος νόμος της κοινωνίας είναι ο ανταγωνισμός και η αναρχία στην παραγωγή;
Μπορεί να εξασφαλιστούν δωρεάν και πραγματικά αναβαθμισμένες σπουδές όσο η εκπαίδευση θα υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και η μόρφωση θα είναι ε-μπόρευμα;
Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκονται στη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας, με κεντρικά σχεδιασμένη οικο-νομία μπορούν τα παιδιά που εισάγονται σε ΑΕΙ-ΤΕΙ να σπουδάζουν σε μια πραγμα-τικά ενιαία και ανώτατη εκπαίδευση και το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπό-θεση για το επάγγελμα. Μια τέτοια κοινωνία μπορεί να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο, τις σπουδές ή να μεταναστεύσει για να εργαστεί.
Αυτή η κοινωνία μπορεί να εγγυηθεί σε κάθε νέο και νέα ότι, πριν τελειώσει το σχο-λείο, την επαγγελματική σχολή ή το πανεπιστήμιο, να ξέρει πού θα βρει δουλειά, να έχει κατοχυρωμένο το δικαίωμα στο επάγγελμα και την εργασία».
Τελευταία σχόλια