Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να υπογραφεί η κλαδική συλλογική σύμβαση για το εμπόριο με μείωση μισθούν από 6%-18%.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Στην ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (Ο.Ι.Υ.Ε.) διαπράχθηκε ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων στο εμπόριο από τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό.
Οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ κατά πλειοψηφία αποφάσισαν την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το εμπόριο με μείωση μισθού από 6% έως 18%.
Υποκριτικά επικαλούνται την προστασία των μισθών όταν αυτούς τους μειώνουν και το μόνο που προστατεύουν είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Την ίδια ώρα που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκεί υπέρ της προστασίας των μισθών και κατά των μνημονίων, πρωτοκλασάτα στελέχη του στο συνδικαλιστικό κίνημα (ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ επικεφαλής Αυτ. Παρέμβασης ΓΣΕΕ) υπογράφουν μειώσεις μισθών υλοποιώντας της μνημονιακές κατευθύνσεις. Είναι υποκριτές. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Το σωματείο μας το επόμενο διάστημα θα μπει μπροστά για την οργάνωση των εργαζομένων στο εμπόριο σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κατάστημα για την παραπέρα μαζικοποίησή του, για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο να παρεμποδίσουν την υπογραφή και την υλοποίηση μιας τέτοιας σύμβασης.
Η Δ.Α.Σ. αρνήθηκε την υπογραφή Σ.Σ.Ε. με μείωση μισθών και κατέθεσε την εξής πρόταση για ΣΣΕ:
1. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
2. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011.
3. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών.
4. Πλήρη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων σε ΟΜΕΔ με παράλληλη κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων στη λειτουργία του που τέθηκαν από το νόμο 3899 του 2010.
5. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε με το νόμο 3899 του 2010 υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.
6. Κατάργηση των προεδρικών διαταγμάτων του 2010 που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
7. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
8. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Τελευταία σχόλια