Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση (τελειωμένη σύμφωνα με πληροφορίες) του Υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 8,5 εκ. ευρώ το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς για τις ανάγκες της δημιουργίας του Μουσείου Τυπογραφίας στο χώρο του Νέου Φρουρίου της Κέρκυρας.
Και αυτό γιατί, μέχρι στιγμής, ολόκληρη η τοπική κοινωνία πίστευε ότι το κόστος της δημιουργίας του συγκεκριμένου μουσείου θα το κάλυπτε αποκλειστικά το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας το οποίο μάλιστα έχει εκπονήσει και τη σχετική μελέτη.
Η συγκεκριμένη είδηση πρόκειται να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και στους φορείς του πολιτισμού οι οποίοι βλέπουν τα μνημεία του νησιού να καταρρέουν χωρίς το Υπουργείο να δείχνει την ίδια ευαισθησία όπως και στη περίπτωση του Μουσείου Τυπογραφίας.
Με χρηματοδότηση απ’ το τομεακό
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση ύψους 8,5 εκ. ευρώ, γίνεται μέσα από το τομεακό του Υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού, χρήματα δηλαδή τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν πολλές «τρύπες» στα μνημεία της Κέρκυρας.
Για παράδειγμα, για την αναστύλωση των τειχών του Παλαιού Φρουρίου στο Καβοσίδερο, εκτιμάται ότι απαιτείται ένα ποσό της τάξεως του 1,4 εκ. ευρώ (μόνο).
Αντίστοιχα, δεν διατίθενται πόροι για την συντήρηση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κέρκυρας το οποίο εκτός των άλλων προβλημάτων του, παρουσιάζει και προβλήματα στεγανότητας στην στέγη, γεγονός που επιτρέπει την εισροή υδάτων στις αίθουσες των εκθέσεων όπου παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Κέρκυρας.
Με ταχύτατες διαδικασίες απ’ το ΚΑΣ
Εκπληκτική είναι η ταχύτητα με την οποία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχώρησε στις εγκρίσεις των απαραίτητων μελετών και αδειών για τις ανάγκες κατασκευής του Μουσείου Τυπογραφίας, όταν στην Κέρκυρα όλοι γνωρίζουμε, τους ράθυμους ρυθμούς που ακολουθεί για τις εγκρίσεις που αφορούν, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά έργα που υποβάλλονται στην Υπηρεσία από την Κέρκυρα.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Δήμος Κέρκυρας χρειάστηκε να περιμένει περίπου δύο χρόνια για την έγκριση από το ΚΑΣ, μικρής έκτασης παρεμβάσεων στη Μίνα του Νέου Φρουρίου, ώστε να διαμορφωθεί η απαραίτητη πρόσβαση για τους επισκέπτες του υπό εξέλιξη έργου «Ήχος και Φως».
Παράλληλα και ενώ η πρακτική του ΚΑΣ είναι να απαγορεύει παρεμβάσεις μείζονος σημασίας επί των μνημείων, επιτρέπει κατ’ εξαίρεση όπως φαίνεται για την κατασκευή του Μουσείου Τυπογραφίας, εξωτερικό ασανσέρ επί των τειχών πάνω από τη λαϊκή αγορά δύο στον αριθμό, (κατά την άποψή μας θετικό) ενώ σε αντίθετες αιτήσεις ιδιωτών, δεν επιτρέπεται η παραμικρή εξωτερική παρέμβαση στα όρια της ζώνης προστασίας του μνημείου της Unesco.
Αντίστοιχα επιτρέπει και την διάνοιξη φρεατίων μεταξύ των ορόφων στο χώρο που θα εγκατασταθεί το Μουσείο Τυπογραφίας, έτσι ώστε να τοποθετηθούν εσωτερικά ασανσέρ για τη διευκόλυνση των επισκεπτών στο κτίριο που κυριαρχεί στην κορυφή του Νέου Φρουρίου.
Τι γίνεται με το ιδιοκτησιακό
Γεννά εύλογα ερωτηματικά επίσης η αδειοδότηση εγκατάστασης του εν λόγο Μουσείου από το ΥΠΠΟΤ, μια και μέχρι πρότινος, η ΚΕΔ διεκδικεί ακόμα και απαιτεί, την διαχείριση από την ίδια του Μνημείου, θέτοντας μάλιστα προσκόμματα σε κάθε χρήση που επιχειρεί ο Δήμος Κέρκυρας.
Αμφισβητώντας κατ’ ουσίαν και το δικαίωμα, μετά από τόσα χρόνια χρήσης από το Δήμο, των εγκαταστάσεων του μνημείου.
Το υπουργείο τελικά υπό πιο καθεστώς προβαίνει στην αδειοδότηση, χρηματοδότηση και παραχώρηση του χώρου στο Ίδρυμα της Τράπεζας;
Και από την άλλη, από την στιγμή κατά την οποία το Υπουργείο χρηματοδοτεί με το συγκεκριμένο ποσό τη δημιουργία του Μουσείου, γιατί δεν παραχωρεί την χρήση του στο Δήμο Κέρκυρας αλλά αντιθέτως την παραχωρεί σε μια ιδιωτική επιχείρηση;
*Είναι δημοσιογράφος της Εφημερίδας "Η Άποψη"
Τελευταία σχόλια