Δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» θέλει την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να «αξιοποιήσει» παραλίες και στην Κέρκυρα, οι οποίες ανήκουν στην ΚΕΔ ή στην ΕΤΑ.
Η εφημερίδα επικαλείται επιτελείς του Μαξίμου και υποστηρίζει ότι ζητήθηκε από την ΚΕΔ και την ΕΤΑ να ορίσουν τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και θεωρούν ότι μπορούν να αξιοποιηθούν. Αυτά είναι τα όπλα της κυβέρνησης κατά του χρέους καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι παραλίες είναι ατελείωτες και αναξιοποίητες!
Αιγιαλοί και νησίδες
Σύμφωνα με το Έθνος: «Μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι του εξωτερικού και διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται να μπουν στο παιχνίδι «ήλιος-θάλασσα», στο οποίο η χώρα μας διαθέτει ακαταμάχητο πλεονέκτημα».
Συνεργάτης του πρωθυπουργού φέρεται να δηλώνει στο Έθνος ότι «όπου υπάρχουν συμβόλαια θα τηρηθούν, όποιο τελειώνει θα μπαίνει στο καλάθι».
Στην ευρύτερη περιοχή της «γειτονιάς» μας μερικές από τις περιπτώσεις που εξετάζονται είναι οι εξής:
Κέρκυρα: Ακτή Κορακιάνα/ αιγιαλός, Ερμόνες/ αιγιαλός, Κανόνι/ αιγιαλός.
Κεφαλονιά: Μακρύς Γιαλός/ αιγιαλός, Καταβόθρες/ αιγιαλός, Τραπεζάκι/ αιγιαλός.
Θεσπρωτία: Τέσσερις νησίδες Θεσπρωτίας.
Πωλούν και τους αιγιαλούς…
Οι αιγιαλοί της Ακτής Κορακιάνας (περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει να πρόκειται περί της παραλίας μπροστά από το ξενοδοχεία Χανδρής στη Δασιά), των Ερμόνων και του Κανονιού, ουσιαστικά θα δοθούν με μακροχρόνια μισθώματα, παρότι έως σήμερα προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία περί αιγιαλού. Απορίας άξιον είναι τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στους αιγιαλούς μπροστά από τα ξενοδοχεία, αν στους σχετικούς διαγωνισμούς πλειοδοτήσει άλλος επενδυτής και όχι ο ξενοδόχος! Εκτός κι αν ήδη έχει ληφθεί η απόφαση σε ποιους συγκεκριμένους ξενοδόχους θα δοθούν οι αιγιαλοί…
Με ισχυρισμούς περί θέσεων εργασίας
Σύμφωνα με το δημοσίευμα: Προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η προσέγγιση των διαθέσιμων εκτάσεων, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες χάραξαν δύο ηπειρωτικά αναπτυξιακά «τόξα», από την Αττική μέχρι τον Εβρο και από την Αργολίδα μέχρι τα Ιωάννινα, και δημιούργησαν δύο «καλάθια» με τα ακίνητα σε ορεινούς όγκους και νησιωτικές περιοχές.
Τα ακίνητα χωρίστηκαν στη συνέχεια σε τρεις κατηγορίες: οικόπεδα, εκτάσεις με κτίσματα και αιγιαλός. Επιπλέον, τα ακίνητα διαχωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: ελεύθερα και ενοικιασμένα. Πρώτη ομάδα-στόχο αποτελούν οι ελεύθερες αναξιοποίητες εκτάσεις, με ή χωρίς κτίσματα και λοιπές εγκαταστάσεις. Αν και η καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι αναλυτική, η εντολή είναι οι ανακοινώσεις να γίνονται με το σταγονόμετρο. Προφανώς για την αποφυγή αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και όσους σήμερα, νόμιμα ή παράνομα, ασκούν οικονομική δραστηριότητα επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Η πρώτη εικόνα που έχουν μεταδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι υπηρεσίας της Πλατείας Συντάγματος δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Υπάρχουν δεκάδες εκτάσεις με τον χαρακτηρισμό «σχολάζουσες», αλλά και εκατοντάδες παραλίες που «αντέχουν την τουριστική αξιοποίηση». Το ζήτημα είναι να ληφθεί η πολιτική απόφαση.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα το προσπαθήσει, επισημαίνοντας και στις τοπικές κοινωνίες, που ενδέχεται να αντιδράσουν, τα οφέλη σε θέσεις εργασίας που θα προκύψουν. Με την ανεργία να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα τονίσει τη συγκεκριμένη θετική συνέπεια των επενδύσεων.
Πηγή: Έθνος της Κυριακής
Τελευταία σχόλια