Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή διορθώνονται λάθη κτηματογράφησης ή (το ορθότερο) μετακινούνται ιδιοκτησίες πάνω στον χάρτη!
Το σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» (21/5/2011) αναφέρει αναλυτικά τι ακριβώς αλλάζει. Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, εκατοντάδες ιδιοκτησίες μετακινούνται πάνω στον χάρτη. Ίσως όχι πολύ, αλλά όσο χρειάζεται, ώστε τα όριά τους να ανταποκρίνονται… στην πραγματικότητα. Πρόκειται για μια αναγκαία προσαρμογή που γίνεται από τις υπηρεσίες της Κτηματολόγιο Α.Ε. και αφορά πέντε περιοχές -όλες νησιωτικές- που κτηματογραφήθηκαν πριν από 15 χρόνια με πολλά λάθη, τα οποία έπρεπε να διορθωθούν μαζικά. Τροπολογία που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή δίνει το απαραίτητο νομικό υπόβαθρο για τέτοιου είδους γενικευμένες αλλαγές στις καταχωρίσεις του Εθνικού Κτηματολογίου.
Κακοί χειρισμοί…
Το α΄ πιλοτικό πρόγραμμα ήταν το «παρθενικό» της προσπάθειας κτηματογράφησης της χώρας. Όπως ήταν επόμενο, λόγω απειρίας, σε πολλές από τις περιοχές που αφορούσε, υπήρξε πλήθος προβλημάτων: άλλοτε με τις ιδιοκτησίες (βλ. Χαλκιδική), άλλοτε με τις διαδικασίες, την τεχνολογία και τις προδιαγραφές που χρησιμοποιήθηκαν. Στη δεύτερη περίπτωση ανήκουν πέντε νησιά (Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Λέσβος, Χίος) στα οποία τα κτηματολογικά γραφεία που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2003 αντιμετώπισαν σοβαρά και μεγάλης κλίμακας προβλήματα.
Στις πέντε αυτές περιοχές, λοιπόν, το κύριο ζήτημα που ανέκυψε αφορούσε τη σωστή τοποθέτηση των ιδιοκτησιών επάνω στον χάρτη: ύστερα από καταγγελίες και διαμαρτυρίες πολιτών διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν εκτεταμένες ανακρίβειες στην αποτύπωση της θέσης των ιδιοκτησιών, στο σχήμα και τα όρια των ακινήτων. Το πρόβλημα ξεκινούσε από τη συχνά ασαφή περιγραφή των ορίων ιδιοκτησίας στα συμβόλαια -όπου υπήρχαν- ενώ σίγουρα υπήρξε και κακός χειρισμός από τους αναδόχους που πραγματοποίησαν την κτηματογράφηση, με αποτέλεσμα τα τοπογραφικά του Κτηματολογίου να είναι… εκτός τόπου. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν αμφισβητήσεις και ως προς τα ορθά όρια των περιοχών που κτηματογραφήθηκαν. Κι αυτό γιατί, όπως αποδείχθηκε, οι δήμοι… δεν γνώριζαν ακριβώς τα όριά τους! Αποτέλεσμα ήταν οι ιδιοκτήτες σε κάποια σημεία να μην υποβάλλουν δηλώσεις, νομίζοντας ότι ανήκουν σε διπλανό δήμο, που δεν είχε κηρυχθεί υπό κτηματογράφηση.
Εκ νέου αποτύπωση
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος που είχε ανακύψει, αυτό που έπρεπε να γίνει είναι να αποτυπωθούν εκ νέου τα όρια των «προβληματικών» ιδιοκτησιών στον χάρτη, δηλαδή στην πράξη να μετακινηθούν. Για τον λόγο αυτό η εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε. συνέστησε ομάδες τεχνικής υποστήριξης, οι οποίες έκαναν επιτόπιες μετρήσεις, «έστησαν» και πάλι τα διαγράμματα και κάλεσαν όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους. Οι ενδιαφερόμενοι πάντως… δεν έδειξαν και μεγάλο ενδιαφέρον.
«Το γεγονός αυτό μας προβληματίζει, εν όψει και της τροπολογίας που έχει κατατεθεί», σχολιάζει ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε., κ. Απόστολος Αρβανίτης. «Είναι αυτονόητο ότι για να επιτευχθεί το ορθό και επιθυμητό από όλους αποτέλεσμα είναι απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών».
Υπενθυμίζεται ότι στα τρία πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης (α΄ και β΄ πιλοτικό, α΄ κύριο) που ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 κτηματογραφήθηκε περίπου το 5% της ελληνικής επικράτειας: 1,1 εκατ. οικόπεδα, που αντιστοιχούν σε 3,6 εκατ. δικαιώματα. Η νέα φάση κτηματογράφησης ξεκίνησε το 2008 και αφορούσε την κτηματογράφηση 107 δήμων και κοινοτήτων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες νομών και χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 με τη δήλωση από 2,8 εκατομμύρια πολίτες περίπου 5,1 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και από 17.000 νομικά πρόσωπα (οργανισμοί, τράπεζες, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.) άλλων 700.000 δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Η δεύτερη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει σε όλες τις περιοχές εξαιτίας προσφυγών και άλλων εμπλοκών.
Νομοθετική ρύθμιση
Για την εκτεταμένη διόρθωση των στοιχείων που έχουν ήδη περαστεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο απαιτούνταν ειδική νομοθετική ρύθμιση. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε μια νέα διαδικασία, η οποία συμπεριελήφθη σε τροπολογία που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή (στο σχέδιο νόμου για τη θαλάσσια στρατηγική). Με την ίδια τροπολογία παρατάθηκε κατά δύο έτη η μετατροπή των προσωρινών κτηματολογικών γραφείων (αυτών που άνοιξαν μετά την ολοκλήρωση του α΄ πιλοτικού προγράμματος το 2003) σε οριστικά. Η προθεσμία για τις 21 περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πρώτες έληγε φέτος, με αποτέλεσμα οι εγγραφές στα αρχεία του Κτηματολογίου να γίνονται οριστικές και τα οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη» να περιέρχονται στο ελληνικό Δημόσιο.
Πηγή: «Καθημερινή»
Τελευταία σχόλια