Αύξηση 98% (!) μέσα σε δύο μόλις χρόνια σημείωσε η ανεργία στα Ιόνια Νησιά, με το ποσοστό αυτό το Φεβρουάριο να εκτοξεύεται στο 22,4% από το 11,6% που ήταν το 2009! Τη δραματική αυτή διαπίστωση καταδεικνύουν τα στοιχεία της πορείας της ανεργίας που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Πανελλαδικά, το ποσοστό της ανεργίας είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία ανεργίας. Σε όλη τη χώρα οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 225.739 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2010 (μείωση 5,1%) και κατά 89.272 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (μείωση 2,1%) και διαμορφώθηκαν σε 4.178.312 άτομα.
Την ίδια στιγμή, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 181.952 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2010 (αύξηση 30,1%) και κατά 30.435 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (αύξηση 4,0%) και διαμορφώθηκαν σε 787.229 άτομα. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.363.858 άτομα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Στην τρίτη θέση
Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στο Νότιο Αιγαίο (32,7%), στη Δυτική Μακεδονία (23,9%) με τα Ιόνια Νησιά να βρίσκονται στην τρίτη θέση (22,4%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Πελοπόννησο (11,7%), στο Βόρειο Αιγαίο (11,9%) και στη Στερεά Ελλάδα (13,2%).
Ρομπόλης:
"Περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι δεν θα έχουν δουλειά"
Λίγες ημέρες μετά την Πρωτομαγιά ο καθηγητής της Παντείου και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι φέτος το βασικό μήνυμα για σταθερή δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπές εισόδημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και για την ποιότητα της όποιας απασχόλησης τα επόμενα χρόνια να είναι εφιαλτικές: «Με την κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης «σ’ ένα πρότυπο καπιταλισμού ασιατικού τύπου» θα αυξάνεται, όπως υποστηρίζει, ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν σε συνθήκες φτώχειας παρά το γεγονός ότι θα έχουν εργασία», ενώ προειδοποιεί ότι στην αύξηση των φτωχών θα συμβάλλει και η επικείμενη σύνδεση των επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια.
Ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εισάγει ακόμη την έννοια της «άνεργης ανάκαμψης» εξηγώντας ότι με την ακολουθούμενη οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, οπότε η όποια -έστω μικρή- ανάκαμψη όποτε και αν αυτή έρθει δεν θα συνδυαστεί με ουσιαστική μείωση της ανεργίας.
«Δεδομένων των παραπάνω, οργή προκαλεί ότι ακόμη και τώρα που η ύφεση έχει χτυπήσει κόκκινο και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πραγματική ανεργία 22% στο τέλος του έτους, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι δεν θα έχουν δουλειά, το επίσημο κράτος δεν φαίνεται να αξιοποιεί τα εργαλεία που έχει στα χέρια του προκειμένου να αναδιοργανώσει και να αξιοποιήσει καλύτερα την παραγωγική βάση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, συνθήκες ανάπτυξης και αναδιανομής του εισοδήματος».
Τελευταία σχόλια