Στον αέρα βρίσκεται, από προχθές, ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ», με τον οποίο προβλέπεται η επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη, ύστερα από καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας και του Βελγίου.
Καταδίκη για την περίπτωση ενός Αφγανού υπηκόου που, μέσω Ιράν και Τουρκίας, είχε περάσει από την Ελλάδα, για να καταλήξει στο Βέλγιο, όπου και είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Μ’ αφορμή την καταδίκη, η αρμόδια επίτροπος της Κομισιόν, Σεσίλια Μάλστρομ, κάλεσε ήδη τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., να εξετάσουν επειγόντως την τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού ενώ ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούζογλου, χαρακτήρισε τον Κανονισμό παρωχημένο και ως μη παρέχοντα εγγυήσεις για την ασφάλεια των αιτούτων άσυλο στην Ευρώπη.
Η συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» πρέπει να αλλάξει κι αυτό δεν αφορά μόνον την Ελλάδα και το Βέλγιο που καταδικάστηκαν, είπε ο πρόεδρος της Συνέλευσης του ΣτΕ.
«Ο Κανονισμός βασίζεται στην εσφαλμένη παραδοχή ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι ασφαλή και μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων που ζητούν άσυλο κι αυτό δεν είναι αλήθεια», κατέληξε.
Με την τελεσίδικη απόφασή του το Δικαστήριο έκρινε ουσιαστικά ότι η Συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» είναι αντίθετη με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, κυρίως για τις άθλιες συνθήκες κράτησης που επεφύλαξαν οι αρχές τον Αφγανό πρόσφυγα.
Καταδικάστηκε, ακόμη, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη καθώς και για το γεγονός ότι κρίθηκε ανεπαρκές το σύστημα παροχής ασύλου στη χώρα.
Υποχρεώθηκε, από το Δικαστήριο, να καταβάλει στον προσφεύγοντα 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.725 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Με την ίδια απόφαση, το Βέλγιο καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, εξαιτίας του ότι, με την απόφασή του να απελάσει τον Αφγανό υπήκοο στην Καμπούλ, έθεσε τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του σε κίνδυνο, ενώ καταδικάστηκε ακόμη και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.
Υποχρεώθηκε από το Δικαστήριο να καταβάλει 24.900 ευρώ για υλική ζημιά στον προσφεύγοντα και να πληρώσει και 7.350 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Τελευταία σχόλια