Για κίνδυνο να παρουσιάζονται στη βόρεια Κέρκυρα μπλακ άουτ φέτος το καλοκαίρι έκανε λόγο ο διευθυντής Νέων Δικτύων της ΔΕΗ ο οποίος βρέθηκε χθες με κλιμάκιο της επιχείρησης στην Κέρκυρα για να ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο υποσταθμός στα Γαζάτικα.
Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Χρήστου Σκούρτη και συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Σπ. Μωραΐτης, ο διευθυντής του καταστήματος Κέρκυρας της ΔΕΗ Κ. Καλούς αλλά και ο εκπρόσωπος της εταιρίας κατασκευής αιολικών πάρκων που επιδιώκει τη δραστηριοποίησή της στον Παντοκράτορα.
Θέμα της συνάντησης ήταν η καθίζηση του εδάφους που έχει γίνει εδώ και ένα και πλέον χρόνο στα Γαζάτικα, στο χώρο του υποσταθμού της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί ζημιές στις εγκαταστάσεις και ο σταθμός να υπολειτουργεί.
Λόγω της καθίζησης έχουν αποξηλωθεί ο μισός υποσταθμός και να αποσυνδεθούν μεταξύ τους οι δύο μετασχηματιστές οι οποίοι λειτουργούν σε αυτόν.
Κίνδυνος μπλακ άουτ!
Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι η Κέρκυρα και, κυρίως, το βόρειο τμήμα του νησιού, αντιμετωπίζει ορατό τον κίνδυνο να μένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από βλάβες που ενδέχεται να παρουσιάζονται σε περιόδους φόρτου ζήτησης την θερινή περίοδο και ζήτησε από το Δήμο Κέρκυρας να διασφαλίσει τη δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών επιδιώρθωσης και ανάπτυξης των εγκαταστάσεων.
Ωστόσο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιδρούν σφοδρά οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να αθετεί τις υποσχέσεις που η ίδια έδωσε εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, ότι εντός τεσσάρων ετών το πολύ από εκείνη την περίοδο θα μετέφερε τον επιβαρυντικό για την υγεία των κατοίκων των Γαζάτικων υποσταθμό σε άλλο χώρο τον οποίο έχει ήδη παραχωρήσει ο (πρώην) Δήμος Φαιάκων για αυτό το σκοπό.
Μάλιστα, συνήγορος των κατοίκων ήταν τόσο ο Δήμος Φαιάκων με αποφάσεις του δημοτικού του συμβουλίου όσο και το τοπικό συμβούλιο της περιοχής, επικαλούμενοι τα στατιστικά στοιχεία ασθενών με λευχαιμία και καρκίνο, τα οποία ήταν δραματικά αυξημένα από το μέσο όρο της χώρας μας και της υπόλοιπης Κέρκυρας.
Από πέρσι τα προβλήματα
Το θέμα είχε τεθεί και τον περασμένο Μάιο σε σύσκεψη που είχε γίνει υπό τον τότε νομάρχη Στέφανο Πουλημένο. Τότε, στελέχη της ΔΕΗ ενημέρωσαν ότι το κέντρο του τμήματος μέσης τάσεως του υποσταθμού έχει υποστεί λόγω των βροχοπτώσεων καθίζηση της τάξης του μισού μέτρου, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το 50% της δυναμικότητάς του και να ελλοχεύει ο άμεσος κίνδυνος το βόρειο τμήμα του νησιού να μείνει εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης.
Εντύπωση προκαλεί η πρόταση ιδιωτικής εταιρίας η οποία επιδιώκει τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή του Παντοκράτορα, αλλά συναντά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων και την κατηγορηματική αντίθεση του Δήμου Κέρκυρας.
Η εταιρία πρότεινε στη ΔΕΗ να μεταφέρει τον υποσταθμό της στο χώρο που έχει αγοράσει η εταιρία του για να στήσει το δικό της υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος που θα εξυπηρετεί τις ανεμογεννήτριες που θέλει να κατασκευάσει. Την πρόταση έδειξε να βλέπει θετικά κατ΄ αρχήν η ΔΕΗ, ωστόσο, τα σχέδια της εταιρίας πάγωσε ο αντιδήμαρχος Κέρκυρας Σπ. Μωραΐτης ο οποίος επανέλαβε την κατηγορηματική θέση του Δήμου να μην επιτρέψει την υλοποίηση του σχεδίου αυτού το οποίο θα αποβεί καταστροφικό για το περιβάλλον και την οπτική της περιοχής, προσφεύγοντας ακόμα και στο ΣτΕ. Έτσι, οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, απέσυραν το ενδιαφέρον τους προκειμένου να μην εμπλακούν στην υπόθεση ανοίγοντας νέο μέτωπο από αυτό που ήδη έχουν ανοίξει στα Γαζάτικα.
Γιατί δεν έχει μεταφερθεί έως σήμερα;
Πάντως, είναι απορίας άξιο γιατί η ΔΕΗ δεν έχει έστω ξεκινήσει την υλοποίηση έργων μετεγκατάστασης του υποσταθμού στα Γαζάτικα, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο διοικητής της επιχείρησης προ τριών ετών μετά τις μεγάλες αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Φαιάκων. Ο Δήμος είχε παραχωρήσει αρχικά ένα οικόπεδο το οποίο η ΔΕΗ είχε απορρίψει και στη συνέχεια η τότε δημοτική αρχή αναζήτησε και βρήκε άλλο χώρο τον οποίο η ΔΕΗ απεδέχθη. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν στη σύσκεψη επιφυλάξεις σχετικά με την καταλληλότητα του εν λόγω οικοπέδου με επικλήσεις στη θέση και το μέγεθος, κάτι που ουδέποτε είχε τεθεί έως σήμερα.
Προ έτους επιστολή των κατοίκων παραμένει αναπάντητη
Στις 24 Μαΐου του 2010, οι κάτοικοι είχαν αποστείλει σε δραματικούς τόνους, επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΗ στην οποία η αγανάκτηση τους για τη στάση της επιχείρησης ξεχείλιζε.
Η ΔΕΗ είχε προβάλλει τις επικλήσεις ότι ιδιοκτήτης γης που συνόρευε με το σημείο, αρνούταν να αποδεχθεί την πώληση του οικοπέδου για την ολοκλήρωση του υποσταθμού, κάτι το οποίο όμως αντέκρουσαν οι κάτοικοι: «Σας χάρισε ο Δήμος Φαιάκων 8 στρέμματα, απαλλοτριώστε και κάποιο κομμάτι ακόμα και προχωρήστε» απαντούν οι κάτοικοι, εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος κάτοικος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, εξαιτίας λευχαιμίας.
Οι περίοικοι αρνούνται να συναινέσουν στις επισκευαστικές εργασίες στα Γαζάτικα, κόστους 150.000 ευρώ, υπογραμμίζοντας το εξής ερώτημα: «Πως είναι δυνατόν να προγραμματίζετε να δαπανήσετε ένα τέτοιου ύψους χρηματικό ποσό για την αποκατάσταση ζημιών σε ένα παράνομο Υ/Σ ο οποίος έχει εγείρει και συνεχίζει να εγείρει μεγάλες αντιδράσεις από τους κατοίκους και να μην λέτε ούτε λέξη περί μετεγκατάστασης του στο ήδη παραχωρηθέν από τον Δήμο Φαιάκων αγροτεμάχιο οκτώ περίπου στρεμμάτων από πενταετίας, το οποίο αν δεν σας ήταν αρκετό μπορούσατε να απαλλοτριώσετε όσο ακόμα κρίνατε από τα γειτονικά αγροτεμάχια, και να μην μπαίνετε στην διαδικασία των φθηνών δικαιολογιών ότι για όλα φταίει ο ιδιώτης κάτοικος της περιοχής μας ο οποίος δεν προσήλθε για την υπογραφή του συμβολαίου παραχώρησης του αγροτεμαχίου του, αν και αρχικά ήταν θετικός σε αυτό με το προσύμφωνο που είχε υπογράψει. Προφανώς δεν ψάξατε να μάθετε για πιο λόγο δεν προσήλθε, αλλά γνωρίζατε ότι ήδη εκείνο το διάστημα είχε προσβληθεί από λευχαιμία που εσείς φέρατε δίπλα στο σπίτι του και αυτή την στιγμή δεν είναι ανάμεσα μας»…
Τελευταία σχόλια