Στις απόψεις που έχουν κατατεθεί για στέγαση στο παλιό νοσοκομείο σχολείου, Κέντρου Υγείας κ.α., έρχεται να προστεθεί κι εκείνη της δημιουργίας πάρκινγκ.
Η συγκεκριμένη άποψη προέρχεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο, όπως περιγράφεται στο σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε και μετά από συνάντηση που είχαν τα μέλη του με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρο Μωραΐτη.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
«Με τον αντιδήμαρχο των Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μωραΐτη, παρουσία της Διευθύντριας των αντίστοιχων υπηρεσιών, κ. Αρβανιτάκη, συναντήθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011, κλιμάκιο της Διοίκησης του 16ου Περιφερειακού Τμήματος Ιονίων Νήσων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, αποτελούμενο από την Πρόεδρο κ. Τασία Μάνεση, τον Γενικό Γραμματέα κ. Θεόδωρο Παγκράτη και τον Οικονομικό Επόπτη κ. Γιώργο Ρουβά. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η ανάπτυξη των θέσεων του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου προς τον δήμο Κέρκυρας, σχετικά με την αξιοποίηση των παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Πιο συγκεκριμένα, το κλιμάκιο ανέφερε στον Αντιδήμαρχο ότι δεδομένου της προ μηνός επισκέψεως του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κου Λομβέρδου Ανδρέα και της θέσης που ανέπτυξε σχετικά με το οικόπεδο των παλιών κτηριακών εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου, ότι θα παραχωρηθούν στον φορέα ο οποίος θα υποβάλει στο Υπουργείο Υγείας μια βιώσιμη πρόταση αξιοποίησής του με την προϋπόθεση ότι θα κατεδαφίσει το υφιστάμενο κτήριο, η πιο ρεαλιστική, βιώσιμη και συμφέρουσα για την κοινωνία της Κέρκυρας πρόταση είναι η δημιουργία ενός χώρου στάθμευσης.
Η δημιουργία χώρου στάθμευσης στο συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο είναι προσβάσιμο από 2 οδούς, λύνει κατά ένα μεγάλο μέρος το πρόβλημα στάθμευσης των Ι.Χ. οχημάτων των συμπολιτών μας. Επίσης, δεν δημιουργεί μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, από την στιγμή που δεν θα βρίσκεται στον ιστό της παλιάς πόλης, και προφανώς είναι πολύ καλύτερη λύση από την δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης που εδώ και πολλά χρόνια προγραμματίζει ο δήμος Κέρκυρας στην πλατεία Σαν Ρόκο.
Η χρηματοδότηση του έργου αυτού θα μπορούσε να προέρχεται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα JESSICA (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για Αειφόρες Επενδύσεις στα Αστικά Κέντρα – Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas ) το οποίο αφορά τις αναπλάσεις αστικών κέντρων – πόλεων (η πόλη της Κέρκυρας συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ως γεωγραφικός προσδιορισμός). Δράση τέτοιου χαρακτήρα είναι και η κατασκευή χώρων στάθμευσης. Επίσης, η χρηματοδότηση θα μπορούσε να γίνει και με ΣΔΙΤ.
Η δημιουργία χώρου στάθμευσης θα μπορούσε να συνδυαστεί με την παράλληλη εκμετάλλευση μέρους του οικοπέδου από πλευράς δήμου ή άλλου φορέα για άλλες χρήσεις, αρκεί να υπάρχει η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Οι άλλες προτάσεις που κατά καιρούς έχουν υποβληθεί από διάφορους φορείς όπως η δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, ενός Ιδρύματος χρόνιων πασχόντων κ.λ.π. κρίνονται μη ρεαλιστικές, δεδομένου της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που βρίσκεται η χώρα μας. Εξάλλου ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο η ανέγερση και η στελέχωση ενός Κ.Υ. αστικού τύπου δεδομένου της οικονομικής στενότητας που βρίσκεται η χώρα μας. Επίσης, αμφίβολη είναι και η σκοπιμότητα του έργου αυτού δεδομένου της πρόσφατης θεσμοθέτησης από την πολιτεία του πρωτοβάθμιου φορέα υγείας με την επωνυμία « Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας», των ήδη τεσσάρων Κέντρων Υγείας που υπάρχουν στην Κέρκυρα και τους Παξούς, της κοντινής απόστασης του νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του Γ.Ν. Κέρκυρας από το κέντρο της πόλης και ειδικότερα, της επικρατούσας αντίληψης στους επιστήμονες του σχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας ότι το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας της χώρα μας πρέπει να στηρίζεται στον θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού.
Ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κος Μωραΐτης αφού ευχαρίστησε το οικονομικό επιμελητήριο για την συνδρομή του στην εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, ανέφερε ότι θα μεταφέρει στον δήμαρχο τις προτάσεις του Οικονομικού επιμελητηρίου οι οποίες και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στον επικείμενο σχεδιασμό των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου. Από τη μεριά του το κλιμάκιο ανέφερε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο, εκπληρώνοντας τον ρόλο του ως επίσημος επιστημονικός σύμβουλος του κράτους για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, είναι έτοιμο να καταθέσει τις προτάσεις του όταν αυτό του ζητηθεί από κάποιο φορέα αλλά και αυτοβούλως όταν αυτό απαιτείται από την ίδια την κοινωνία».
Τελευταία σχόλια