Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να βάλει τέλος στη λειτουργία των λατομείων Τρουμπέτα, ακυρώνοντας τις, περί του αντιθέτου, αποφάσεις Νομαρχίας και Περιφέρειας.
Την ανακοίνωση, μαζί με την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΝΑΚ προ ημερών (αλλά δυστυχώς πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ). Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα είχε τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και δεν συζητήθηκε λόγω περασμένης ώρας. Αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, αν και η απόφαση του ΣτΕ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην όποια απόφαση του Οργάνου.
Η προσφυγή
Κατά των αποφάσεων του Νομάρχη Κέρκυρας και του γ.γ. της ΠΙΝ (2004) προσέφυγαν στις 5 Νοεμβρίου 2005 οι: Ναυσικά Κυριάκη, Σπύρος Σπάθας και ο Σύλλογος Διατήρησης Κερκυραϊκής Παράδοσης, προβάλλοντας ότι από τη λειτουργία του λατομείου υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος του παραδοσιακού χωριού.
Και δικαιώθηκαν χρόνια μετά, αφού δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι η προσφυγή έγινε στις 5/11/2005, το ΣτΕ Τμήμα Ε’ συνεδρίασε δημόσια στις 14/6/2006 για να δικάσει την προσφυγή, η απόφαση έλαβε αριθμό 3960/2008 (μετά από δύο χρόνια) ενώ χρειάστηκαν ακόμη 3 χρόνια για την επίσημη καθαρογραφη της απόφασης (24/2/2011)!!!
Η απόφαση Νομάρχη
Σύμφωνα με το ΣτΕ η απόφαση του 2004 του τότε Νομάρχη Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρη «με την οποία επανήλθαν σε ισχύ οι πράξεις παράτασης της διάρκειας των αδειών εκμετάλλευσης που είχαν εκδοθεί το 1981, και χορηγήθηκε άδεια εκμετάλλευσης τους ως ενιαίου λατομικού χώρου, δεν είναι νόμιμη διότι οι ανωτέρω πράξεις παράτασης της διάρκειας των αρχικών αδειών εκδόθηκαν κατ’ επίκληση της κριθείσης ανίσχυρης ως αντισυνταγματικής διατάξεως του άρθρου 20 του ν. 2115/1993, με τη νομαρχιακή δε αυτή απόφαση επετράπη η λειτουργία του λατομείου εκτός λατομικής περιοχής, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κατά τα ήδη εκτεθέντα νομίμως ότι ο καθορισμός λατομικής περιοχής είναι αδύνατος ή μη σκόπιμος. Επομένως η προσβαλλόμενη άδεια εκμεταλλεύσεως πρέπει να ακυρωθεί για το λόγο αυτό, που προβάλλεται βασίμως».
Εν ολίγοις το ΣτΕ έκρινε ότι ο Νομάρχης παράνομα εξέδωσε παράταση αδειών εκμετάλλευσης του λατομικού χώρου ως ενιαίου.
Η απόφαση περιφερειάρχη
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ακύρωση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από τον τότε γ.γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου. Στο σκεπτικό του το ΣτΕ επισημαίνει:
«Επειδή περαιτέρω όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επίσης προσβαλλόμενης απόφασης του Γενικού Γραμματέα της ΠΙΝ περί εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων αυτή αφορά την εκμετάλλευση του επίμαχου λατομικού χώρου και δεν προκύπτει ότι περιορίζεται μόνο στο μέτρο που είναι απολύτως αναγκαίο για την αποκατάσταση. Εξάλλου όπως αναφέρεται στην ίδια πράξη, η υπάρχουσα τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης του λατομείου και ο προβλεπόμενος τρόπος ανάπτυξής του έρχονται σε αντίθεση με τους επιβαλλόμενους περιβαλλοντικούς όρους. Και ναι μεν επιβάλλεται με την πράξη αυτή η υποβολή τροποποιητικής μελέτης, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το περιεχόμενο της και χωρίς πάντως να τάσσεται ως προϋπόθεση έναρξης λειτουργίας του λατομείου η υποβολή και έγκριση της μελέτης αυτής, η οποία άλλωστε θα έπρεπε να έχει προηγηθεί,. Με τα παραπάνω δεδομένα, και ανεξαρτήτως του ζητήματος αν θα ήταν επιτρεπτή εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης σε λατομείο που λειτουργεί εκτός λατομικών περιοχών, η προσβαλλόμενη πράξη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων δεν είναι νόμιμη και πρέπει να ακυρωθεί».
Παράνομη και άκυρη και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, κρίνει λοιπόν το Συμβούλιο της Επικράτειας.
Το δια ταύτα
Παρέλκει η εξέταση των λοιπών λόγων ακυρώσεως, λέει το ΣτΕ και αποφασίζει:
«Επειδή κατόπιν τούτων, πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση και να κυρωθούν οι προσβαλλόμενες πράξεις για τους ανωτέρω λόγους, κατόπιν δε τούτου παρέλκει η εξέταση των λοιπών λόγων ακυρώσεως.
Δια ταύτα
Δέχεται την αίτηση
Ακυρώνει την από 1.11.2004 απόφαση του Νομάρχη Κέρκυρας και την από 11.10.2004 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της ΠΙΝ, σύμφωνα με το σκεπτικό».
Η πρόταση της ΕΝΑΚ
Ικανοποίηση δηλώνουν τα μέλη της ΕΝΑΚ για την εξέλιξη που αν και χρονοβόρα υπάρχει πλέον στα χέρια επίσημων φορέων και πολιτών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΝΑΚ αναφέρει:
«Η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ καθώς και το περιεχόμενο, δίνουν σαφέστατες απαντήσεις προς κάθε κατεύθυνση και ξεκαθαρίζουν όλα τα θέματα. Κυρίως όμως ξεκαθαρίζουν αυτό που είναι το βασικό, αυτό που ενδιαφέρει την ΕΝΑΚ και τους πολίτες της Κέρκυρας. Ότι δηλ. λατομεία Τρουμπέτα ΤΕΛΟΣ. Εδώ σταματά μια μακρόχρονη περιβαλλοντική πληγή, από τις πολλές στο νησί μας και τώρα άμεσα, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ανάπλασης της κατεστραμμένης περιοχής.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΕΝΑΚ επαναφέρει στη δημοσιότητα την πρόταση που κατέθεσε ένα μήνα πριν, για απαλλοτρίωση, από το Δημόσιο, του χώρου και για δημιουργία στο χώρο των πρώην λατομείων μεγάλου ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ (συναυλιακού κλπ.) ΚΕΝΤΡΟΥ του ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ».
Τελευταία σχόλια