Σε κοινές δράσεις για την αποτροπή και την αντίδραση σε οποιαδήποτε σκέψη δημιουργίας πυρηνικών εργοστασίων στην Αδριατική και τη Μεσόγειο προχωρούν ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας και η ιταλική οργάνωση Legambiente με την οποία συνεργάζεται ο Κερκυραϊκός σύλλογος. Ζητούν μία αποπυρηνικοποιημένη Αδριατική και ένα αποπυρηνικοποιημένο Ιόνιο πέλαγος με αφορμή τη χθεσινή (θλιβερή) επέτειο των 25 χρόνων από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ, επέτειος που σκοτεινιάζει ακόμη περισσότερο υπό την σκιά της συνεχιζόμενης τραγωδίας στη Φουκουσίμα.
Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι ειδικά τώρα, η χωροθέτηση νέων «ειρηνικών» σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην ευρύτερη γειτονιά (Τουρκία, Βαλκανική ενδοχώρα, Ιταλία), επιβάλλει επαγρύπνηση του ελληνικού λαού αλλά και εκπόνηση μίας νέας στρατηγικής ασφάλειας με την ανάληψη, από την υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας, συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την απόκρουση και αναχαίτιση τέτοιων «φιλοδοξιών».
Η ανακοίνωση
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Περιβάλλοντος αναφέρει τα εξής: «Επί ένα τέταρτο του αιώνα μετά τον όλεθρο της Ουκρανίας, η ανθρωπότητα αποδεικνύει αν μη τι άλλο τα ανεξάντλητα αποθέματά της σε εγκληματική αμεριμνησία κατά του εαυτού της, των αθώων τέκνων της, της ζωής στην ολότητά της.
Η αποδεδειγμένη, με τον δραματικότερο τρόπο, επισφάλεια της πυρηνικής τεχνολογίας, καθώς επίσης και το ασύλληπτο εύρος των συνεπειών ανάλογων καταστροφών (που συνεπάγονται εδαφικό και πληθυσμιακό ακρωτηριασμό ολόκληρων χωρών), επιτάσσουν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, την ηθική, πολιτική και τελικώς νομική απονομιμοποίηση αυτής της τεχνολογίας. Επιτάσσουν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, συμμαχίες σε διεθνές και πλανητικό επίπεδο των υγιών δημοκρατικών δυνάμεων και της αδιάβρωτης επιστημονικής κοινότητας, προς τον κοινό σκοπό ενός «πυρηνικού αφοπλισμού» της Ενέργειας – με την παράλληλη προώθηση εναλλακτικών μοντέλων ενεργειακής παραγωγής και κατανάλωσης. Επιτάσσουν τη ρητή και κατηγορηματική υπαγωγή των δραστηριοτήτων αυτού του τύπου, με το τερατώδες ρίσκο τους, στην κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Ειδικά τώρα, η χωροθέτηση νέων «ειρηνικών» σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην ευρύτερη γειτονιά (Τουρκία, Βαλκανική ενδοχώρα, Ιταλία), επιβάλλει επαγρύπνηση του Ελληνικού λαού, αλλά και εκπόνηση μίας νέας στρατηγικής ασφάλειας με την ανάληψη, από την υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας, συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την απόκρουση και αναχαίτιση τέτοιων «φιλοδοξιών».
Στον εγγύτερο γεωγραφικό μας ορίζοντα, και στο μέτρο των πεπερασμένων δυνατοτήτων μας, ως Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, διαδηλώνουμε σήμερα από κοινού με τους Ιταλούς συμμάχους μας της Legambiente το δικό μας «παρών», αταλάντευτα προσηλωμένοι στον στόχο μιας αποπυρηνικοποιημένης Αδριατικής θάλασσας, και ενός αποπυρηνικοποιημένου Ιονίου πελάγους».
Τελευταία σχόλια