Η διάσωση της ιστορικής καθολικής μονής της Annunziata περνά μόνο μέσα από τη στενωπό της απεμπλοκής από το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, το οποίο οι εμπλέκόμενοι τυπικά ή ουσιαστικά φορείς επί χρόνια δεν είχαν καν διασαφηνήσει…
Με το υπό κατάρρευση μνημείο να ανήκει κατά 66% στο Υπουργείο Υγείας (την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Νοσοκομείο Κέρκυρας) και κατά 34% σε ιδιώτες, η έρευνα που έγινε από πλευράς της βουλευτού Α. Γκερέκου (όπως η ίδια σημειώνει σε δελτίο Τύπου) αποκάλυψε ότι πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία βάσει των διατάξεων του Ιονικού Αστικού Κώδικα με αποτέλεσμα, το καμπαναριό που θεωρείται εξαιρετικής ιστορικής σημασίας να ανήκει όχι στην Καθολική Αρχιεπισκοπή αλλά στους ιδιοκτήτες του ισογείου (σήμερα στέγαζε καταστήματα!).
Σύσκεψη στο Δήμο Κέρκυρας
Το ζήτημα αυτό εξέτασε χθες σε σύσκεψη ο Δήμος Κέρκυρας με πρωτοβουλία του Δ. Τρεπεκλή και τη συμμετοχή του Καθολικού Αρχιεπίσκοπου Ι. Σπιτέρη, του δικηγόρου του ιδιοκτήτη του 34% του κτίσματος, του αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Σπ. Μωραΐτη και της προϊστάμενης της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τένιας Ρηγάκου.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου Κέρκυρας, στη σύσκεψη διεφάνη η καλή πρόθεση των ιδιωτών που έχουν ιδιοκτησία στο μνημείο ώστε να βρεθεί άμεση λύση που θα επιτρέψει την αποκατάστασή του.
Μέχρι σήμερα, οι όποιες χρηματοδοτήσεις έχουν κατά καιρούς εξευρεθεί, έχουν κολλήσει στην απουσία φορέα ή ΝΠΔΔ που θα αναλάβει και θα έχει την ευθύνη της αποκατάστασης, αφού τυπικά ούτε η Αρχιεπισκοπή ούτε ο Δήμος Κέρκυρας έχουν έννομο δικαίωμα εμπλοκής.
Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τρεπεκλής εξέφρασε «την ικανοποίησή του για το θετικό κλίμα που επικράτησε από όλες τις πλευρές και κατέθεσε το προσωπικό του ενδιαφέρον για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής και την ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημείου, και ως πόλου έλξης τουριστών», ενώ δήλωσε ότι στη σύσκεψη αποφασίστηκε «να συλλεχθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, να υπάρξει συνεργασία με την 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την 6η ΔΥΠΕ προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και τελικά το έργο να μπορέσει να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ».
Γκερέκου κατά Τρεπεκλή: «Άκομψη ενέργεια η σύσκεψη»
Η σύσκεψη, πάντως, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της βουλευτού Α. Γκερέκου η οποία εξαπέλυσε βολές κατά του Γ. Τρεπεκλή επειδή δεν εκλήθη ούτε της ζητήθηκε ενημέρωση για τις ενέργειές της.
«Save Anunziatta», δήλωσε χθες η Α. Γκερέκου συμπληρώνοντας ότι «κάποιοι το εννοούν πραγματικά και ελπίζω κάποιοι να μην το χρησιμοποιούν επικοινωνιακά και μόνο. Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και θέλω να πιστεύω ότι ο Δήμαρχος έχει αυτή την ευαισθησία. Εγώ θα ζητήσω άμεσα συνάντηση μαζί του για να τον ενημερώσω αν δεν έχει ενημερωθεί για τις δικές μας παρεμβάσεις και την πληροφόρηση που είχαμε. Θέλω να πιστεύω ότι είναι αυτό και δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος (για τη μή πρόσκληση στη σύσκεψη)», προσέθεσε η βουλευτής.
«100 χιλιάδες ευρώ περιμένουν στην ιταλική Πρεσβεία. Δεν είναι ούτε του Δήμου, ούτε της βουλευτού», δήλωσε η Α. Γκερέκου η οποία έκανε λόγο μγια εξασφάλιση άλλων 60.000 από το Υπουργείο Ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι θεωρεί άκομψο το ότι δεν προσκλήθηκε ούτε η ίδια ούτε οι υπόλοιποι βουλευτές στη σύσκεψη που διοργάνωσε ο Γ. Τρεπεκλής.
Τρεπεκλής: «Να λύσουμε την εμπλοκή»
Από την πλευρά του, ο κ. Τρεπεκλής αναφέρει στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ότι αποφάσισε να συγκαλέσει την σύσκεψη μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των απαραίτητων ενεργειών για την απεμπλοκή, την ώρα που η τοπική κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί μετά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Καθολικής Αρχιεπισκοπής και του ίδιου του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Καθολικών κ. Ιωάννη Σπιτέρη
Τι συμβαίνει με το ιδιοκτησιακό
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γραφείο της βουλευτού εξέδωσε χθες, λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη στο Δήμο Κέρκυρας, δελτίο Τύπου με το οποίο αναφέρει τις ενέργειες της κας Γκερέκου για το θέμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικρατεί. Μεταξύ όλων, αναφέρει και τα εξής: «Από έλεγχο τίτλων που πραγματοποιήθηκε στα Κτηματολογικά Γραφεία Κέρκυρας, στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Κέρκυρας, και στο Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Κέρκυρας προκύπτει πως το κωδωνοστάσιο της «Αννουντσιάτα» βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 70 τ.μ το οποίο φέρει ΚΑΕΚ 240542061001/0/0 του Κτηματολογικού Γραφείου Κέρκυρας και το οποίο ανήκει σε ποσοστό 34% εξ αδιαιρέτου σε ιδιώτη και σε ποσοστό 66% εξ αδιαιρέτου στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Επί του οικοπέδου έχουν συσταθεί αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες κατά τις διατάξεις του Ιονίου Αστικού Κώδικα και του Ν.1741/1929 περί οροφοκτησίας, η οποία περιλαμβάνει δυο ισόγεια καταστήματα μετά άνω οροφής, που αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες με ποσοστό συνιδιοκτησίας έκαστης 17% εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου, οι οποίες ανήκουν σε ιδιώτη και μια αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία που περιλαμβάνει το χώρο του κωδωνοστασίου της Αννουντσιάτα και δυο ισόγεια καταστήματα με οροφή, που έχουν συνολικό ποσοστό συνιδιοκτησίας 66% εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου και ανήκουν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας».
Και συμπληρώνει: «Είναι προφανές πως με το παραπάνω ιδιοκτησιακό καθεστώς η ένταξη της «Αννουτσιάτα» σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτή. Μετά από συνεννόηση μου με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοίδη υπάρχει διαθέσιμο ένα αρχικό ποσό 60. 000 ευρώ για την άμεση έναρξη εργασιών στήριξης του μνημείου. Το ποσό όμως αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκταμιευτεί εάν προηγουμένως δεν λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να προηγηθεί πράξη παραχώρησης του χώρου είτε προς τον Δήμο Κέρκυρας είτε προς το Υπουργείο Πολιτισμού».
Τελευταία σχόλια