Ανακοίνωση μέσα από την οποία συγχαίρει τον ΟΛΚΕ εξέδωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και το EcoCorfu ΟικοΚερκυρας.
Ο λόγος; Το γεγονός ότι στην περιοχή του λιμανιού, ο Οργανισμός αντιμετωπίζει την Μελίγκρα με Οικολογικές Μεθόδους.
Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση
Η αντιμετώπιση της Μελίγκρας με Οικολογικές Μεθόδους που ξεκίνησε στην περιοχή του λιμανιού από πλευράς του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας, αποτελεί σήμερα χαρμόσυνο γεγονός για την Δημόσια Υγεία, αλλά και για την ισορροπία του οικοσυστήματος στο Αστικό Πράσινο.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και το EcoCorfu ΟικοΚέρκυρα, θέλουμε να συγχαρούμε τις πρωτοβουλίες του Διευθύνοντα Σύμβουλου κ. Στάλια για την εφαρμογή ψεκασμών με την μέθοδο διαλύματος απλού σαπουνιού με οινόπνευμα.
Η παράνομη κατάχρηση τοξικών χημικών τα τελευταία χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας του οικοσυστήματος Αστικού πρασίνου και την εξαφάνιση ορισμένων ειδών που είναι οι φυσικοί εχθροί της Μελίγκρας.
Συγκεκριμένα, τα «Πυρεθροειδή» που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν είναι γενικά εντομοκτόνα ευρέως φάσματος, με αποτέλεσμα να έχουν εξαφανιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά τα Μερμήγκια και οι Αράχνες σε πολύ μεγάλη ακτίνα, από το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Τα Μερμήγκια, ειδικά, είναι καθοριστικότατος παράγων για την ΜΕΙΩΣΗ της Μελίγκρας, μια και τρέφονται με αυτήν σε μεγάλες ποσότητες.
Η εξαφάνιση των φυσικών εχθρών της Μελίγκρας είναι και η αιτία που παρατηρείται μεγάλη έξαρση των πληθυσμών της, ειδικά στους ζεστούς και υγρούς μήνες που το κλίμα την ευνοεί.
Οι οικολογικές μέθοδοι, όπως αυτή που άρχισε να εφαρμόζει ο ΟΛΚΕ, αφενός περιορίζουν την Μελίγκρα και αφετέρου θα δώσουν την δυνατότητα στην φύση να αποκαταστήσει τα είδη που εξαφανίστηκαν από την αλόγιστη χρήση των τοξικών χημικών στο παρελθόν.
Τα Μερμήγκια και οι Αράχνες, όμως, λόγω του ότι δεν πετούν θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να ξαναπάρουν τη θέση τους στο οικοσύστημα του Αστικού Πρασίνου της πόλης τη Κέρκυρας, ώστε να συμβάλλουν και αυτά στην μείωση της Μελίγκρας.
Για τον λόγο αυτό:
1) Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις με το σαπούνι από ότι θα χρειάζονταν αν το οικοσύστημα δεν είχε διαταραχτεί, αν θέλουμε αποτελεσματική καταπολέμηση της Μελίγκρας. Αυτό, για λίγα ακόμη χρόνια, μέχρι να ξαναέλθει το Μερμήγκι.
2) Η Δήμος Κέρκυρας θα πρέπει να εφαρμόσει την ίδια ή παρόμοια μέθοδο, διότι το αστικό Πρασίνου είναι συνεχές και οποιαδήποτε χρήση τοξικών χημικών, εκτός του ότι βλάπτει τον άνθρωπο θα εμποδίσει την επαναφορά όλου του οικοσυστήματός του, με αποτέλεσμα να πάει χαμένη και η προσπάθεια του ΟΛΚΕ.
3) Έτσι και αλλιώς η χρήση των τοξικών χημικών απαγορεύεται τελείως εντός κατοικημένων περιοχών, ενώ η απόσταση ασφαλείας για χρήση των στην ύπαιθρο έχει τριπλασιαστεί (πχ τα 50 μέτρα έγιναν 150 από τα όρια του πρώτου χτήματος ή σπιτιού). Οι ψεκασμοί που έγιναν τα τελευταία χρόνια ήταν παράνομοι και είναι πια, επιτακτική ανάγκη, η εφαρμογή της νομιμότητας.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι και η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Κέρκυρας θα συνεργαστεί, τελικά, μαζί μας και θα σταματήσει για πάντα τις παράνομες καταχρήσεις χημικών που έκανε στο παρελθόν.
Δηλώνουμε διαθέσιμοι να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή και αναμένουμε την συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ Ρίγγα Σπύρο.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και το EcoCorfu ΟικοΚέρκυρα, ευχαριστούμε επίσης τον Γεωπόνο κ Βλάχο Ηλία που μας επέτρεψε να παρευρεθούμε και να πάρουμε και δείγματα του διαλύματος κατά τον ψεκασμό του ΟΛΚΕ στην πλατεία παλιού λιμανιού.
Καλούμε τους Κερκυραίους να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή και να μην φοβηθούν, όταν δουν τα συνεργεία με μεγάλη μάνικα, να λούζουν τα δέντρα με το διάλυμα αυτό γιατί περιέχει μόνον σαπούνι και φωτιστικό οινόπνευμα.
Τελευταία σχόλια