Αγαπητό corfupress ,
Στη σημερινή ανάρτηση με τίτλο: Την άλλη Δευτέρα το –κρίσιμο- 17ο συνέδριο της ΟΚΕΣΑ όπου δημοσιεύεται το άρθρο μου για την ΟΚΕΣΑ, επιτρέψτε μου κάποιες διευκρινήσεις πάνω στο εισαγωγικό σημείωμα του συντάκτη σας ώστε οι αναγνώστες σας να κρίνουν με περισσότερα στοιχεία:
> 1. Γράφει: “…τα ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν το συνέδριο αναμένεται να είναι……η διαχείριση… κυρίως, του νεοκλασικού της κτιρίου στην Αθήνα που είναι ένα στάδιο πριν την κατάρρευση…”.
> Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάρρευσης του Κτιρίου. Αντίθετα βρίσκεται σε πολλή καλή κατάσταση εκτός κάποια τμήματα στο ταβάνι δύο δωματίων στον 2ο όροφο που βράχηκε. Δεν είναι ότι αυτό προκύπτει με απλή ματιά και του πλέον άσχετου, αλλά το έχει επιβεβαιώσει απόλυτα το 2008 και η Τεχνική Έκθεση του μελετητικού Γραφείου (με ανάθεση της ΟΚΕΣΑ) το οποίο έκανε και τον προϋπολογισμό του έργου αναπαλαίωσης. Υπενθυμίζω ότι στη φάση της αγοράς το Κτίριο το αξιολόγησαν αρκετοί μηχανικοί . Όμως, την “έγκριση” αγοράς την έδωσε ο γνωστός Κερκυραίος Νίκος Πανδής (κατασκεύασε τα Μέγαρα Μουσικής Αθήνας-Θεσαλονίκης, αναπαλάιωσε το Κτίριο της ΓΣΕΕ κλπ.) ο οποίος ασχολήθηκε προσωπικά και ουσιαστικά στέλνοντας και πέντε μηχανικούς του γραφείου του ( επικαφαλής η κόρη του, αρχιτέκτονας ) να το αποτυπώσουν και να συντάξουν σχέδια και μελέτη αναπαλαίωσης. Ο μύθος της… κατάρρευσης πλάστηκε για να προκληθεί απογοήτευση και να στηριχτεί ο σχεδιασμός της πώλησης.
> 2. Με το άρθρο μου που αναρτήσατε δεν “…υποστηρίζω πως υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναστήλωση του νεοκλασικού κτιρίου της Ομοσπονδίας”. Αναφέρομαι σαφώς στα υπόλοιπα “25 εκατ. δρχ.”(περίπου 85 χιλ. ευρώ) από τα 30 εκ. δρχ που έχει εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ-ΕΤΕΡΠΣ το 1997 και δυστυχώς δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα με κίνδυνο να χαθούν, πράγμα το οποίο επιδιώκεται. Αν είχαν αξιοποιηθεί μόνο αυτά (δεν αναφέρομαι και στα άλλα τουλάχιστον 20 εκ. δρχ. που δεν… υπάρχουν στο Ταμείο της ΟΚΕΣΑ όπως και δικαστικά αποδείχτηκε) θα κατοικούταν τουλάχιστον ο ένας όροφος.
> 3.Όπως αναφέρεται και στην επιστολή μου, ναι μεν το 2008 η τότε διοίκηση της ΟΚΕΣΑ παραιτήθηκε και ορισμένοι κατέφυγαν στο δικαστήριο και διόρισαν ΔΣ, όμως το 2009 έγινε το 16ο Συνέδριο, εκλέχτηκαν νέα όργανα αλλά έδωσε εντολή στο εκλεγμένο ΔΣ να δημιουργήσει συνθήκες ενότητας και προοπτικής και στη συνέχεια να οργανώσει νέο Συνέδριο το 2010 ώστε η συμμετοχή να είναι ουσιαστικότερη και μεγαλύτερη. Αυτό το Συνέδριο συνεχίζεται στις 17/1/2010. Διευκρινίζεται ότι το 16ο Συνέδριο που συγκάλεσε το διορισμένο ΔΣ είχε τις αναμενόμενες “αδυναμίες” μιας διοίκησης που οι… εμπνευστές της δεν το… προοριζόταν να δώσει συνέχεια στην ΟΚΕΣΑ. Όμως, “διορισμένοι” αρνήθηκαν να υλοποιήσουν τέτοιο σχέδιο. Οι λεπτομέρειες στο άρθρο μου που δημοσιεύσατε.
> Κλείνοντας, είμαι στη διάθεσή σας για κάθε στοιχείο. Προτείνω δε σε εσάς και στα ΜΜΕ Κέρκυρας να επισκεφθείτε το Κτίριο και να κάμετε τις δικές σας έρευνες. Για όλα που συνέβησαν στην ΟΚΕΣΑ. Η προσφοράς στους Απόδημους και στην ιστορία θα είναι πολύ σημαντική.
Τέλος, σημειώνω ότι το κείμενό μου το υπογράφω, και έτσι είναι, ως Επίτιμος Πρόεδρος ΟΚΕΣΑ.
Με εκτίμηση προς όλη τη Συντακτική Ομάδα
Γιάννης Ζωχιός
Τελευταία σχόλια