Έρευνες για πετρέλαιο αρχίζουν οσονούπω και, μάλιστα, με εντονότατο ενδιαφέρον από νορβηγικές εταιρίες, σύμφωνα με τον ίδιο τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη ο οποίος βρέθηκε στη Νορβηγία την προηγούμενη εβδομάδα. Το Υπουργείο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, προκρίνει τις θαλάσσιες περιοχές της λεκάνης του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων μη αποκλειστικών δεδομένων (Non-exclusive seismic surveys).
Μάλιστα, η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Μάη.
Προκαταρτικές έρευνες
Πρόκειται για προκαταρκτικές ερευνητικές εργασίες που πραγματοποιούν ειδικά πλοία μετά από άδεια που παραχωρεί το κράτος που ελέγχει τις θαλάσσιες περιοχές και προσφέρουν τα αρχικά στοιχεία, βάσει των οποίων θα αποφασιστεί σε ποιες θαλάσσιες περιοχές θα ξεκινήσουν συστηματικές έρευνες. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τα σεισμικά, ανήκουν στην εταιρεία που τις πραγματοποιεί, αλλά και στον αναθέτοντα, ενώ αμφότεροι, αποκομίζουν οικονομικό όφελος από την πώλησή τους σε τρίτους.
Οι εταιρείες που θα εμπλακούν έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα «πακέτα» δεδομένων από τις έρευνές τους σε πολλαπλούς πελάτες, επιμερίζοντας το κόστος (multi – client surveys). Το ελληνικό δημόσιο προσκαλεί και επιτρέπει τις έρευνες και αναμένει όφελος από την πώληση των αποτελεσμάτων τους. Θα υπάρξει διεθνής πρόσκληση, ενώ ήδη «σοβαρές» εταιρείες του κλάδου – σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου – έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ιόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Επαφές Μανιάτη στη Νορβηγία
Ο Υφυπουργός Γ. Μανιάτης ενημέρωσε τους Νορβηγούς συνομιλητές του ότι ολοκληρώθηκε το σχέδιο νόμου για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης, με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ)». Θέμα ημερών είναι και η ολοκλήρωση του ΠΔ για το καταστατικό της εταιρείας. Στο σχέδιο νόμου, που θα προωθηθεί ξανά στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, περιλαμβάνεται και ο «εκσυγχρονισμός» του σχετικού ν.2289/1995 για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Παράλληλα «τρέχουν» η ανάπτυξη «Συστήματος Πληροφοριών» (MIS) για την αποθήκευση των υφιστάμενων στοιχείων των τελευταίων 30 ετών, η δημιουργία «Εθνικής Τράπεζας Δεδομένων» και η διαμόρφωση κανονισμών και οδηγιών εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (τεχνικών, περιβαλλοντικών, ασφάλειας εργαζομένων) στη βάση του νορβηγικού μοντέλου που εξετάζεται.
Εξάλλου, ο Γ. Μανιάτης ενημερώθηκε εκτενώς για το νορβηγικό μοντέλο, τόσο για την έρευνα, όσο και για τον κρατικό έλεγχο και παρακολούθηση, διαδικασίες διαβούλευσης με τοπικές κοινωνίες, το σύστημα φορολόγησης, τη διαχείριση των εσόδων.
Θετική εξέλιξη, κατά το Υπουργείο
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την προώθηση των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται σε μηδενικό επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Όπως παρατηρούν ειδικοί στο θέμα, θετικό είναι και το γεγονός ότι οι μη αποκλειστικές σεισμικές έρευνες, θα γίνουν στη Νότια Κρήτη και στο Ιόνιο, περιοχές για τις οποίες το ενδιαφέρον αυξάνει συνεχώς.
Ο λόγος είναι ότι τα ειδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών έχουν πολλές ομοιότητες με περιοχές στις οποίες βρέθηκε φυσικό αέριο, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και στην Κασπία. Έτσι, πρόσφατα η ΒΡ εξασφάλισε παραχωρήσεις νότια της Ιταλίας για πραγματοποίηση ερευνών.
Τελευταία σχόλια