Η Δημοτική Μονάδα Πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών και του AIDS, ΔΗ.ΜΟ.Π. «Ν. ΜΩΡΟΣ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1 Δεκεμβρίου), διοργανώνει περίπτερο ενημέρωσης με διανομή ενημερωτικού υλικού, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου κατά τις πρωινές ώρες 11:30 – 14:00.
Το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS φέτος είναι:
«Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις,
μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS,
μηδενίζουμε τις διακρίσεις»
Όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου της η ΔΗΜΟΠ:
«Είναι εμφανής και επιτακτική πλέον η ανάγκη για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που συνδέεται με το AIDS , καθώς και της εξάλειψης των κοινωνικών ανισοτήτων και του στιγματισμού των ανθρώπων που νοσούν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2011 είχαν καταγραφεί συνολικά11.340 περιστατικά HIV λοίμωξης στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 3.235 έχουν εμφανίσει AIDS και 5.500 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.152. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 803 περιπτώσεις HIV λοίμωξης (686 άνδρες και 117 γυναίκες). Από αυτές τις περιπτώσεις: οι 266 ήταν ομοφυλόφυλοι άνδρες, οι 190 χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, οι 108 ετεροφυλόφιλοι/ες και οι 236 προέρχονταν από άλλες κοινωνικές ομάδες.
Από το 2002 μέχρι σήμερα παρουσιάζεται μια σταθερά ανοδική πορεία στα περιστατικά HIV. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
o 2002: 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού
o 2008: 5,8 ανά 100.000 πληθυσμού
o 2011 (πρώτο δεκάμηνο): 7,1 ανά 100.000 πληθυσμού
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία κρίνεται απαραίτητη η άμεση ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με την υιοθέτηση ασφαλών στάσεων και συμπεριφορών, οι οποίες προστατεύουν το επίπεδο της υγείας τους. Είναι επίσης σημαντικό να μάθουν οι νέοι κυρίως (και όχι μόνο) με ποιο τρόπο μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και τους άλλους από τη μόλυνση, αξιοποιώντας αξιόπιστες σύγχρονες πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή ερωτική επαφή και μαθαίνοντας να ξεχωρίζουν την πραγματικότητα από τους μύθους.
Ένας από τους μύθους αυτούς είναι ότι ο ιός του AIDS συνδέεται με περιθωριακές κοινωνικές ομάδες και με συμπεριφορές που δεν είναι κοινωνικά αποδεκτές, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη του «κοινωνικού στίγματος» για τους ανθρώπους που εκδηλώνουν την ασθένεια.
Άτομα που ζουν με τον ιό, συνήθως υπόκεινται σε διακρίσεις και παραβίαση των βασικών τους δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμά τους στην εργασία και στην περίθαλψη, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να περιθωριοποιούνται.
Ο στιγματισμός όμως των ανθρώπων με AIDS δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας, αναστέλλοντας την ανάληψη έγκαιρης δράσης, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς, καλύτερη πρόγνωση, αλλά και μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης.
Η αποτελεσματική Πολιτική Πρόληψης για τον HIV/ AIDS προϋποθέτει έναν συνδυασμό δράσεων που θα προάγουν την ανάπτυξη υγιεινών και ασφαλών προτύπων γύρω από το σεξ, την ενθάρρυνση για τη χρήση μέτρων προφύλαξης και την ανάπτυξη κοινωνικών στάσεων και αντιλήψεων που ευνοούν την καταπολέμηση των προκαταλήψεων σχετικά με τη χρήση του προφυλακτικού και οδηγούν στη μείωση των κινδύνων κατά την σεξουαλική επαφή. Είναι γνωστό ότι οι μύθοι και τα στερεότυπα γύρω από τις προφυλάξεις κατά την σεξουαλική επαφή (μείωση της ικανοποίησης με τη χρήση προφυλακτικού, μείωση της επιθυμίας, επίκριση-πίεση από τον/την σύντροφο) εμποδίζουν την προώθηση υγιεινών προτύπων και επιλογών, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι άνθρωποι να εμπλέκονται σε σεξουαλικές επαφές υψηλού κινδύνου.
Η Δημοτική Μονάδα Πρόληψης Κατά των Εξαρτησιογόνων Ουσιών και του AIDS «Ν.Μώρος», στα πλαίσια των προγραμμάτων της σχετικά με την Πρόληψη του AIDS δίνει προτεραιότητα στην έγκυρη ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων και φορέων, επιδιώκοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας για δράση σε ατομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.
Βασικός στόχος των προγραμμάτων Πρόληψης είναι η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την προστασία του εαυτού από βλαβερές επιλογές και συμπεριφορές. Δεξιότητες όπως η θετική εικόνα εαυτού, η φροντίδα του εαυτού και η ικανότητα αντίστασης στις επιρροές, αποτελούν βασικά όπλα, των νέων κυρίως ανθρώπων, απέναντι σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, όπως είναι το σεξ χωρίς προφύλαξη και η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Αν έχει μάθει κάποιος να σέβεται και να προστατεύει τον εαυτό του, τότε είναι πιθανό να σεβαστεί και να προστατεύσει και τον σύντροφό του.
Η Πρόληψη όμως μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο αν υπάρξει διάθεση για συνεργασία και συνένωση όλων των δυνάμεων σε τοπικό, εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την ανάπτυξη συντονισμένων δράσεων για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, την ανάπτυξη προστατευτικών παραγόντων ενάντια στο AIDS, καθώς και την καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων με AIDS.
Καταπολεμώντας το στίγμα του AIDS και όχι τους ανθρώπους με AIDS, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας σε μια ζωή όπου ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση!»
Τελευταία σχόλια