Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε – κατά πλειοψηφία – τη δαπάνη 50.000 ευρώ, για τη συμμετοχή της Π.Ι.Ν. στο Φορέα Διαχείρισης παλαιάς πόλης Κέρκυρας – Μνημείο Ουνέσκο. Το θέμα εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, υπενθυμίζοντας στο σώμα ότι, με παλαιότερη απόφασή του, είχε εγκρίνει – ομόφωνα – τη συμμετοχή της Π.Ι.Ν. στο Φορέα Διαχείρισης.
Η εισήγηση του Περιφερειάρχη
Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας:
• Η απόκτηση ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας (Π.Π.Κ.) υπήρξε αναγκαιότητα και καθολικό αίτημα των φορέων της, προκειμένου να διασφαλισθεί ο μοναδικός χαρακτήρας της παλαιάς πόλης ως “ζωντανού” μνημείου, που μέσα στους αιώνες διατήρησε τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε από τη συνύπαρξη και την όσμωση των δύο κόσμων της Μεσογείου στο μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης, συγκεντρώνοντας σημαντικές ιδιαιτερότητες στη δομή και μορφή της πόλης, την κοινωνική και πνευματική ζωή.
• Η ένταξη της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η διεθνής αναγνώριση και προβολή των πολιτιστικών αξιών της πόλης πιστεύουμε ότι έχει την ευρύτατη τοπική συναίνεση.
• Το Σχέδιο Διαχείρισης είναι ο κατευθυντήριος οδηγός για τη συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκομένων φορέων που είναι πολλοί και με διαφορετικά χαρακτηριστικά (Υπ. Πολ., ΥΠΕΚΑ, ΠΙΝ, Δήμος Κέρκυρας, ΤΑΠ και ΜΑΕΔΗΚ) για το επόμενα 10 ή 20 χρόνια που αντιμετωπίζει όλα τα βασικά θέματα που αφορούν στην Παλαιά Πόλη και σκιαγραφεί τις απαραίτητες δράσεις και μέτρα για την προστασία, ανάδειξη, προβολή, ολοκληρωμένη συντήρηση και μελλοντική ανάπτυξή της.
Το θεσμικό πλαίσιο
Η ΠΙΝ συμμετέχει θεσμικά στον υπό σύσταση Φορέα, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του Ν.3852/2010 (ν. Καλλικράτης) και ειδικότερα σύμφωνα με:
α) Διατάξεις άρθρου 186 & Ιβ, εδάφιο ΙΙ που αναφέρονται στην “ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού με άλλες τοπικές ή δημοτικές αρχές και οργανισμούς”.
β) Διατάξεις άρθρου 186 & Ιβ, εδαφ.V, που αναφέρονται στην “ανάγκη αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς”, σε συνδυασμό με άρθρο 186 & ΙΙ, Τομέας Α, εδάφιο με αα 19, που αναφέρονται “στην παρακολούθηση και αξιολόγηση του σχεδιασμού και της υλοποίησης όλων των αναπτυξιακών και θεσμικών παρεμβάσεων στη χωρική αρμοδιότητά της”.
γ) Τέλος, σύμφωνα με διατάξεις του άρθρου 186 & ΙΙ, Τομέας ΣΤ, εδάφιο με αα 33 για τη “σύνταξη, παρακολούθηση εφαρμογής και αξιολόγησης κανονισμών διοίκησης και λειτουργίας σχεδίου διαχείρισης για προστατευόμενες περιοχές”.
Βασικοί άξονες του Σχεδίου Διαχείρισης
Η εξειδίκευση του Σχεδίου Διαχείρισης και του Μνημονίου Συνεργασίας περιλαμβάνει τους ακόλουθους κύριους άξονες:
α) Τεκμηρίωση του μνημειακού συνόλου της Π.Π.Κ.
β) Οριοθέτηση μνημείου και χωρικός σχεδιασμός
γ) Θεσμικό Πλαίσιο
δ) Πολιτικές Προστασίας και Διαχείρισης Κινδύνων
ε) Έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των Μνημείων της Π.Π.Κ.
στ) Έργα βελτίωσης υποδομών και της συνολικής εικόνας της πόλης
ζ) Δράσεις Πολιτιστικού Τουρισμού
η) Παρακολούθηση και εφαρμογή όλων των ανωτέρω
Η Διάρκεια του Μνημονίου Συνεργασίας για ΣΧ. Διαχ. Π.Π.Κ. είναι 10/ετής αλλά μπορεί να παραταθεί, με σύμφωνη γνώμη όλων των συμβαλλομένων.
Κάθε φορέας αναλαμβάνει να μελετήσει και να υλοποιήσει όσα έργα είναι συναφή με τη φύση, το αντικείμενο και το εύρος των αρμοδιοτήτων του και οι απαιτούμενες δαπάνες θα εντάσσονται στον ετήσιο προϋπολογισμού του.
Προβλέπεται Επιτροπή Παρακολούθησης (17/μελής) ως Συντονιστικό Όργανο αποτελούμενη από:
1) Το Δήμαρχο Κέρκυρας, ως Πρόεδρο
2) Εκπρόσωπο του ΥΠ.ΠΟ.Τ
1) Τον Προϊστ. Της Η’ Εφορείας Προϊστ. Και Κλασσ. Αρχ. Κέρκυρας
2) Τον Προϊστ. Της 21ης Εφορείας Βυζ. Αρχ. Κέρκυρας
3) Εκπρόσωπο της Γενικής Δ/νσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων
4) Εκπρόσωπο του ΤΑΠ (Ταμείο Αρχειολογικών Πόρων)
5) Τρεις Εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ
6) Δύο Εκπροσώπους του Δήμου Κέρκυρας
7) Δύο Επροσώπους της ΠΙΝ
8) Δύο Εκπροσώπους του ΤΕΕ/τμ. Κέρκυρας
9) Εκπρόσωπο του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας
Οι Τοπικοί φορείς συμμετέχουν με 9 μέλη (Δ. Κέρκυρας με 4, ΠΙΝ με 2, ΤΕΕ με 2, Επιμελητήριο με 1 ) ενώ οι δημ. Υπηρεσίες και τα Υπουργεία με 8 μέλη (το ΥΠ.ΠΟ.Τ. Με 5 μέλη και το ΥΠΕΧΩΔΕ με 3). Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των παρόντων μελών της. Η Επιτροπή προβλέπεται να συνεδριάζει ανά 2μηνο στην Κέρκυρα και μπορεί να λειτουργεί και σε ομάδες εργασίας με συντονιστή που θα ορίζεται από τα μέλη της.
Ο ρόλος της Περιφέρειας
Η ΠΙΝ έχει ρόλο στις παρακάτω ενέργειες, που αφορούν το Μνημείο Π.Π.Κ.
1. Στις ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων και δράσεων από κοιν. προϋπολογισμούς, πλαίσια στήριξης, κοινοτικά προγράμματα, κλπ, ως θεσμικός διαχειριστής τους
2. Στις πολιτικές προστασίας και διαχείρισης κινδύνου, με τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και πολ. Σχεδίασης έκτακτων αναγκών
3. Στις προσβάσεις και μετακινήσεις από και προς την Π.Π. Κέρκυρας (οδικοί άξονες και σημεία εισόδου στην πόλη, δημόσιες συγκοινωνίες, παροχές και διευκολύνσεις επισκεπτών όπως π.χ. πληροφόρηση, σήμανση, κυκλοφορία, στάθμευση)
4. Στις πρωτοβουλίες και δράσεις για την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ευρωστία της Τοπικής Κοινωνίας και με τον ευρύτερο σχεδιασμό στον τομέα του Πολιτιστικού Τουρισμού, με τη δημιουργία πόλων και εκτός της Παλαιάς Πόλης, όπως π.χ. Το Αχίλλειο, ο Ενετικός Ναύσταθμος Γουβιών, η Παλαιά Περίθεια, τα Βυζαντινά Φρούρια(Αγγελόκαστρο, Κασσιόπης, Γαρδικίου), οι Αλυκές και Αλατόσπιτο Λευκίμμης, οι παραδοσιακοί οικισμοί.
Χρηματοδότηση
Οι φορείς που εμπλέκονται και συμμετέχουν στην υλοποίηση των δράσεων του Σχεδίου συμβάλλουν με ποσό 50.000 ευρώ ετησίως, για την εξασφάλιση του κατάλληλου διοικητικού μηχανισμού, που θα αναλάβει την αποτελεσματική και συντονισμένη δράση και διαχείριση των Μνημείων Π.Π.Κ.
• Φορέας Διαχείρισης στηρίζεται στη συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων που θα μεριμνά για την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας
• ρόλος της ΠΙΝ θα είναι πιστεύουμε συντονιστικός και θα μεθοδεύει τις αναπτυξιακές επιλογές που θα οδηγούν στην εξισορρόπηση της πολιτικής ολοκληρωμένης πρστασίας των πολιτιστικών αγαθών με την ανάγκη για ανάπτυξη και ευημερία
Ο Φρέας Διαχείρισης της Π.Π.Κ., θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΠΙΝ με δαπάνη 50.000 ευρώ ετησίως. Συνεπώς σύμφωνα με το Ν. 3852/2010, άρθρο 176, η δαπάνη πρέπει να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και να ψηφισθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της ΠΙΝ στοΜνημόνιο Συνεργασίας.
Τελευταία σχόλια