Τα βραβεία υψηλής γαστρονομίας «Χρυσοί Σκούφοι» στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, καθώς και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απονεμήθηκαν στην Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Την επομένη στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία παρατέθηκε το επίσημο δείπνο προς τιμήν των βραβευμένων.
Παρουσιαστής της φετινής εκδήλωσης απονομής ήταν ο Ηλίας Μαμαλάκης.
Οι Χρυσοί Σκούφοι, που διοργανώνονται από το περιοδικό «αθηνόραμα» και τον Alpha Guide (και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων), συμπληρώνουν φέτος 18 χρόνια. Είναι ο μοναδικός καταξιωμένος θεσμός της επιχειρηματικής αλλά και της δημιουργικής επιβράβευσης της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει συνείδηση προσφοράς υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους επαγγελματίες της γεύσης και να αναδείξει την ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα ως οικονομικό αγαθό με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Όπως τόνισε στην ομιλία της, η εκδότρια του «αθηνοράματος» Aννη Ηλιοπούλου, «η τέχνη της γαστρονομίας έχει και θα έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον μιας και απευθύνεται όχι μόνο στην απόλαυση -ως υψηλή τέχνη- αλλά και στην οικονομία, λειτουργώντας ως μοχλός για τον τουρισμό και την προσέλκυσή του».
Και δεν μπορούσε παρά να αναφερθεί στο παράδειγμα της Ισπανίας: «Το 2009 η Ισπανία υποδέχθηκε 30 εκατ. τουρίστες. Από αυτούς, τα 6 εκατομμύρια, δηλαδή το 20%, την επισκέφθηκαν μόνο για τη γαστρονομία της. Αυτό οφείλεται στο ότι η ισπανική κουζίνα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης τουρισμού διεθνώς. Οι Ισπανοί σεφ καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις στη διεθνή κατάταξη. Όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, τα παραπάνω δεν οφείλονται μόνο στη δεξιότητα, στις προσπάθειες και στο ταλέντο των Ισπανών σεφ. Είναι η κυβερνητική πολιτική και οι θετικές δράσεις της πολιτείας που, σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς, στόχευσαν και πέτυχαν την ανάπτυξη και την οικονομική εκμετάλλευση του φαινομένου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η ισπανική κυβέρνηση "έχρισε" το 2010 "πρέσβη Τουρισμού" τον καλύτερο Ισπανό σεφ Ferran Adria, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην καμπάνια για την τουριστική προβολή της χώρας. Και εμείς εδώ τι κάνουμε; Η χώρα μας έχει γαστρονομική ιστορία 2.500 ετών. Είμαστε η πρώτη χώρα που δημιούργησε γαστρονομία στο δυτικό κόσμο. Η κουζίνα μας διαθέτει μια εντυπωσιακή διαχρονικότητα, αφού και σήμερα απολαμβάνουμε κάποιες από τις γεύσεις που δημιούργησαν οι σεφ της αρχαιότητας. Ακόμα και αυτό το πλεονέκτημα δεν αξιοποιήθηκε ποτέ από την ελληνική πολιτεία. Αμφιβάλλω καν αν το γνωρίζει. Αποτέλεσμα; Δεν εκπαιδεύει. Δε δίνει κίνητρα. Δεν τιμά. Δεν προβάλλει. Ιδιαίτερα τώρα, σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζει και θα ζει η Ελλάδα, η δημιουργία μιας ποιοτικής βιομηχανίας τουρισμού είναι μονόδρομος.
Χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης και ανάδειξης, στο οποίο υποχρεωτικά η γαστρονομία πρέπει να παίξει ρόλο. Ο τομέας πρέπει να αναπτυχθεί κι άλλο. Δε φθάνουν οι 100 το πολύ επιχειρήσεις και σεφ που αναδεικνύουν σήμερα την ποιοτική ελληνική γαστρονομία. Έχουμε ανάγκη κι άλλους, τους θέλουμε όλους».
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Νίκος Κανελλόπουλος, στη δική του τοποθέτηση, ενστερνίστηκε αυτή την άποψη αναφέροντας ότι "ποιότητα στον τουρισμό δεν μπορούμε να έχουμε εάν δε στηρίξουμε τη γαστρονομία".
Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, όλοι οι καταξιωμένοι σεφ της χώρας, οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες των χώρων εστίασης από όλη την Ελλάδα, επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, καθώς και δημοσιογράφοι από το χώρο της γεύσης, του κρασιού και του ταξιδιού.
Στο πλαίσιο της απονομής των γαστρονομικών βραβείων του 2011, το «αθηνόραμα» ανακοίνωσε μια σημαντική πρωτοβουλία. Την καμπάνια του περιοδικού, σε συνεργασία με τη WWF Ελλάδας, για τη διάσωση του ερυθρού τόνου της Μεσογείου, προτρέποντας τα εστιατόρια που σερβίρουν το συγκεκριμένο ψάρι να το αποσύρουν από τον κατάλογό τους και παράλληλα το κοινό να μην επιλέγει από τα μενού των εστιατορίων αυτό το απειλούμενο είδος.
Τα βραβεία απένειμαν η κ. Ηλιοπούλου, ο πρόεδρος της Γευσιγνωστικής Επιτροπής του «αθηνοράματος» κ. Διονύσης Κούκης, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιώργος Δρακόπουλος, ο κ. Κανελλόπουλος, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ.Γιώργος Κολέτσος, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής κα Μαρία Καρακλιούμη, η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Aννα Φιλίνη, ο διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Μηνάς Μαυρικάκης, ο πρώην υπουργός Τουρισμού κ. Νίκος Σκουλάς, ο γενικός διευθυντής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της BSH Juergen Fuchs και ο Country Business Manager της Nestle Waters (Acqua Panna και S.Pellegrino) κ. Κωνσταντίνος Κούτσας.
Οι Χρυσοί Σκούφοι 2011
Οι Χρυσοί Σκούφοι 2011 απονεμήθηκαν στα παρακάτω εστιατόρια με σειρά βαθμολογίας και ανάδειξης: 1. Σπονδή (Αθήνα) 17/20 και 2 σκούφοι 2. Etrusco (Κέρκυρα) 16,5/20 και 2 σκούφοι 3. Art Ο2 (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Θεσσαλονίκη) 15,5/20 και 1 σκούφος 4. Βαρούλκο (Αθήνα) 15,5/20 και 1 σκούφος 5. Funky Gourmet (Αθήνα) 15,5/20 και 1 σκούφος 6. Squirrel (ξεν. «Danai Beach», Χαλκιδική) 15,5/20 και 1 σκούφος 7. AlfredoΆs («Regency Casino», Θεσσαλονίκη) 15/20 και 1 σκούφος 8. Απλά (Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος 9. Γαλάζια Hytra (ξεν. «Westin Athens – Astir Palace», Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος 10. Εδωδή (Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος 11. Electra Restaurant (ξεν. «Electra Palace», Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος 12. Hytra (Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος 13. Κουκούμαβλος (Σαντορίνη) 15/20 και 1 σκούφος 14. Matsuhisa Athens (ξεν. «Astir Palace», Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος 15. Matsuhisa Mykonos (ξεν. «Belvedere», Μύκονος) 15/20 και 1 σκούφος 16. Sea You Up (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 15/20 και 1 σκούφος
– Βραβείο Σέρβις: AlfredoΆs – Βραβείο Wine List: Σπονδή – Βραβείο Σχέσης Ποιότητας-Τιμής: Art O2
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 1. Βαρούλκο (Αθήνα) 15,5/20 2. Electra Restaurant (ξεν. «Electra Palace», Αθήνα) 15/20 3. Cibus (Αθήνα) 14,5/20 4. Milos Estiatorio (ξεν. «Hilton Athens», Αθήνα) 14,5/20 5. Ντομάτα (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 14,5/20 6. Σελήνη (Σαντορίνη) 14,5/20 7. O Αλέκος (Αρμένοι, Ρέθυμνο) 14/20 8. Aleria (Αθήνα) 14/20 9. Aneton on the Verandah (ξεν. «Poseidonion», Σπέτσες) 14/20 10. Βασίλαινας (Πειραιάς) 14/20 11. Clochard (Θεσσαλονίκη) 14/20 12. Ελιά και Δυόσμος (Σκαλάνι, Ηράκλειο) 14/20 13. G.B. Corner (ξεν. «Μεγάλη Βρεταννία») 14/20 14. O Θωμάς (Σκλήθρο, Φλώρινα) 14/20 15. Κοντοσώρος (Ξινό Νερό, Φλώρινα) 14/20 16. Λεβέντης (Aνω Σταλός, Χανιά) 14/20 17. Μαρίνα (Ποτείδαια, Χαλκιδική) 14/20 18. Μαυρίκος (Λίνδος, Ρόδος) 14/20 19. Τάσος (Θεσσαλονίκη) 14/20 20. Τηλέμαχος BΒQ Club (Αθήνα) 14/20
Τελευταία σχόλια