Στη δημοσιότητα έδωσαν μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων αλλά και της ΕΛΜΕ το κείμενο προτάσεων του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Μάχου Γαβαλά, για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων της Κέρκυρας. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό που αποτελεί πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας, οι περισσότερες αλλαγές γίνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοτικών σχολείων, ωστόσο, οι μεγαλύτερες αλλαγές που προκαλούν και τις περισσότερες εντάσεις μέχρι τώρα, εντοπίζονται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές
Οι βασικότερες αλλαγές είναι η κατάργηση του ΕΠΑΛ Κορακιάνας το οποίο μεταφέρεται στο Σκριπερό με παράλληλη μετακίνηση του Γυμνασίου Φαιάκων στο χώρο που «εγκαταλείπει» το ΕΠΑΛ Κορακιάνας, η κατάργηση του Γυμνασίου Σκριπερού, η κατάργηση δύο δημοτικών σχολείων στην περιοχή της Λευκίμμης αλλά και του Δημοτικού Σχολείου Κορακιάνας,
Το κείμενο Γαβαλά
Το CorfuPress.com δημοσιεύει σήμερα όλο το κείμενο των προτάσεων Γαβαλά. Ας σημειωθεί πως, μέχρι και σήμερα, η Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης δεν έχει δώσει επισήμως στη δημοσιότητα τις προτάσεις της, αν και ο κ. Γαβαλάς ο οποίος μίλησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν διέψευσε το περιεχόμενο του κειμένου που διένειμαν τα στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:
Προαγωγή σχολείων
• Προαγωγή του δημοτικού σχολείου Δουκάδων από 2θέσιο σε 4θέσιο. Αιτιολόγηση: σήμερα το σχολείο λειτουργεί ως τετραθέσιο κα ο αριθμός των μαθητών συνεχώς αυξάνεται.
• Προαγωγή του δημοτικού σχολείου Αγίου Μάρκου από 4θέσιο σε 6θέσιο. Σήμερα, στο σχολείο αυτό φοιτούν 84 μαθητές, έχει συνεχή αύξηση του αριθμού των μαθητών τα τελευταία χρόνια αλλά και θα μεταφερθούν και οι 14 μαθητές του 2θέσιου δημοτικού σχολείου Άνω Κορακιάνας το οποίο προτείνουμε να καταργηθεί.
• Προαωγή του δημοτικού σχολείου Ποταμού από 8θέσιο σε 10θέσιο. Η περιοχή αναπτύσσεται οικιστικά και αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των μαθητών.
• Προαγωγή του δημοτικού σχολείου Αγίου Ιωάννη από 7θέσιο σε 9θέσιο. Αναπτύσσεται ο αριθμός των μαθητών, έχουν γίνει νέες εργατικές πολυκατοικίες στην περιοχή.
Μείωση οργανικότητας:
• Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας από 8θέσιο σε 7θέσιο.
• Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας από 12θέσιο σε 11θέσιο
• Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας από 9θέσιο σε 8θέσιο
• Το Δημοτικό Σχολείο Λιαπάδων από 6θέσιο σε 5θέσιο
• Το Δημοτικό Σχολείο Λακώνων από 6θέσιο σε 5θέσιο
Καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων
• Το 3θέσιο δημοτικό σχολείο 3ο Λευκίμμης – Κάβου, το οποίο σήμερα λειτουργεί ουσιαστικά ως 2θέσιο με 17 μαθητές να καταργηθεί και να συγχωνευθεί με το 6θέσιο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λευκίμμης – Μελικίων. Χιλιομετρική απόσταση 4 χιλιόμετρα. Δημιουργείται σήμερα σχολείο με 95 μαθητές.
• Το 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο 5ο Λευκίμμης – Βιταλάδων το οποίο λειτουργεί σήμερα με 9 μαθητές καταργείται και συγχωνεύεται με το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο 2ο Κορισσίων – Περιβολίου. Χιλιομετρική απόσταση 1,5 χιλιόμετρα. Δημιουργείται σχολείο με 90 μαθητές.
• Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κορακιάνας σήμερα έχει 12 μαθητές. Προτείνεται η κατάργησή του και ης υγχώνευση με το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρκου, σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων. Δημιουργείται σχολείο με 103 μαθητές.
• Το 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Άνω Παυλιάνας με αριθμό 19 μαθητών σήμερα, μελετάται αν πρέπει να καταργηθεί και να συγχωνευτεί με με το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ματθαίου. Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο σχολείο με 95 μαθητές. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τους κάτοικους του χωριού οι οποίοι όλοι επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και έδειξαν την ανάγκη και την αγάπη τους για το σχολείο. Η περιοχή φαίνεται κοντά αλλά ουσιαστικά ο δρόμος είναι δύσκολος και επικίνδυνος. Ακριβέστερη άποψη και θέση η διεύθυνσή μας θα έχει μετά την αυτοψία και την επίσκεψη που προγραμμάτισε στη σχολική μονάδα.
• (συμπλήρωμα)
• Μετά την αυτοψία, η Διεύθυνσή μας αντιλήφθηκε την πραγματικότητα ότι το σχολείο βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή με δύσκολη πρόσβαση, οι αποστάσεις για το αμέσως επόμενο σχολείο ξεπερνούν λόγω της απόστασης και του κακού οδικού δικτύου τα 30 λεπτά και για αυτό εισηγούμαστε μία ακόμα χρονιά, το Δημοτικό Σχολείο Άνω Παυλιάνας να συνεχίσει να λειτουργεί ως 2θέσιο σχολείο και να υπάρξει ιδιαίτερος έλεγχος στην ικανότητα των εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν το σχολείο και να υπάρξει ιδιαίτερος έλεγχος για να παρακολουθήσουμε και την πρόοδο των μικρών μαθητών.
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Καμία αλλαγή στην πόλη της Κέρκυρας, στη νότια και τη βόρεια Κέρκυρα.
Υπάρχουσα κατάσταση στις περιοχές της μέσης και βόρειας Κέρκυρας:
• Στην κεντρική και βόρεια Κέρκυρα λειτουργούν τρία γυμνάσια, ένα λύκειο και ένα ΕΠΑΛ σε σχετικά μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.
• Το Γυμνάσιο Λιαπάδων, ουσιαστικά υποβαθμισμένο σχολείο με 32 μαθητές σήμερα, για χρόνια παραμένει ενεργό λόγω των καλών εγκαταστάσεων που διαθέτει αλλά και την εμμονή της τοπικής κοινωνίας και για την εξυπηρέτηση στενών πολιτικών αντιλήψεων.
• Το Γυμνάσιο Φαιάκων με περισσότερους μαθητές παραμένει ενεργό για τους ίδιους πολιτικούς λόγους αλλά σε αντίθεση με το Γυμνάσιο Λιαπάδων, στεγάζεται σε νοικιασμένο και ακατάλληλο κτίριο χωρίς διαμορφωμένο αύλιο χώρο, καταβάλλει δε ιδιαίτερα υψηλό ενοίκιο.
• Το Γυμνάσιο Σκριπερού με 55 μαθητές σήμερα, βρίσκεται χιλιομετρικά στη μέση από τα δύο σχολεία σε πολή καλές εγκαταστάσεις συστεγαζόμενο με το Λύκειο Σκριπερού.
• Το Λύκειο Σκριπερού έχει 80 μαθητές, το ΕΠΑΛ Κορακιάνας 70 μαθητές.
Προτείνεται
• η κατάργηση του Γυμνασίου Σκριπερού
• η μετακίνηση του ΕΠΑΛ στο χώρο του Γυμνασίου Σκριπερού
• η μετακίνηση του Γυμνασίου Φαιάκων στο χώρο του ΕΠΑΛ Κορακιάνας
Πετυχαίνουμε:
• Ενισχύουμε το Γυμνάσιο Λιαπάδων το οποίο έχει τέλειες εγκαταστάσεις (αίθουσες, βιβλιοθήκη, εργαστήριο φυσικών επιστημών, πληροφορικής, κλειστό γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κλειστό χώρο 5χ5 ποδοσφαίρου αλλά έχει μόνο 32 μαθητές. Η δε απόσταση από το Γυμνάσιο Σκριπερού που θα καταργήσουμε είναι 6 χιλιόμετρα, 10 λεπτά.
• Το ΕΠΑΛ Κορακιάνας έχει σήμερα 60 μαθητές. Μεταφέρεται στο χώρο του Γυμνασίου Σκριπερού σε κέντρο περιοχής με στόχο να ενισχυθεί με αριθμό μαθητών που επιθυμούν επαγγελματική εκπαίδευση, αφού θα εξυπηρετεί ουσιαστικά μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή. Θα λειτουργεί στον ίδιο αύλιο χώρο με το ΓΕΛ Σκριπερού και θα εκμεταλλεύεται τα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής, τη βιβλιοθήκη αλλά και τα εργαστήρια του ΓΕΛ που βρίσκονται στον ίδιο χώρο.
• Το Γυμνάσιο Φαιάκων μεταφέρεται στο χώρο του ΕΠΑΛ Κορακιάνας. Η απόσταση είναι μικρή και οι εγκαταστάσεις επαρκούν. Το Δημόσιο κερδίζει ένα ενοίκιο το οποίο σήμερα πληρώνει σε ακατάλληλο κτίριο και ανέρχεται στα 4.500 ευρώ το μήνα.
Τηλεμαχος Γαβαλάς
Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων
Τελευταία σχόλια