Κείμενο με το οποίο ανατρέπουν τα επιχειρήματα και καταδικάζουν τις προθέσεις Γαβαλά για μεταφορά του ΕΠΑΛ Κορακιάνας στο Σκριπερό, έδωσαν στη δημοσιότητα ο γονείς αλλά και οι καθηγητές του σχολείου αυτού. Στο κείμενο αναφέρονται στις προτάσεις του Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων για τις προαγωγές, συνενώσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων υποστηρίζοντας ότι η έκθεση αυτή δε μπορεί να αντιπροσωπεύσει την εκπαιδευτική κοινότητα της Κέρκυρας, ενώ επιχειρούν να τεκμηριώσουν τις θέσεις τρος με βάση το παράδειγμα του ΕΠΑΛ Κορακιάνας που προτείνεται από τον κ. Γαβαλά να μεταφερθεί στο Σκριπερό, προκειμένου να μεταστεγαστεί στις σημερινές αίθουσες του ΕΠΑΛ το Γυμνάσιο Φαιάκων: μετακινήσεις που συνεπάγονται, εκτός των άλλων, και το λουκέτο στο Γυμνάσιο Σκριπερού!..
Το κείμένο των γονέων και εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ
1. Η έκθεση της Περιφερειακής Διεύθυνσης στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και αντιμετωπίζει τα σχολεία με όρους διαχειριστικούς, λογιστικούς και αντιφατικούς. Αντίθετα η έκθεση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας διατυπώνει ποικίλα κριτήρια ανάλυσης (κοινωνικός – πολιτιστικός ρόλος σχολείων, διαχείριση οικονομικών πόρων, μεταφορές μαθητών, δημογραφία, υποδομές, κατανομή μαθητικού πληθυσμού, κοινωνικές αντιδράσεις) και επιχειρεί να απαντήσει στο θέμα με μια λογική, ανεξάρτητα από τις όποιες κριτικές ή ταυτίσεις μπορεί να προκύψουν από την ανάγνωσή της.
2. «Το ΕΠΑΛ Κορακιάνας… μεταφέρεται στο χώρο του γυμνασίου Σκριπερού σε κέντρο περιοχής» γράφεται στην έκθεση της περιφερειακής διεύθυνσης. Ποια είναι η περιοχή; Με ποια κριτήρια οριοθετήθηκε; Για να το θέσουμε αλλιώς, ποια είναι η παρούσα εμβέλεια του ΕΠΑΛ Κορακιάνας και ποια θα είναι η μελλοντική ύστερα από μια μετακίνηση στο Σκριπερό; Η θέση που βρίσκεται τώρα το ΕΠΑΛ Κορακιάνας είναι κομβική. Στην έκθεσή της η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας υπογραμμίζει αυτό το στοιχείο ως εξής: [Το ΕΠΑΛ] «…με έδρα στον οδικό κόμβο του Τζάβρου που συνδέει την πόλη της Κέρκυρας με όλο το σύμπλεγμα των χωριών του Βορείου συγκροτήματος (Ανατολικού – Βορείου – και Δυτικού) προσελκύει μαθητικό δυναμικό από μια εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή λόγω του στρατηγικού πλεονεκτήματος της θέσης του και της σύνδεσης του με οδικές αρτηρίες σχετικά ταχείας διέλευσης. Έτσι αποτελεί πόλο προτίμησης για πληθώρα μαθητών… ανακουφίζοντας τα υπερφορτωμένα τεχνικά – επαγγελματικά σχολεία της πόλης της Κέρκυρας.»
3. Σήμερα, το ΕΠΑΛ Κορακιάνας τροφοδοτείται με μαθητές από τους πρώην δήμους Αγ. Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίων, Κασσωπαίων, Φαιάκων, Παλαιοκαστριτών. Μια νέα χωροθέτηση του στο Σκριπερό θα το αποκόψει από σημαντικό αριθμό μαθητών από τους πρώην δήμους Κασσωπαίων και Φαιάκων (αφού δε θα υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση). Ενδεικτικά ως προς αυτό: 1 στους 3 από τους μαθητές μας είναι από την περιοχή Κορακιάνας – Δασιάς. Αυτοί πως θα έρθουν στο Σκριπερό, με τα ανύπαρκτα μαθητικά λεωφορεία; Αυτοί δε θα κατευθυνθούν στην ήδη υπερφορτωμένη πόλη; Δε θα στερηθεί η νεολαία της ΒΑ Κέρκυρας την Επαγγελματική Εκπαίδευση; Πως προκύπτει λοιπόν αυτό που γράφει η έκθεση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ότι το ΕΠΑΛ θα «…ενισχυθεί με αριθμό μαθητών που επιθυμούν Επαγγελματική εκπαίδευση αφού θα εξυπηρετεί ουσιαστικά μεγαλύτερη περιοχή»;
4. Θα περίμενε κανείς να υπάρχει κάπου στην έκθεση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ένας συσχετισμός των υποδομών που υπάρχουν στο ΕΠΑΛ Κορακιάνας και στο γυμνάσιο Σκριπερού και αν είναι δυνατό να υποστηριχτεί η λειτουργία ενός λυκείου και μάλιστα τεχνικού σε έναν χώρο που κατασκευάστηκε για να γίνει γυμνάσιο. Η έκθεση περιορίζεται μόνο στο γενικόλογο: [Το ΕΠΑΛ] «…θα εκμεταλλεύεται τα εργαστήρια του Γυμνασίου Φυσικών επιστημών και Πληροφορικής την βιβλιοθήκη αλλά και τα εργαστήρια του ΓΕΛ τα οποία είναι στον ίδιο χώρο.» Εδώ είναι που καταρρίπτεται ακόμα και η απλή αριθμητική. Είναι ίσα τα 110 τ.μ. εργαστήρια που υπάρχουν στον τωρινό χώρο του ΕΠΑΛ (2 πληροφορικής και οικονομίας, 1 αμιγώς πληροφορικής, 1 φυσικο-χημείας και 1 βρεφονηπιοκομίας) με 35 τ.μ. εργαστήρια που υπάρχουν στο Σκριπερό από τα οποία τα 20 τ.μ. ανήκουν στο λύκειο;
5. Ακόμα, εκτός από τα εργαστήρια υπάρχουν και οι αίθουσες διδασκαλίας: Το ΕΠΑΛ για να λειτουργήσει τώρα (έχει 2 κύκλους στην πρώτη τάξη, 3 τομείς στη δεύτερη τάξη και 3 ειδικότητες στην τρίτη τάξη και έχει ακόμα έναν τομέα και άλλες ειδικότητες που δεν έχουν τρέξει ακόμα) χρησιμοποιεί 8 αίθουσες διδασκαλίας και 2 γραφεία καθηγητών, πως θα χωρέσει σε 4 αίθουσες που έχει το κτίριο του Γυμνασίου Σκριπερού; Με άλλα λόγια, οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο Σκριπερό, είναι κατάλληλες γι’ αυτό που έγιναν και όχι για ΕΠΑΛ. Ακόμη, ο χώρος που βρίσκεται τώρα το ΕΠΑΛ επιτρέπει τη στρατηγική επέκταση του καθώς βρίσκεται σε πολύ μεγάλη δημόσια έκταση και είναι δυνατό μελλοντικά να κατασκευαστούν νέα κτίρια. Συνεπώς όχι μόνο καλύπτονται οι παρούσες ανάγκες, αλλά και οι ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Ανάγκες που ακόμα και το υπουργείο παιδείας προσδοκεί ότι θα προκύψουν, καθώς προβλέπει ότι θα αντιστραφεί η «αναλογία μαθητών Γενικής – Τεχνικής Εκπαίδευσης», όπως υποστηρίζει η έκθεση του Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επικαλούμενο ημερίδα του υπουργείου η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μήνες!
6. Το ΕΠΑΛ Κορακιάνας έχει 73 μαθητές και η έκθεση γράφει ότι έχει 60. Από την άλλη μεριά στην έκθεσή του, το Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης υποστηρίζει ότι ο αριθμός των μαθητών του ΕΠΑΛ Κορακιάνας μέχρι τώρα έχει εξαρτηθεί από εξωγενείς παράγοντες, παράγοντες δηλαδή που επιδρούν αρνητικά στην επέκταση του μαθητικού δυναμικού, του εν λόγω σχολείου. Γράφεται στην έκθεση του Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: «…στο ΕΠΑΛ Κορακιάνας τη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση στις εγγραφές στην Α΄ τάξη της τάξεως του 40% διότι σε μεγάλο βαθμό τηρήθηκε η κατανομή και δεν έγιναν άσκοπες και ατεκμηρίωτες μετεγγραφές. Επομένως την επόμενη σχολική χρονιά τηρώντας την κατανομή αναμένεται ο αριθμός των μαθητών να ξεπεράσει τους 100.». Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας στο ίδιο μήκος κύματος διαπιστώνει ότι «Για μακρά σειρά ετών η χωροταξική κατανομή του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τα σχολεία προέλευσης από τα οποία τροφοδοτούνται απέχει πολύ από το να είναι αφενός η αρμόζουσα, αφετέρου να τηρείται στην πράξη.» Ακόμα και έτσι, ακόμα και στις δυσμενείς αυτές συνθήκες, το εκπαιδευτικό δυναμικό εργάστηκε μεθοδικά. Το ΕΠΑΛ Κορακιάνας προσελκύει μαθητές, έχει επιτυχίες στις πανελλήνιες και ταυτόχρονα διασφαλίζει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας με τους μαθητές και τους γονείς.
7. Στην έκθεση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας καταγράφεται ότι είναι «…αρνητική οποιαδήποτε λύση η οποία στα πλαίσια της εξοικονόμησης των οποιωνδήποτε οικονομικών πόρων, σε αντιστάθμισμα, θα προκαλούσε κατασπατάληση μακρόχρονης επιμελούς και ευσυνείδητης εργασίας και αποτελεσματικότητας όσον αφορά την διαμόρφωση νέων επαγγελματιών…». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση αναδεικνύει ως απόλυτο κριτήριο το ενοίκιο του γυμνασίου Φαιάκων συναρτώντας το παράλληλα με τη στέγαση, τα κτίρια και τη χωροθέτηση του ΕΠΑΛ Κορακιάνας. Αντί να βρει μια άλλη λύση (ένα άλλο δημόσιο κτίριο κ.λπ.). Είναι κοινή λογική ότι δεν μπορεί να διορθώνονται λάθη με νέα λάθη. Δηλαδή δε μπορεί να επωμιστεί το ΕΠΑΛ ένα πρόβλημα που προκάλεσαν οι φορείς της πολιτείας (χρόνια μίσθωση ιδιωτικών ακινήτων για το γυμνάσιο Φαιάκων) και να διαταραχτεί η λειτουργία και η βιωσιμότητα του.
8. Ενώ στην έκθεση της Περιφερειακής Διεύθυνσης γίνεται κριτική στις πολιτικές σκοπιμότητες για τη διατήρηση σχολείων στο παρελθόν, η περιφερειακή διεύθυνση ξεχνάει ότι και η ίδια είναι φορέας πολιτικής (Τρόικα, Μνημόνιο, κ.λπ.). Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι το πνεύμα της έκθεσής της δε στερείται μικρο-πολιτικής, καθώς γενικά φωτογραφίζει σχολεία και «κλείνει το μάτι» στο Υπουργείο για μαζικές καταργήσεις σχολείων, χωρίς να το γράφει ανοιχτά.
9. Η κοινωνία εδώ και 2 μήνες βρίσκεται σε αναστάτωση με τις μεταφορές (λεωφορεία) και τη λογική των περικοπών στην παιδεία (κλείσιμο σχολείων κ.λπ.). Δεν είναι η πρώτη φορά που η εκπαιδευτική κοινότητα αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο. Εμείς, το κουράγιο το παίρνουμε από τα μάτια που δε βλέπετε… από τα μάτια των παιδιών που καταφεύγουν στην τεχνική εκπαίδευση γιατί ξέρουν ότι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα… αλλά κάθονται εκεί απέναντι προσδοκώντας λίγο φως.
Γονείς και Εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Κορακιάνας
Τελευταία σχόλια