Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποίησαν οι δάσκαλοι της Κέρκυρας και εξέδωσαν απόφαση, με την οποία καταδικάζουν την αδράνεια που επέδειξε η πλειοψηφία του δ.σ. του συλλόγου τους, κάνοντας λόγο για «κυβερνητικό συνδικαλισμό».
Η Γενική Συνέλευση εκτιμά ότι δεν μπορεί ο σύλλογος των δασκάλων να συνεχίζει να στηρίζει ενέργειες και εκδηλώσεις οργάνων του κυβερνητικού συνδικαλισμού και αποφασίζει την συμμετοχή τους στο απεργιακό συλλαλητήριο μαζί με την ΕΛΜΕ με χώρο συγκέντρωσης τα Γενικά Λύκεια, στις 23 Φεβρουαρίου.
Καταδικάζει επίσης την παντελή αδράνεια από μεριάς της πλειοψηφίας του δ.σ. του συλλόγου, ώστε ο σύλλογος να λάμβανε ενεργά μέρος στις διεργασίες του προηγούμενου διαστήματος με γονείς και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, που εκφράστηκαν με πλήθος συσκέψεων στην πόλη και την ύπαιθρο, και κυρίως με δύο συλλαλητήρια στο κέντρο της πόλης.
Μάλιστα η Γενική Συνέλευση των δασκάλων εξέδωσε δύο ψηφίσματα για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και για την κατάργηση της μετεκπαίδευσης των δασκάλων – νηπιαγωγών.
Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών
Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η έκτακτη γενική συνέλευση των δασκάλων έχει ως εξής:
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κέρκυρας στη σημερινή του Έκτακτη Γενική του Συνέλευση στις 21 Φλεβάρη 2011 καταδικάζει:
Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ και των κομμάτων της πλουτοκρατίας, που ωθεί την πλειοψηφία των εργαζόμενων στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, που φορτώνει το λαό συνεχώς κι όλο και περισσότερο τα βάρη της κρίσης, ώστε να συνεχίζει το μεγάλο κεφάλαιο την κερδοφορία του, να συνεχίζουν ανενόχλητοι οι κάθε λογής μεγαλοκαρχαρίες, να απομυζούν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, τον πλούτο της χώρας!
Έτσι, η κυβέρνηση για να «ευχαριστήσει» τους έλληνες και ξένους τραπεζίτες που κατέχουν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αλλά και για να συνεχίζει να επιδοτεί με κάθε τρόπο τους μεγάλους επιχειρηματίες, προχωρά μέχρι το 2015 στην εκποίηση του πλούτου που ανήκει στο λαό ύψους 50 δισ. ευρώ (μέσω προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων και παράδοσης των φιλέτων δημόσιας γης, αεροδρόμια, λιμάνια, οδικούς άξονες). Παράλληλα, μέσα από την ένταση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων και τις κάθε φύσεως «εξοικονομήσεις» σκοπεύει να μαζέψει ακόμα 20 δισ. ευρώ (από 12 δισ. που έλεγαν μέχρι πρόσφατα)!!!
Να γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο χτύπημα των μισθών μας με το περιβόητο «Ενιαίο Μισθολόγιο», βαθαίνει παραπέρα τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, κρατά απλήρωτους συναδέλφους ωρομίσθιους, σαρώνει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και τα ταμεία μας!
Οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας μας έχουμε μοναδικό συμφέρον, να αρνηθούμε τις θυσίες χωρίς αντίκρισμα που μας ζητάνε, να οργανώσουμε την πάλη μας, να απαντήσουμε με πόλεμο στον πόλεμο που έχουν κηρύξει ενάντια στα δικαιώματά μας οι βιομήχανοι-εφοπλιστές-τραπεζίτες και το πολιτικό τους προσωπικό, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., διεκδικώντας
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ & ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ!
Την απαράδεκτη από κάθε άποψη προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεθεμελιώσει ότι έχει απομείνει από την Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση στην πατρίδα μας. Ο οικονομικός στραγγαλισμός της εκπαίδευσης – με το χαμηλότερο προϋπολογισμό μετά την μεταπολίτευση, το κτύπημα των μαθητικών μεταφορών, το πέρασμα της ευθύνης λειτουργίας των σχολείων στους «Καλλικρατικούς» Δήμους αλλά και το μοντέλο του «Νέου» σχολείου της αγοράς, με τα διαφοροποιημένα αναλυτικά προγράμματα, την είσοδο των ιδιωτών χορηγών στη λειτουργία του, με την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής μονάδας στη βάση των απαιτήσεων της αγοράς και άρα την άμεση κατηγοριοποίησή των σχολείων, διαμορφώνει ένα εκρηκτικό μείγμα, που κυριολεκτικά σκοπεύει να τσακίσει κάθε Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα που έχει μέχρι σήμερα η εκπαίδευση, να γυρίσει το σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας πολλές δεκαετίες πίσω! Αυτές οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, που εδώ και χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις επιχειρούν να υλοποιήσουν βήμα το βήμα, ώστε να εναρμονίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας στις απαιτήσεις των κατευθύνσεων της Ε.Ε., δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες!
Οι Εκπαιδευτικοί έχουμε ευθύνη σήμερα μαζί με τους μαθητές μας και τους εργαζόμενους γονείς, να πρωτοστατήσουμε στην πάλη για την υπεράσπιση του Ενιαίου Δημόσιου και Δωρεάν Σχολείου, στην πάλη για τη διασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων χωρίς την οποιαδήποτε εμπλοκή ιδιωτών σ’ αυτή,
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ «ΦΤΗΝΟ» ΚΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ της ΑΓΟΡΑΣ!
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κέρκυρας θεωρεί:
Προβληματικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της Δ.Ο.Ε. δε γίνεται η παραμικρή αναφορά για το σχολείο που ετοιμάζει με γοργά βήματα η κυβέρνηση! Κάτι τέτοιο όχι μόνο δε βοηθά στη δημιουργία του απαιτούμενου κλίματος εγρήγορσης στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς, αλλά αντίθετα γίνεται αντικειμενικά το χαλί που θα πατήσουν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης!
Επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται θέσεις του κλάδου με τρόπο ώστε να δίνεται λαβή στο υπουργείο παιδείας να προωθεί αντιεκπαιδευτικά μέτρα με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα των 800 ολοήμερων σχολείων. Η λειτουργία σήμερα των 800 (1000 αύριο;) ολοήμερων σχολείων δεν αποτελεί κανένα ενδιάμεσο βήμα στο ολοκληρωμένο και ενιαίο πρόγραμμα ολοήμερου σχολείου. Αντίθετα εντάσσεται οργανικά στο αντιεκπαιδευτικό μοντέλο των διαφοροποιημένων προγραμμάτων, των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών, την παροχή μαζικά επιφανειακών και αποσπασματικών δεξιοτήτων στους μαθητές. Η κριτική της ΔΟΕ για προχειρότητα και μάλιστα εκ των υστέρων αντί για την κατηγορηματική αντίθεση στη λειτουργία τους είναι τουλάχιστον ανεπαρκής!
Λάθος την προσέγγιση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου, την ώρα που προωθείται από την κυβέρνηση ένα γενικευμένο κύμα κλεισίματος-συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, το ίδιο να ζητά από τον Περιφερειακό Διευθυντή το κλείσιμο σχολικών μονάδων στην Κέρκυρα. Ιδίως όταν είναι εντελώς στον αέρα κάθε στοιχειώδης όρος που να επιτρέπει τη λειτουργικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος!
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κέρκυρας καταδικάζει:
• την παντελή αδράνεια από μεριάς της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου, ώστε ο Σύλλογος να λάμβανε ενεργά μέρος στις διεργασίες του προηγούμενου διαστήματος με γονείς και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, που εκφράστηκαν με πλήθος συσκέψεων στην πόλη και στην ύπαιθρο καθώς και με δύο συλλαλητήρια στο κέντρο της πόλης!
Τα παραπάνω δείγματα κυβερνητικού συνδικαλισμού κρίνονται καταδικαστέα από την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.
Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει τη συμμετοχή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών στη 48ωρη απεργία στις 22 και 23 του Φλεβάρη που κηρύττουν οι Ομοσπονδίες της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, με το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων:
Όχι στο νέο μισθολόγιο-λαιμητόμο. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς. 1400 ευρώ (καθαρά) ο πρώτος μισθός σε Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση και επιστροφή των κλεμμένων μισθών μας από το έτος 2010.
Συνολική απόρριψη της νέας διοικητικής δομής. Όχι στον «Καλλικράτη», στο αποκεντρωμένο-διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς. Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία.
Άμεση αποκατάσταση των μαθητικών μεταφορών και δέσμευση της κυβέρνησης για τη συνέχιση των δωρεάν και με ασφάλεια μαθητικών μεταφορών από τη νέα χρονιά.
Μόρφωση για όλους, δουλειά, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Η υψηλή κερδοφορία τους, οι τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές δημιούργησαν το κρατικό χρέος. Αυτοί να πληρώσουν και όχι ο λαός. Να ανέβει η φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45%.
Κάτω τα χέρια από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις συντάξεις, τους μισθούς, τα Σχολεία και τα Νοσοκομεία. Να καλύψει τώρα η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία τα τεράστια χρέη που έχουν προς τα Ταμεία και τους Οργανισμούς.
Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Απορρίπτουμε τους μισθούς πείνας, την ελαστική, μερική και ανασφάλιστη εργασία.
Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου 3848/2010 και του ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Απαλλαγή από φόρους για κάθε ωρομίσθιο και αναπληρωτή. Δωρεάν στέγαση και εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομισθίους.
Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30) και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Να προσμετράτε ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας.
Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων! Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτρόπων. Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για πληρωμή λειτουργικών-επισκευαστικών εξόδων, βιβλίων κλπ.
Η Γενική Συνέλευση εκτιμά ότι δε μπορεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κέρκυρας να συνεχίζει να στηρίζει ενέργειες και εκδηλώσεις οργάνων του κυβερνητικού συνδικαλισμού και αποφασίζει:
Την κατάληψη της πρώην Νομαρχίας, αύριο 22 Φλεβάρη, μαζί με την ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Γονέων της Κέρκυρας με το παραπάνω πλαίσιο!
Στις 23 Φλεβάρη, ημέρα Πανεργατικής-Πανελλαδικής Απεργίας, τη συμμετοχή του Συλλόγου στο Απεργιακό Συλλαλητήριο μαζί με την ΕΛΜΕ Κέρκυρας με χώρο συγκέντρωσης τα Γενικά Λύκεια στις 10 πμ.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ΣΕΠΕ Κέρκυρας 21/2/2011 ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄/Θμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας καταδικάζει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας για τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και στη Κέρκυρα, στα πλαίσια των αντιλαϊκών, αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων που εφαρμόζονται. Με συνοπτικές διαδικασίες η Κυβέρνηση προσπαθεί να εξαφανίσει από το νέο Καλλικρατικό χάρτη της εκπαίδευσης δεκάδες σχολεία, τόσο στην περιφέρεια, όσο και στα αστικά κέντρα, ξεκινώντας από τα δυσπρόσιτα και περιφερειακά σχολεία.
Δηλώνουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τις αποφασισμένες καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Θεωρούμε ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης που επιχειρείται με την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, θα έχει δραματικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών μας και στη μελλοντική τους εκπαιδευτική διαδρομή. Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών θα έχει ως συνέπειες την όξυνση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, λιγότερα σχολεία, λιγότερες δαπάνες, μεγαλύτερα απρόσωπα σχολεία και τμήματα μαθητών – περισσότερα μαθησιακά ελλείμματα, εξαφανισμένους αντισταθμιστικούς – υποστηρικτικούς θεσμούς, λιγότερους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον δημιουργείται μια τεραστίων διαστάσεων συγκεντροποίηση και ασφυκτικός έλεγχος ώστε τίποτα απολύτως να μην μπορεί να ξεφύγει από τις βασικές κρατικές επιταγές. Οι μεγάλες «αυτόνομες» αποκεντρωμένες σχολικές μονάδες αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή των «ευέλικτων» και διαφοροποιημένων περιφερειακών προγραμμάτων και τη μετέπειτα απρόσκοπτη λειτουργία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα στην δημόσια εκπαίδευση.
Τα μέτρα αυτά στην ουσία δεν έχουν καμιά σχέση με παιδαγωγικά και μαθησιακά κριτήρια, παρά μόνο εξυπηρετούν μια σκληρή λογιστική λογική που με πρόσχημα τους στόχους του Μνημονίου και της Τρόικας, επιβάλλουν τη δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών και τελικά οδηγούν σε δραματικές περικοπές των κρατικών δαπανών και για την παιδεία κατά 21,9%. Η σκληρή αυτή λιτότητα θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της, θα δημιουργήσει το «φθηνό και ευέλικτο» σχολείο της αγοράς και την προώθηση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας, την κάλυψη λειτουργικών και άλλων δαπανών από τους ίδιους τους γονείς. Επιπλέον θα καταργηθούν οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών και θα ελαστικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι εργασιακές τους σχέσεις.
Τα σχολεία δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν ως «προβληματικές επιχειρήσεις», με την λογική της κυριαρχίας των οικονομικών δεικτών του κέρδους και της ζημίας.
Η ύπαρξη μικρών βιώσιμων σχολικών μονάδων προϋποθέτει μια διαφορετική αντίληψη λειτουργίας αυτών των σχολείων με βάση τις ανάγκες των μαθητών και όχι αντίστροφα. Αυτά μπορούν να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο, τόσο σε επίπεδο κτιριακής υποδομής και προσωπικού, όσο και αναλυτικού προγράμματος, ώστε να παρέχουν παιδεία υψηλού επιπέδου. Οι σχολικές μονάδες και ιδιαίτερα οι σχολικές μονάδες στις μικρές κοινωνίες δεν είναι μόνο κτήρια και συγκεκριμένοι αριθμοί εκπαιδευτικών και μαθητών. Αποτελούν ζωντανά κύτταρα πολιτισμού, με τη δική τους ιστορία και τις δικές τους ιδιαίτερες σχέσεις σύνδεσης με την τοπική κοινωνία. Το κλείσιμο των σχολικών μονάδων αποτελεί το πιο ακραίο παράδειγμα εγκατάλειψης συγκεκριμένων περιοχών και διεύρυνσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δωρεάν και δημόσια παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες, με περικοπές σε σχολεία, σε χρήματα, και εκπαιδευτικούς.
Κάθε τέτοια προσπάθεια θα μας βρει απέναντί της. Η δυναμική αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος μαζί με τους γονείς έχουν κάθε δυνατότητα να αποτρέψουν αυτά τα σχέδια.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ΣΕΠΕ Κέρκυρας 21/2/2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ / ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών A’/θμιας Εκπ/σης Κέρκυρας ομόφωνα εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία του και καταδικάζει την επιλογή του ΥΠΔΒΜΘ να προχωρήσει στη ματαίωση των εξετάσεων φέτος, για την εισαγωγή στη διετή μετεκπαίδευση των δασκάλων/νηπιαγωγών και την αναστολή λειτουργίας των Διδασκαλείων.
Η ενέργεια αυτή ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της Μετεκπαίδευσης, κινείται προς το πνεύμα των γενικότερων αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων (σχολεία αναμορφωμένου ωραρίου, συγχωνεύσεις καταργήσεις σχολείων, αλλαγές στα πανεπιστήμια κ.α.) που η λογιστική της κυβέρνησης, με πρόσχημα τις δεσμεύσεις του μνημονίου, επιβάλλει στην εκπαίδευση.
Είναι φανερό από την ανακοίνωση που υπογράφεται από το Γ.Γ. του Υπουργείου, ότι η πολιτική ηγεσία δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τις θέσεις του κλάδου, αλλά και τις προτάσεις της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και των Προέδρων των Διδασκαλείων, (που συνήλθε στη Θεσσαλονίκη στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2011), όπου καθαρά ζητήθηκε η διατήρηση της μετεκπαίδευσης με αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και διεύρυνση του ρόλου της, έτσι ώστε να καλύπτονται και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες (π. χ. συμβάλλοντας στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης στην ειδική αγωγή).
Τα Διδασκαλεία είναι θεσμός, την αναγκαιότητα του οποίου αποδέχεται το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και παρά τις πιθανές δυσλειτουργίες του, δεν καταργείται με την αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική επίκληση ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων, αλλά αναμορφώνεται, αναβαθμίζεται, βελτιώνεται. Η δίχρονη μετεκπαίδευση είναι θεσμός-κατάκτηση του κλάδου ο οποίος ισχύει από το 1922 και διατηρήθηκε σε περιόδους πολύ δύσκολες τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικοπολιτικά για το ελληνικό κράτος. Ήταν ο μοναδικός θεσμός χάρη στον οποίο οι εκπαιδευτικοί της Π. Ε. είχαν τη δυνατότητα να επανασυνδέονται με την εξέλιξη της παιδαγωγικής επιστήμης και με τις όποιες καινοτομίες στο χώρο της διδακτικής.
Το θέμα της μετεκπαίδευσης δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό. Δε νοείται η μετεκπαίδευση να εξυπηρετεί συγκεκριμένη εκπαιδευτική πολιτική, οπότε καταργείται ή αντικαθίσταται από διαφόρων τύπων επιμορφώσεις κατά τα κελεύσματα των κρατούντων, τύπου ΕΣΠΑ, στη λογική του ανταγωνιστικού – ταξικού σχολείου, αποθεώνοντας τη λογική της αγοράς και ισοπεδώνοντας τη γνώση, μετατρέποντάς τη σε αναλώσιμη δεξιότητα.
Τα σαθρά και προσχηματικά επιχειρήματα του Υπουργείο στην ουσία υιοθετούν την άποψη ότι το δήθεν «νέο» σχολείο που μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση δεν χρειάζεται επιστημονικά χειραφετημένους και παιδαγωγικά αυτόνομους εκπαιδευτικούς, αντιλαμβάνεται την μετεκπαίδευση ως μια απλή επιμόρφωση και το διάλογο ως συναίνεση σε προειλημμένες αποφάσεις. Τι είναι αυτό που άλλαξε από το 1995 ( τελευταία θεσμική παρέμβαση στα Διδασκαλεία) το έως το 2011 ώστε να αμφισβητείται ευθέως η εκπαιδευτική πολιτική, αναφορικά με την επιμόρφωση και τη μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών της Π. Ε., που εφαρμόστηκε από τον Γ. Παπανδρέου τότε ως υπουργό Παιδείας;
Διεκδικούμε τη διατήρηση και διεύρυνση του μαζικού και μορφωτικού χαρακτήρα της μετεκπαίδευσης, σταθερά προσηλωμένης στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου στην προοπτική:
• Της αποκλειστικής διεξαγωγής της μετεκπαίδευσης από τα Παιδαγωγικά Τμήματα των Α.Ε.Ι. με αυτοτέλεια των τμημάτων που παρέχουν τη μετεκπαίδευση, με την εκπαιδευτική κοινότητα να έχει τον κυρίαρχο λόγο στις δομές της μετεκπαίδευσης, στη συνδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και στο περιεχόμενο που θα καθορίζεται με βάση τις ανάγκες έτσι όπως συλλογικά εκτιμώνται από την εκπαιδευτική κοινότητα.
• Στην επέκταση του ρόλου της μετεκπαίδευση ως θεσμού μαζικού χαρακτήρα. Να αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς (δασκάλους, νηπιαγωγούς, καθηγητές και ειδικότητες) με στόχο την ουσιαστική μετεκπαίδευση όλων των υπηρετούντων εκπαιδευτικών της Π.Ε. με την εξασφάλιση των πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό (χωρίς την εμπλοκή προγραμμάτων της Ε.Ε.).
• Στην ελεύθερη πρόσβαση ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών κάθε 7 με 10 χρόνια με απόσπαση τους στα διδασκαλεία και απαλλαγή των μετεκπαιδευόμενων από τα διδακτικά τους καθήκοντα (όπως ισχύει μέχρι σήμερα).
• Της σύνδεσης της με τη ζώσα κοινωνική πραγματικότητα του σχολείου και της τάξης.
Τελευταία σχόλια