Η ενίσχυση της θρησκευτικής διάστασης του διαπολιτισμικού διαλόγου με στόχο τη συνεννόηση και την αλληλοκατανόηση μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, που συχνά διαβιούν στο πλαίσιο του ιδίου κράτους, ήταν το θέμα που κατ’ εξοχήν απασχόλησε τη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ), η οποία συνέρχεται αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο (εαρινή σύνοδος).
Ο βουλευτής Κέρκυρας και πρόεδρος της Υποεπιτροπής Μετανάστευσης της ΚΣΣΕ κ. Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Σώματος, υπογράμμισε ότι η οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης προϋποθέτει την εξοικείωση και την ανοχή στη διαφορετικότητα των θρησκευτικών πεποιθήσεων των άλλων, είναι, όμως εξίσου αναγκαίο όλοι οι πολίτες να μοιράζονται τον ίδιο σεβασμό σε ορισμένες θεμελιώδεις αξίες, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοκρατικές αρχές.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε την υποχρέωση των κρατών να διασφαλίζουν συνθήκες πραγματικού σεβασμού της ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ, του δε Συμβουλίου της Ευρώπης να καταδικάζει σθεναρά οποιαδήποτε παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, ιδίως εάν έχει διαπραχθεί από κράτος-μέλος του Συμβουλίου, όπως στην περίπτωση του Ριζοκάρπασου Κύπρου. Ανήμερα των Χριστουγέννων του 2010, τουρκικές δυνάμεις κατοχής αρνήθηκαν στους Ελληνοκύπριους πιστούς το δικαίωμά τους να τελέσουν τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Συνεσίου, υποχρεώνοντάς τους να εγκαταλείψουν αμέσως την ιστορική εκκλησία της Καρπασίας.
Περιστατικά όπως αυτό, κατέληξε ο κ. Δένδιας, καθώς και οι πρόσφατες τραγικές επιθέσεις εναντίον χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή (Βαγδάτη, Οκτώβριος 2010, Αλεξάνδρεια, Ιανουάριος 2011), καθιστούν απαραίτητη την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την έκδοση μιας σύστασης της Συνέλευσης του Συμβουλίου με αντικείμενο: α) τη σύνταξη έκθεσης για τη θέση των Χριστιανών στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, β) την οικοδόμηση των σχέσεων των κρατών μελών του Συμβουλίου με τις τρίτες αυτές χώρες στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών και γ) τη συνεκτίμηση της θέσης των χριστιανικών και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων στο πλαίσιο των διμερών τους σχέσεων.
Τελευταία σχόλια