Στη συνάντηση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, ο οποίος έθεσε θέματα της Περιφέρειας τα οποία όπως είπε, είναι – τα περισσότερα – κοινά με αυτές των υπολοίπων περιφερειών και για το λόγο αυτό υπάρχει ομοφωνία ως προς τα αιτήματα.
Ειδικότερα ο κ. Σπύρου έκανε λόγο για βελτίωση του «Καλλικράτη» σε σημεία που δυσκολεύουν την εδραίωση του θεσμού, που δημιουργήθηκε για την εξυπηρέτηση των πολιτών, κάτι το οποίο πρέπει να εξασφαλιστεί.
Ο περιφερειάρχης ζήτησε τόσο από τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, όσο και από τον υφυπουργό, Γιάννη Ντόλιο, να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις για έκτακτες περιπτώσεις, όπως είναι π.χ. τα ακραία καιρικά φαινόμενα και, επίσης, να υπάρχει σταδιακή απεξάρτηση από την αποκεντρωμένη διοίκηση η οποία δεν θα πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες χωρίς να υπάρχει συνεννόηση και συναίνεση από την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Τα μαθητικά δρομολόγια
Το φλέγον θέμα των ημερών, η πληρωμή των δικαιούχων που εκτελούν τα μαθητικά δρομολόγια, τέθηκε, επίσης, στον Υπουργό ως πρόβλημα που μεταφέρθηκε από τη Ν.Α. και έχει φτάσει σε αδιέξοδο.
Ο κ. Σπύρου, μετά και τις συζητήσεις που είχε, εκτιμά ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί και ζητά από τους εμπλεκόμενους να «βάλουν λιγάκι νερό στο κρασί τους», όπως είπε χαρακτηριστικά και να συνεχίσουν τα δρομολόγια, ενώ ζήτησε να υπάρχει η δυνατότητα προσυμβατικού ελέγχου έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μικρή επιτροπή για τα άμεσα προβλήματα
Επίσης, κατά τη σημερινή συνάντηση με το Γιάννη Ραγκούση, αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας μικτής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν περιφερειάρχες και στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Περιφερειών.
Δηλώσεις Σπ. Σπύρου για πετρελαϊκές έρευνες στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο
Με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στο πρακτορείο Reuters αναφορικά με την έναρξη ερευνών εντός διετίας για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα, ο περιφερειάρχης κλήθηκε χθες από το Ρ/Τ Σταθμό του «Αντέννα» να τοποθετηθεί επ’ αυτού.
Ο κ. Σπύρου στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι συμφωνεί με τον ορισμό Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών και τις συμφωνίες που πρέπει να συναφθούν με τη γείτονα Αλβανία, καθώς και με την ίδρυση του δημόσιου φορέα για τους υδρογονάνθρακες.
Επίσης, πρόσθεσε, με βρίσκει σύμφωνο και η έναρξη ερευνών για την αποκόμιση επιστημονικών δεδομένων, μόνο που όλα αυτά πρέπει να γίνονται κάτω από το πρίσμα διαφάνειας και γνωστοποίησης των συμπερασμάτων και, κυρίως, με τη συμμετοχή και της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης στις ενέργειες που αφορούν στην περιοχή μας.
Εύθραυστη οικονομία
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είπε ο κ. Σπύρου, στηρίζει, κατά βάση, την οικονομία της στον Τουρισμό και άρα είναι εύθραυστη, καθώς η παραμικρή – αντίθετη – ενέργεια μπορεί να την επηρεάσει ή και να την αναστείλει ακόμη.
Ως εκ τούτου, κατέληξε, οι ενέργειες και οι δράσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές, να λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα της περιοχής μας και μην ακυρώνει η μια ενέργεια την άλλη.
Ο διάλογος, η κατάθεση απόψεων, τα επιστημονικά δεδομένα, καθώς και τα συγκριτικά δεδομένα σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα πρέπει να είναι οι γνώμονες για την έναρξη των ερευνών για πετρέλαιο στην περιοχή μας.
Δε θα δεχτούμε, τόνισε, να αποφασίζουν άλλοι για μας και εν τη απουσία μας να σχεδιάζουν κάτι που μπορεί να επηρεάσει – και αρνητικά – τη ζωή στα Ιόνια Νησιά.
Παρακολουθούμε το θέμα στενά και αν χρειαστεί θα παρέμβουμε έγκαιρα προς κάθε κατεύθυνση.
Τελευταία σχόλια