Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Στ. Γκίκας σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84» υποστήριξε ότι η συμμετοχή της Ελλάδος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με τις δυνάμεις που θα διαθέσουμε στη Λιβύη.
Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας, παραχώρησε συνέντευξη, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011, στον Ρ/Σ Αθήνα 9.84 και στους δημοσιογράφους, Γ. Κατσίγιαννη και Σ. Μουρελάτο. Τα κύρια σημεία της συνέντευξης , που αφορούσε τη κατάσταση στη Λιβύη, έχουν ως εξής:
Για την έναρξη των επιχειρήσεων και την εμπλοκή των Αμερικανών
«Μετά την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η έναρξη των επιχειρήσεων ήταν αναμενόμενη. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι η εμπλοκή των Αμερικανών που αρχικά δεν φαινόταν ότι θα είναι σε αυτό το επίπεδο. Από πληροφορίες δε που έχουμε τον έλεγχο της όλης επιχείρησης έχει ένας Αμερικανός Ναύαρχος που επιβαίνει στο πλοίο Διοίκησης και Ελέγχου USS MOUNT WHITNEY, ένα υπερσύγχρονο πλοίο, το οποίο είναι σχεδιασμένο ακριβώς για τέτοιες επιχειρήσεις, και το οποίο συντονίζει τόσο τις επιθέσεις με τα βλήματα Tomahawk όσο και τις υπόλοιπές δυνάμεις. Άρα βλέπουμε ότι η εμπλοκή των Αμερικανών είναι σημαντική και δεν θα μπορούσε να μην ήταν άλλωστε, αφού αυτοί διαθέτουν μια έως δύο κλάσεις πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα από τους υπόλοιπους συμμάχους.
Πάντως η ρητορική του ΟΒΑΜΑ μιλάει για μια «περιορισμένης έκτασης» εμπλοκή των Αμερικανών και μόνο από αέρος».
Για το ρόλο του ΝΑΤΟ
«Μετά την απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, υπάρχει το νομιμοποιητικό πλαίσιο για ανάληψη δράσης. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το ΝΑΤΟ καθυστερεί. Βεβαίως ξέρουμε ότι Γερμανία και Τουρκία αντιτίθενται, αλλά από την άλλη βλέπουμε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αναλαμβάνουν πλήρη δράση. Θεωρώ πάντως ότι σύντομα το ΝΑΤΟ θα πάρει την απόφαση εμπλοκής της Συμμαχίας, άρα και η συμμετοχή της Ελλάδος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με τις δυνάμεις που θα διαθέσουμε».
Για το καθεστώς Καντάφι
«Τα πρώτα πλήγματα που έχει υποστεί είναι σημαντικά, αλλά έχουμε δρόμο ακόμη. Οι πληροφορίες μιλάνε για προσβολές σε πολλά σημεία στη Β. Λιβύη από την περιοχή της Τρίπολης μέχρι την Βεγγάζη. Αν συνεχιστούν ακόμη μερικές μέρες με αυτό το ρυθμό οι βομβαρδισμοί και τα κτυπήματα με Tomahawk, πιστεύω ότι το αμυντικό σύστημα των καθεστωτικών θα έχει παραλύσει τελείως γιατί τα συστήματα που διαθέτει ο Καντάφι είναι της δεκαετίας του 70 και του 80 και θεωρούνται πια παρωχημένης τεχνολογίας».
Για τη θέση της ΝΔ
«Η θέση της ΝΔ είναι σαφής. Η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί πλήρως στις συμμαχικές της υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις απέναντι στους Διεθνείς Οργανισμούς . Από τη στιγμή από την οποία υπάρχει η νομιμοποιητική απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, η συμμετοχή της χώρας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη τουλάχιστον στο ανθρωπιστικό και υποστηρικτικό πεδίο».
Για τη θέση της κυβέρνησης
«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι περιμένουμε πρώτα τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και μετά βλέπουμε. Πάντως αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι την πρώτη περίοδο της κρίσης, πριν από 5 εβδομάδες, η πρώτη αντίδραση της χώρας, δεν θα πω ότι ήταν η καλύτερη δυνατή. Ας κοιτάξουμε όμως μπροστά. Η χώρα έχει δυνατότητες, υπάρχει μια ισχυρή δύναμη και στο ΠΝ και στην ΠΑ που θα μπορούσε να βοηθήσει έστω και υποστηρικτικά, την όποια επιχείρηση».
Για την επόμενη ημέρα
«Μετά τα τελευταία γεγονότα και αφού εξελιχθεί η επιχείρηση, θεωρώ ότι τελικά θα υπάρξει κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι, αυτή είναι άλλωστε και η απόφαση της διεθνούς κοινότητας. Από κει και πέρα να μην ξεχνάμε, ποιοι είναι οι αντικαθεστωτικοί? Είναι μεγάλα τμήματα του καθεστώτος Καντάφι, όπως ο πρ. υπουργός Δικαιοσύνης, πρέσβεις, κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι που έφυγαν και πέρασαν απέναντι αρνούμενοι να υπηρετήσουν άλλο την δικτατορία. Πάντως η επόμενη μέρα, δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι η ευρύτερη εικόνα, είναι όλες αυτές οι ευρύτερες αλλαγές που φέρνει αυτή η «επανάσταση» στον Αραβικό κόσμο, τι επιπτώσεις θα έχουν και πως επηρεάζουν τη γεωπολιτική ανάλυση που κάνουμε.
Η απόφαση 1973 του Σ.Α. του ΟΗΕ, θεωρώ ότι είναι μια ολοκληρωμένη απόφαση. Αναφέρει ότι εφόσον σταματήσουν οι εχθροπραξίες, ο ΟΗΕ με ισχυρή διπλωματική αποστολή, μαζί με τον Αραβικό Σύνδεσμο, θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τα χάσματα στη Λιβύη και να βοηθήσου
ν το νέο καθεστώς. Άρα η εμπλοκή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου θα είναι σημαντική. Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν το Συμβούλιο των Αντικαθεστωτικών ως συνομιλητή.
Θα πρέπει η Ελληνική κυβέρνηση να έχει μια πιο σημαντική και πολύπλευρη συμμετοχή, τουλάχιστον στο διπλωματικό πεδίο, ώστε να έχουμε σημαντικό ρόλο και λόγο την επόμενη μέρα. Το τονίζω αυτό, γιατί όπως ξέρεται έχουμε μια παραδοσιακά καλή σχέση με τον Αραβικό κόσμο, αλλά και με τη συγκεκριμένη χώρα. Όμως η φωνή και η δράση της Ελλάδας σε όλη αυτή την διαδικασία που βλέπουμε να εξελίσσεται στη Βόρεια Αφρική δεν είναι τόσο ουσιώδης και σημαντική όσο θα έπρεπε και θα δικαιολογούσε αυτή η σχέση».
Τελευταία σχόλια