«Δεν θα ανεχθούμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη παράνομων μεταναστών της Ευρώπης»! Το μήνυμα αυτό έστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ανοίγοντας τις εργασίες της Επιτροπής Μετανάστευσης προσφύγων και Πληθυσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης που ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και θα ολοκληρωθούν αύριο στην Κέρκυρα.
Ο κ. Παπουτσής, στην τοποθέτησή του, εξαπέλυσε βολές κατά της Ε.Ε. υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υποστηρίζει κάθε πρόταση που ενισχύει τη συνθήκη Σένγκεν η οποία προβλέπει ενδυνάμωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Κοινότητας: «Εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων και όχι στην τιμωρία των κρατών – μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα», υπογράμμισε.
«Δεν θα μείνει κανείς παράνομος ή χωρίς άσυλο μετανάστης»
Στέλνοντας μήνυμα και στους ίδιους τους μετανάστες, ο Υπουργός τόνισε ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα μόνο εκείνοι που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου και εκείνοι που έχουν άδεια νόμιμης εργασίας και παραμονής: «Κανείς άλλος! Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρα το μήνυμα: θα φύγουν από την Ελλάδα είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε απολύτως αποφασισμένοι».
Κάλεσμα στην Ε.Ε. να αναθεωρήσει το Δουβλίνο ΙΙ
Επανέλαβε την ανάγκη αναθεώρησης της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» (περί υποδοχής και αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών από τα κράτη – μέλη) η οποία έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και ζήτησε από την Ε.Ε. να δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός δεσμευτικού συστήματος αναλογικής κατανομής προσφύγων ή ευάλωτων ομάδων, ανεξάρτητα από το καθεστώς της διεθνούς τους προστασίας, με βάση κριτήρια όπως η οικονομική δυνατότητα και ο πληθυσμός της χώρας μέλους της Κοινότητας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Συνεντεύξεις της ΕΛΑΣ στους μετανάστες!
Από την ομιλία Παπουτσή ξεχωρίζουν επίσης:
– Η εντολή στις ελληνικές αρχές για συστηματική διεξαγωγή συνεντεύξεων με τους μετανάστες για να εντοπίζονται και να διαχωρίζονται σύμφωνα με τα κριτήρια του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου
– Η Ελλάδα δεν αντέχει να καταστεί κέντρο μακράς παραμονής μεταναστών που έρχονται απ΄ όλο τον κόσμο
– Επέμεινε στην απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει τείχος 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
– Σε διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζοντα διαβουλεύσεις με άλλα κράτη για να υπογραφούν συμφωνίες επανεισδοχής
Για το κύμα μετανάστευσης από τη Β. Αφρική
Εκτενή αναφορά έκανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και στο εντεινόμενο πρόβλημα μετανάστευσης πολιτών από τα κράτη της βορείου Αφρικής που βρίσκονται σε αναταραχή. Κάλεσε την Ε.Ε. να προχωρήσει σε συντονισμό των δράσεών της προς τις χώρες της περιοχής με ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού επιπέδου συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων, τη διενέργεια κοινών περιπολιών και τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.
Μάλιστα, οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορέσουν να αποτελέσουν και πολιτικό εργαλείο για τις σχέσεις της Ευρώπης με τα κράτη της Με
σογείου με τη δημιουργία δυνατοτήτων απορρόφησης μεταναστών, δημιουργίας θέσεων εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης των μεσογειακών χωρών.
Όχι στην υποχώρηση της Σένγκεν
Όσον αφορά τη συνθήκη του Σένγκεν, ο κ. Παπουτσής απέρριψε κάθε σκέψη για αλλοίωση της συμφωνίας χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών, στοιχεία τα οποία είναι θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. και τα οποία θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού: «προτάσεις περί μηχανισμών αναστολής της συμμετοχής σε συγκεκριμένους τομείς και επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταλλάσσουν ουσιωδώς το όλο οικοδόμημα του κοινοτικού κεκτημένου», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι μόνες εξαιρέσεις θα μπορούσαν να γίνουν μόνο για λόγους δημόσιας τάξης και εσωτερικής ασφάλειας, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη συνθήκη.
Κάλεσε, τέλος την Ευρώπη να διαμορφώσει συντονισμένη πολιτική επαναπατρισμού και να προωθήσει άμεσα την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
Οι εργασίες της Επιτροπής
Οι εργασίες της Επιτροπής Μετανάστευσης Προσφύγων και Πληθυσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα διαρκέσουν μέχρι αύριο το απόγευμα. Πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Grand Mediterraneo Hotel στους Έρμονες της Κέρκυρας, ενώ το παρών τους δίνουν επίσης στη συνάντηση η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η αντιπρόεδρος της Βουλής Ροδούλα Ζήση, ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ντίνος Βρεττός αλλά και η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Α.Γκερέκου, η οποία θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στην Επιτροπή.
Στη συνέλευση συμμετέχουν περισσότεροι από 40 βουλευτές και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Ευρώπης, αλλά και στελέχη οργανισμών που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο για τα Ατομικά Δικαιώματα στην Ευρώπη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ.α.
Δένδιας: καλά τα είπε ο Παπουτσής, αλλά δεν κάνει αυτά που λέει
Τους ευρωπαίους αξιωματούχους υποδέχθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας Νίκος Δένδιας, ο οποίος κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Μετανάστευσης του ΣτΕ.
Σε δήλωσή του μετά από ερώτηση για το κατά πόσο οι εταίροι μας έχουν ευήκοα ώτα στο πρόβλημα των μεταναστών στην Ελλάδα, υπογράμμισε: «Πρέπει να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους πόσο μεγάλο είναι το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα και πόσο αφορά και αυτούς. Υπάρχει μία πραγματικότητα: το μεταναστευτικό είναι το ίδιο σοβαρό πρόβλημα όσο και η οικονομική κρίση και, ίσως μακροπρόθεσμα, ακόμα σοβαρότερο. Αρκετά από όσα είπε ο Υπουργός ήταν σωστά, το πρόβλημα όμως πολλές φορές είναι το τί κάνει τελικά ο υπουργός και η κυβέρνηση και εκεί έχουμε διαφωνήσει επανειλημμένως. Έχουμε προειδοποιήσει για πράγματα τα οποία έγιναν στραβά και τις συνέπειες τις πληρώνει η χώρα, όπως με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια του οποίου τους καρπούς διέπουμε με τους χιλιάδες μετανάστες που επιχειρούν να μπουν τώρα στην Ελλάδα».
Τελευταία σχόλια