Αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Ροταριανού Ομίλου Κέρκυρα – Βορράς, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας, αποτέλεσε τον κεντρικό ομιλητή, σε εκδήλωση του Ομίλου που πραγματοποιήθηκε στην Αναγνωστική Εταιρεία.
Το θέμα της ομιλίας ήταν «Ο ζοφερός ορίζοντας των Ελληνοτουρκικών σχέσεων», κύρια σημεία της οποίας παρατίθενται παρακάτω. Μετά την ομιλία ο κ. Γκίκας απήντησε σε πλήθος ερωτήσεων.
Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου.
Ο κ. Γκίκας, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο κα Σούλα Χειμαριώτη και τα παρευρισκόμενα μέλη του Ομίλου, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, περί «αναβίωσης των Οθωμανικών Βαλκανίων» και του νέο-Οθωμανικού οράματος, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει αναχθεί πια στο επίπεδο της «περιφερειακής δύναμης» και ως τέτοια, διεκδικεί πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπουν οι Διεθνείς Συμφωνίες και το Διεθνές Δίκαιο. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία ακολουθεί μια αναθεωρητική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, επιθυμεί δηλαδή την αλλαγή του status quo στο Αιγαίο, και ερμηνεύει το Διεθνές Δίκαιο σύμφωνα με τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στα σημεία τριβής στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η χώρα μας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που είναι θέμα νομικής υφής. Επεσήμανε ωστόσο, ότι η Άγκυρα αμφισβητεί το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας των Ελληνικών νήσων, παρότι αυτό αποτελεί ρητή πρόβλεψη του Διεθνούς Δικαίου. Είπε επίσης ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία επί νήσων και βραχονησίδων, προβάλλοντας την έωλη θεωρία των "γκρίζων ζωνών", ενώ υποστηρίζει ότι στην Ελληνική επικράτεια ανήκουν μόνο εκείνα τα νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, τα οποία ρητώς και ονομαστικώς κατονομάζονται στις Συνθήκες (παραβλέποντας σκοπίμως το γεγονός ότι οι διατάξεις των σχετικών συνθηκών ρυθμίζουν με απόλυτη σαφήνεια το θέμα της κυριαρχίας).
Στο θέμα του Εθνικού Εναερίου Χώρου, τόνισε ότι η «φίλη και σύμμαχος χώρα» αμφισβητεί το εύρος του και προβαίνει σε καθημερινές παραβιάσεις με τα μαχητικά της αεροσκάφη, πολλά εκ των οποίων είναι οπλισμένα, ενώ παράλληλα αρνείται να υποβάλει σχέδια πτήσης των στρατιωτικών αεροσκαφών της εντός του F.I.R. Αθηνών, κατά παράβαση των σχετικών κανόνων του ICAO περί ασφάλειας της διεθνούς αεροπορίας. Αμφισβητεί επίσης το απορρέον από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – συμβατικό και εθιμικό- δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., επισείοντας την «απειλή πολέμου», στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκούσε το νόμιμό της αυτό δικαίωμα.
Αναφερόμενος στο στρατιωτικό καθεστώς των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, ο Αν. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ., διευκρίνισε ότι το νομικό καθεστώς τους δεν είναι ενιαίο αφού διέπεται από διαφορετικές Διεθνείς Συμφωνίες και ότι δεν μπορεί η Τουρκία να ζητά την αποστρατικοποίηση τους, χωρίς καμία διάκριση. Εξήγησε δε τις πρόνοιες του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί απειλής και νόμιμης άμυνας. Τέλος στις περιοχές «έρευνας – διάσωσης» ανέφερε ότι οι τούρκοι διεκδικούν περιοχή ίση με το μισό Αιγαίο.
Ο κ. Γκίκας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την διαμορφούμενη κατάσταση στην Δυτική Θράκη με την εκεί Μουσουλμανική μειονότητα, τον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, τις συχνές επισκέψεις και τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που ουσιαστικά έχουν δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στην περιοχή, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση αυτή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από την Πολιτεία.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην σημασία του Καστελόριζου και της Αποκλειστικής Οικονομικής του Ζώνης (ΑΟΖ) και επανέλαβε τη γνωστή θέση του κόμματός του, για άμεση Διακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ.
Τόνισε δε συμπερασματικά ότι απέναντι σε αυτή την τουρκική προκλητικότητα και αναθεωρητισμό, η χώρα μας πρέπει να αντιτάξει μία σθεναρή εξωτερική πολιτική, με άξονα το Διεθνές Δίκαιο και πυλώνα μία ισχυρή ικανότητα αποτροπής, δηλαδή αξιόμαχες και αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις.
Τελευταία σχόλια