Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 13 Περιφέρειες στα πρώτα βήματα εφαρμογής του «Καλλικράτη» συζητήθηκαν στη συνάντηση των 13 Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη.
Για τις μαθητικές μεταφορές
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους αιρετούς άρχοντες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και υποσχέθηκε άμεση λύση στη μεταφορά των μαθητών τόσο για τα χρέη των προηγούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, όσο και για την κάλυψη των αναγκών των δήμων που αναλαμβάνουν τη μεταφορά των μαθητών.
Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεσμεύτηκε να δοθεί λύση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, τόσο για τα χρέη των προηγούμενων με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας για την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση από την 1η Ιουλίου 2011.
Περιφερειάρχες: Αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα
Οι 13 Περιφερειάρχες έθεσαν στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διεξοδικά τα θέματα της μισθοδοσίας του προσωπικού και των λειτουργικών εξόδων και συναποφασίστηκε να υπάρξει διάλογος τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο για την επίλυσή τους.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός δήλωσε: «Βρεθήκαμε με τον Υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετά από αίτημα των 13 Περιφερειαρχών στο οποίο ανταποκρίθηκε αμέσως. Συζητήσαμε θέματα τα οποία έχουν σχέση με εμπλοκές, κυρίως οικονομικά ζητήματα, αλλά και θέματα τα οποία προκύπτουν από την πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη», σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών και με την λειτουργία των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο χρονικό σημείο όπου καλούνται οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες. Αυτό δε θα μπορέσουμε να το πετύχουμε εάν δε λύσουμε πρώτα τα θέματα της γραφειοκρατίας και δεύτερον, εάν τα υπουργεία πραγματικά δε δώσουνε την υπόσταση που αρμόζει στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας. Πρέπει να μας λύσουν τα χέρια για να μπορέσουμε από κοινού να βαδίσουμε».
«Σφήνα» περιφερειαρχών στους δημάρχους;
Εν τω μεταξύ, όπως υποστηρίζει το Aftodioikisi.gr, ως συνέχεια μιας υποβόσκουσας αντιπαράθεσης μεταξύ περιφερειαρχών και δημάρχων (συνέχειας εκείνης των νομαρχών με τους δημοτικούς άρχοντες του «Καποδίστρια») βλέπουν παράγοντες που παρακολουθούν από πολύ κοντά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης την (ανεφάρμοστη με βάση τον «Καλλικράτη») πρόταση να συμμετέχουν και οι περιφέρειες στην είσπραξη του ΦΠΑ: «Ο Ν. 3852/10 («Καλλικράτης») στην ουσία αντιμετωπίζει με προνομιακό τρόπο τους δήμους στο θέμα του ΦΠΑ σε σχέση με τις περιφέρειες. Συγκεκριμένα (άρθρα 259 και 260) αφενός οι δήμοι λαμβάνουν το 12% του ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος μέσω των ΚΑΠ, ενώ οι περιφέρειες μόλις το 4% και αφετέρου ο δίνεται τη δυνατότητα στους δήμους να λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ΦΠΑ (καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών), αντίστοιχη με την ετήσια αύξηση των φορολογικών εσόδων του ΦΠΑ στη διοικητική περιφέρεια του δήμου που θα διατίθεται αποκλειστικά σε υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης ( Άρθρο 261 του «Καλλικράτη» με τίτλο: Φορολογική Δημοσιονομική Αποκέντρωση)».
Πηγές: Ροδιακή, Αυτοδιοίκηση.gr
Τελευταία σχόλια