Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Χαραλάμπους και Ν. Μωραΐτης με θέμα «παράνομη η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Παντοκράτορα».
Αναλυτικά
Θέμα: Παράνομη η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Παντοκράτορα Κέρκυρας
Στη Κέρκυρα, όπως άλλωστε και σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια μια συνδυασμένη επιχείρηση καταλήστευση του φυσικού, πολιτιστικού και οικονομικού πλούτου του τόπου, αφού χιλιάδες στρέμματα δημόσιας περιουσίας γίνονται βορά ξένων και ντόπιων συμφερόντων με την ανοχή και πολλές φορές με την συνενοχή των τοπικών αρχών.
Επί έξι και πλέον χρόνια, τέσσερις τουλάχιστον εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε αιολικά πάρκα — με την ανοχή των τοπικών αρχών– μίσθωναν ή αγόραζαν από ιδιώτες χιλιάδες στρέμματα στις κορυφές του ορεινού όγκου του Παντοκράτορα στην Κέρκυρα, που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, βασίζονται σε τίτλους «έκτακτης χρησικτησίας» δημόσιων εκτάσεων. Μόνον η γερμανική εταιρεία Enova, με πέντε μόνο μισθωτήρια συμφωνητικά, μίσθωσε από ΙΔΙΩΤΕΣ 2.266 στρέμματα δημόσιας δασικής έκτασης!
Αυτό όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για το αιολικό πάρκο του Παντοκράτορα, που υπέγραψε, λίγες μόνο ημέρες πριν την κατάργηση του, ο διορισμένος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Μια απόφαση η οποία πέραν του ότι βασίζεται σε ψευδή στοιχεία και σε ανακριβή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, «νομιμοποιεί» την καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης 2.266 στρεμμάτων από την γερμανική εταιρεία Enova (έγγραφο Δ/νσης Δασών Ν. Κέρκυρας αριθ. πρωτ. 19115/19115/13-10-2010) του ορεινού όγκου, που επιπλέον με τις υπ’ αριθ. πρωτ. 4825/501/04-02-1970 και 32570/1671/21-04-1976 αποφάσεις του Υπ. Γεωργίας έχει χαρακτηριστεί «μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων».. ). Ακόμη η απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την Υπουργική Απόφαση 49828/2008 (ΦΕΚ Β’ 2464/3-12-08): «Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» που απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός της ακτίνας των 3.000 μ. από αρχαιολογικούς χώρους ή κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία. Εν προκειμένω τα εν λόγω μνημεία είναι α) η Ιερά Μονή Παντοκράτορα (αρχ. Χώρος), Υπουργική απόφαση 15794 – ΦΕΚ Β/35/1962 και β) ο μεταβυζαντινός οικισμός Παλιά Περίθεια που με την Υ. Α. ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ33/ 67316/2590/12/1979 – ΦΕΚ 210/1-3-1980 Β’), έχει κηρυχτεί «τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους και αρχιτεκτονικός αξιόλογος οικισμός» και με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ33/ 60311/1726 – ΦΕΚ 152/13-03-1996) ιστορικό διατηρητέο μνημείο
Απόφαση, τέλος, που αν δεν ανακληθεί άμεσα θα ολοκληρώσει την περιβαλλοντική καταστροφή της Κέρκυρας και θα σηματοδοτήσει την αρχή της τουριστικής και οικονομικής κατάρρευσης του νησιού λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι έπονται άλλες τρεις (καταρχήν) εταιρείες, προφανώς με ίδιες μεθοδεύσεις και ίδιες καταπατημένες τεράστιες δημόσιες εκτάσεις…
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να προβούν ούτως ώστε να ανακληθεί η απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντολογικών Όρων για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα αλλά και την απαγόρευση στο μέλλον εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Κέρκυρα, κάτι που αν δεν γίνει ,είναι βέβαιο πως θα ολοκληρώσει την περιβαλλοντική καταστροφή της Κέρκυρας και θα σηματοδοτήσει την αρχή της τουριστικής και οικονομικής κατάρρευσης του νησιού.
Οι βουλευτές: Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Μωραΐτης
Τελευταία σχόλια