Αισιοδοξία υπάρχει μεν, αλλά εξασφάλιση καμία για το έργο των φραγμάτων, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο σταθμό Κέρκυρας του δημοσίου ραδιοφώνου της ΕΡΑ ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Ο κ. Μαγκριώτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους Μαρίνα Μοσχάτ και Γιάννη Ανδριώτη, είπε πως η απόφαση πλέον ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, μάλιστα, θα ελέγξει και τη σκοπιμότητά του παρά τα όσα κυβερνητικοί παράγοντες μέχρι σήμερα είχαν ισχυριστεί ότι δεν τίθεται οιοδήποτε θέμα σκοπιμότητας παρά μόνο αν προλαβαίνει η χώρα μας να το ολοκληρώσει μέχρι το 2015!
Οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν τελικά!
Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε πως οι Βρυξέλλες δεν θα αρκεστούν στην εισήγηση του Έλληνα εκτιμητή, αλλά θα προχωρήσει στη δική της διαδικασία εκτίμησης για το έργο με στελέχη δικά της, προκειμένου να ελέγξουν όλες τις παραμέτρους: τόσο αν προλαβαίνουμε να τελειώσουμε σε 5 χρόνια όσο και περί της σκοπιμότητας και βιωσιμότητάς του! «Η Ε.Ε. ορίζει και αυτή εμπειρογνώμονα, θέλει να έχει τη δική της διαβεβαίωση ότι το έργο αυτό είναι βιώσιμο, είναι σκόπιμο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2015», υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης συμπληρώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως «μπορεί να έχουμε καθυστέρηση δύο, τρεις μήνες, ανάλογα με την ταχύτητα που θα κινηθεί ο εμπειρογνώμονας. Δεν μπορώ να σας πω πότε θα γίνει ακριβώς η δημοπράτηση, πάντως σίγουρα μπορεί να γίνει μέχρι το καλοκαίρι η δημοπράτηση».
Δικό της εμπειρογνώμονα βάζουν οι Βρυξέλλες
Συμπλήρωσε πάντως, ότι κατά τη δική του εκτίμηση, το ζήτημα της σκοπιμότητας είναι τυπικό καθώς, όπως είπε, η πάγια πρακτική της Ε.Ε. είναι, εφόσον μία χώρα θεωρεί πως το έργο πρέπει να γίνει, τότε αν δεν υπάρχουν ζητήματα τεχνικά, περιβαλλοντικά και τυπικά, δέχεται τις θέσεις της χώρας – μέλους.
Επίσης, υποστήριξε ότι το έργο θα μπορέσει να δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι, αν προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της εκτίμησης από τα στελέχη της Ε.Ε. ενώ προανήγγειλε την τυπική διαδικασία υποβολής του αιτήματος στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες: «Τυπικά, δημοπράτηση μπορεί να γίνει και χωρίς να ενταχθεί, χωρίς να εγκριθεί και να πάρει στη συνέχεια την έγκριση. Δεν είναι απόλυτο το ένα με το άλλο, έχει γίνει αυτό και σε άλλες περιπτώσεις. Για να γίνει το έργο, το πρώτο ήταν η σκοπιμότητα του έργου. Η ελληνική κυβέρνηση το απάντησε, ότι το έργο πρέπει να γίνει. Το ίδιο όμως θα πρέπει να αποφασίσει και η Ε.Ε. η οποία θα ορίσει το δικό της εμπειρογνώμονα. Για την Ε.Ε. χρειάζεται μία τελική έρευνα. Εγώ τη θεωρώ τυπική. Το κρίσιμο θέμα είναι ο χρόνος. Εκτιμώ πως δεν υπάρχει περίπτωση η Ευρώπη να μην εγκρίνει τη σκοπιμότητα διότι η κάθε χώρα – μέλος έχει τη δυνατότητα να κρίνει και να πει, <<εγώ αυτό το έργο το θεωρώ βιώσιμο και πρέπει να γίνει>>».
Κατά τον κ. Μαγκριώτη, το μοναδικό θέμα στο οποίο μπορεί να βάλει φρένο η Κομισιόν, είναι το θέμα του χρόνου αποπεράτωσης αφού θα πρέπει να έχει τελειώσει το έργο το 2015. Σε ερώτηση για το αν αυτός είναι υπερβολικά αισιόδοξος στόχος, ο Υφυπουργός είπε πως αυτό εξετάζουν τώρα, πως θα διασφαλίσουν αυτό το στόχο και οι προτάσεις θα συζητηθούν στη σύσκεψη που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα με τη συμμετοχή των στελεχών των συναρμόδιων Υπουργείων και των φορέων της Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας, υπό τον ίδιο.
Σύσκεψη από ΄βδομάδα
Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι συντάχθηκε το Π.Δ. για την υπηρεσία που θα κατασκευάσει το έργο και πως οι λεπτομέρειες για το σχεδιασμό θα συζητηθούν στο περιθώριο σύσκεψης που θα γίνει κάποια μέρα μέσα στην επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, με αντικείμενο τα έργα του ΕΣΠΑ για τα Ιόνια Νησιά: ««Το Υπουργείο Υποδομών έχει συστήσει, υπάρχει το ΠΔ για ειδική υπηρεσία με έδρα την Κέρκυρα η οποία θα κατασκευάσει το έργο αυτό, όλες οι οργανωτικές προετοιμασίες έχουν γίνει. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σύσκεψη με τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ, τη Διαχειριστική Αρχή, οριστικοποιήσαμε το σχεδιασμό μας, η διαβούλευση με την Ε.Ε. έχει γίνει. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και τυπικά το αίτημα. Επειδή ακριβώς υπήρξε μία καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο –το λόγο τον ξέρετε, είναι τοπικός, οι τοπικοί παράγοντες διαφώνησαν με την αρχική χωροθέτηση των δανειοθαλάμων όπως την είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση μέσα από τους απαλλοτριωμένους χώρους, έτσι αναγκάστηκε το Υπουργείο και αναζήτησε νέους δανειοθαλάμους στη Θεσπρωτία. Αυτός είναι ο λόγος για
τον οποίο το έργο τώρα δεν κατασκευάζεται. Αν δεν υπήρχε αυτή η αλλαγή στάσης των τοπικών φορέων, τώρα θα κατασκευαζόταν το έργο και δεν υπήρχε αυτή η συζήτηση.
Βολές κατά Σπύρου: «Δεν είπαμε αυτά στο τηλέφωνο»!
Ο Γ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι για το έργο των φραγμάτων δεν πρέπει και δεν υπάρχει λόγος να εμπλακεί σε κομματική αντιπαράθεση και πως όποιος τοποθετείται απέναντι στην κυβέρνηση είτε για ολιγωρία είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, υπονομεύει το έργο και όχι την κυβέρνηση! Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου για την προχθεσινή του ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι δεν μετέφερε την πραγματικότητα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο άνδρες: «Ο κ. Σπύρου στην ανακοίνωσή του, κάποια σημεία της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας δεν τα αποτύπωσε με ακρίβεια. Εγώ είπα ότι προηγήθηκε, έχει γίνει η άτυπη διαβούλευση στις Βρυξέλλες και τυπικά το αίτημα τις επόμενες ημέρες και στην ανακοίνωσή του ο κ. Περιφερειάρχης είπε ότι δικαιώθηκε ο κ. Δένδιας. Δεν πειράζει, μικρό το κακό».
«Διασφαλισμένα τα κονδύλια, ολόκληρο το έργο»
Τέλος, ο Υφυπουργός Υποδομών δήλωσε ότι τα κονδύλια είναι διασφαλισμένα, η κυβέρνηση έχει κρατήσει από το ΕΣΠΑ τα 285 εκ. ευρώ για το εν λόγω έργο και πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κοπεί σε κομμάτια και να εκτελεστεί σταδιακά ή αποσπασματικά.
Τελευταία σχόλια