Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ…
Η Αγέλαστος πέτρα είναι μια ταινία σπαραγμός για τις επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελευσίνα, τόσο σε επίπεδο περιβάλλοντος-ανθρώπων, όσο και αρχαιολογικών μνημείων.
Είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας κατεστραμμένο ανεπανόρθωτα από μια ανάπτυξη χωρίς προσανατολισμό, από μια ψευδαίσθηση ευημερίας, από μια έλλειψη παιδείας απόλυτα καταστροφική. Είναι οι ευθύνες που έχουμε όλοι μας γιατί χωρίς ντροπή, χωρίς ένοχες και γεμάτοι αλαζονεία αφήνουμε καθημερινά τους «άξεστους» να ασελγήσουν πάνω στον χρόνο, πάνω στη μνήμη, πάνω στη καρδιά ενός λαού.
Μέσα από το φακό του Φίλιππου Κουτσαφτή το ταπεινό και απλό γίνεται μεγαλειώδες, όλα αποκτούν ξαφνικά άλλη διάσταση, η ποίηση ρέει από παντού. Ποιος μπορεί να δει την ταινία και να ξεχάσει εκείνο το συγκλονιστικό πλάνο της μαυροφορεμένης γιαγιάς, που ανάβει το καντήλι με φόντο στο βάθος τη φλόγα των διυλιστηρίων;
Ο φακός προχωράει αργά πάνω από τα αρχαία νεκροταφεία, μπαίνει στο εσωτερικό τους και μας αποκαλύπτει τις μορφές που αιώνες τώρα κοιμούνται, φέρνει στο φως κτερίσματα, συλλέγει οστά, μυρίζει το χώμα, αλλά και τις εκπομπές των ρύπων από τα διυλιστήρια, ψάχνει στα μπάζα για αλήθειες, ανάβει κερί στα ξωκλήσια, φωτογραφίζει τα πρόσωπα. Η έκρηξη της Πετρόλα, οι αγώνες των κατοίκων για τη μη επέκταση των διυλιστηρίων, η ανέγερση ενός καφέ πάνω από το μνημείο ενός αρχαίου κεραμοποιείου, το άγαλμα του Ευριπίδη, που αλλάζει θέση ανάλογα με τον εκάστοτε δήμαρχο. Όλα παίρνουν ζωή μέσα από το φακό του Φίλιππου Κουτσαφτή. Η ταινία δε διστάζει να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους, για το πώς η Ελευσίνα από κέντρο της αρχαιότητας, με την μόλυνσή της από την αλόγιστη μεταπολεμική "βιομηχανική ανάπτυξη", έγινε αυτό που όλοι γνωρίζουμε…
Όπως αναφέρει, το δελτίο τύπου που εκδόθηκε «η Αγέλαστος Πέτρα, εκτός από το να μας δείξει τις συνέπειες της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελευσίνα, θα μας θυμίσει τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στη δημιουργία Βιομηχανικής Ζώνης στη περιοχή ανάμεσα από τους Βαρυπατάδες, τους Καλαφατιώνες και τα Καρουμπάτικα. Η έγκαιρη και δυναμική αντίδραση των κατοίκων των τριών χωριών απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο, που θα σήμαινε την περιβαλλοντική υποβάθμιση των χωριών μας και μια ακόμα περιβαλλοντική καταστροφή για ολόκληρο το νησί.
Πέραν, όμως, από την αντίθεση στο ΒΙΟΠΑ, μέσα από τις Λαϊκές Συνελεύσεις του προηγούμενου διαστήματος, αναδύθηκε το αίτημα των κατοίκων για προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής. Πλάι σε αυτά τα δυο αιτήματα προστέθηκε και αυτό της δημιουργίας «Περιβαλλοντικού Πάρκου Μέσης Κέρκυρας».
Με αφορμή, λοιπόν, την προβολή της Αγέλαστου Πέτρας επιδιώκουμε να συνεχίσει ο ανοιχτός δημόσιος διάλογος για το πώς θέλουμε να είναι τα χωριά μας τα επόμενα 20 χρόνια. Σας περιμένουμε»
Τελευταία σχόλια