Για την Ελλάδα, η λέξη και η έννοια «Πολιτισμός» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου στο μήνυμά της.
Ολόκληρη η δήλωση Γκερέκου έχει ως εξής:
Πολλές φορές έχω πει ήδη δημόσια, ότι η καθιέρωση των «παγκοσμίων ημερών», είναι ένας θεσμός ο οποίος πρωτίστως σκοπό έχει να λειτουργεί υπενθυμιστικά προς όλους, ανάλογα με το θέμα στο οποίο είναι αφιερωμένες οι ημέρες αυτές. Η σημερινή «παγκόσμια ημέρα» είναι αφιερωμένη στον Πολιτισμό και εκείνο που μας υπενθυμίζει πάνω απ’ όλα, είναι η σημασία της ύπαρξής του στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.
Σε περιόδους κρίσης και δυσκολιών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η συζήτηση για τον Πολιτισμό είναι τουλάχιστον μια «περιττή πολυτέλεια». Όμως ο Πολιτισμός, δεν αποτελεί μια διάσταση της ζωής μας η οποία «δικαιούται» να υπάρχει, αποκλειστικά και μόνο όταν διάγουμε περιόδους ευημερίας αλλά λογικά οφείλει να αποτελεί μια μόνιμη, παράλληλη της ζωής και της καθημερινότητάς μας, ανεξάρτητα από την «ευκολία» ή τη «δυσκολία» της κάθε περιόδου.
Για την Ελλάδα, η λέξη και η έννοια «Πολιτισμός» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Η χώρα μας αποτέλεσε μια από τις βασικές πηγές παραγωγής παγκόσμιου «Πολιτισμού», αφήνοντας ανεξίτηλα το στίγμα της στην πορεία των αιώνων. Όμως ο Πολιτισμός, είναι μια έννοια ευρύτατη και προσωπικά δεν θέλω να τον αντιλαμβάνομαι μονοδιάστατα, ούτε με τον αναμενόμενο τρόπο. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό εκείνο το τμήμα της έννοια του Πολιτισμού, που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη συνύπαρξή μας με του Άλλους, στη ζωή και στην καθημερινότητά μας. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας του Άλλου, η αρμονική συνύπαρξη, η δημιουργική συνεργασία και η αποφυγή της βίας σε όλες της τις εκφάνσεις, είναι πλευρές του λεγόμενου «Πολιτισμού της Καθημερινότητας» – ο οποίος δυστυχώς φαίνεται στις μέρες μας να αποτελεί ζητούμενο.
Ταυτόχρονα για την Ελλάδα, ο Πολιτισμός έχει και μια καθαρά πρακτική και αναπτυξιακή διάσταση. Αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι άλλων, σε ότι αφορά τον Τουρισμό και όλα όσα σχετίζονται με αυτόν. Είναι αυτονόητο ότι αυτό το πλεονέκτημά μας, οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε και να το αναδείξουμε, εντάσσοντάς το πρώτα απ’ όλα με άμεσο και λειτουργικό τρόπο στην εικόνα και την ταυτότητα της χώρας μας.
Ο Πολιτισμός για την Ελλάδα, αποτελεί έναν παράγοντα ευθύνης για όλους μας. Και η ευθύνη αυτή είναι διπλή: ευθύνη να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τα όσα βρίσκονται στα χέρια μας κληρονομημένα από το ιστορικό μας παρελθόν αλλά και ευθύνη να συνεχίσουμε την παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού του ιδίου υψηλού επιπέδου με κάθε τρόπο. Μπορεί ο δεύτερος στόχος να μοιάζει εξαιρετικά δύσκολος, οφείλει όμως σε κάθε περίπτωση, να αποτελεί το γνώμονα μας για το μέλλον – στην οποιαδήποτε ευνοϊκή ή δυσμενή συγκυρία. Με την έννοια αυτή, για εμάς τους Έλληνες ο Πολιτισμός ποτέ δεν ήταν και δεν πρόκειται να είναι, ένα είδος «πολυτέλειας» αλλά ένα κεντρικό στοιχείο της Εθνικής μας Ταυτότητας. Και αυτή είναι η σημαντικότερη υπενθύμιση της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού.
Τελευταία σχόλια