Λιγοστές οι ελπίδες για τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου άφησε ο Υπ. Γ. Διαμαντίδης, επιρρίπτοντας ευθύνες στους πρώην Δήμους και Νομαρχία.
Αρνητικός για άλλη μία φορά, παρουσιάστηκε ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να δημιουργήσει Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για τις ανάγκες διαχείρισης των μικρών και «ορφανών» λιμανιών της Κέρκυρας.
Ο κ. Διαμαντίδης, αν και όπως δήλωσε, αυτήν τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν γίνεται να δημιουργηθεί και δεύτερο λιμενικό ταμείο (πέραν του ΟΛΚΕ), άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας και όπως τόνισε, το εξετάζει η νομική υπηρεσία του Υπουργείου.
Σύμφωνα μάλιστα με νομικούς κύκλους, το πρόβλημα προέκυψε από την μη ύπαρξη προηγούμενου νομικού καθεστώτος για να ενσωματωθεί στο νέο νομικό πλαίσιο που ορίζει ο Καλλικράτης.
Κάτι που «άγγιξαν» με τις δηλώσεις τους τόσο ο Υπουργός όσο και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου με τον κ. Διαμαντίδη να δηλώνει πως έγιναν λάθη στο κοντινό παρελθόν και την κ. Γκερέκου να γίνεται πιο συγκεκριμένη και να καταλογίζει ευθύνες στην προηγούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την μη σύσταση του Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου.
Το λιμάνι της Ερείκουσας μέσω ΟΛΚΕ
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Φαληράκι με την παρουσία του Δημάρχου Παξών, της ηγεσίας του ΟΛΚΕ και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του νησιού, έγινε αναφορά στο έργο του λιμανιού της Ερείκουσας και στην αδυναμία έλλειψης Φορέα Διαχείρισης.
Όπως τόνισε ο Υπουργός, το έργο ύψους 8,5 εκ. ευρώ μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί και αυτό θα εξεταστεί μέσω του ΟΛΚΕ, αν και γι’ αυτό το θέμα, θα πρέπει να εξεταστούν και πάλι κάποια νομικά ζητήματα.
Θετικός στην παραχώρηση του λιμανιού του Γαΐου στο Δήμο Παξών
Από τον Δήμαρχο Παξών Σπύρο Μπογδάνο, κατατέθηκε αίτημα παραχώρησης του Λιμανιού του Γαΐου από τον ΟΛΚΕ στη Δημοτική Αρχή κάτι για το οποίο ο Υπουργός υποστήριξε πως μπορεί να γίνει.
Παράλληλα, ο κ. Μπογδάνος ανέφερε το πρόβλημα της καταβολής διπλών εισιτηρίων στο δρομολόγιο Παξοί – Κέρκυρα (Παξοί – Ηγουμενίτσα και Ηγουμενίτσα – Κέρκυρας) με τον Υπουργό να δηλώνει πως η τιμή πρέπει να είναι μία και δεσμεύεται να το ελέγξει.
Τέλος, τέθηκε το θέμα των υδροπλάνων με τον κ. Διαμαντίδη να τονίζει πως η Κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο το οποίο όμως θα καθυστερήσει λόγω της εμπλοκής τεσσάρων Υπουργείων.
Βάρος στην κρουαζιέρα
Παρέμβαση στην συζήτηση έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δημήτρης Χαρίτος ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης του λιμανιού μέσω της εκτέλεσης της προβλήτας κρουαζιεροπλοίων, της ολοκλήρωσης του νέου λιμένα εσωτερικού, της μαρίνας στην Σπηλιά και της αναβάθμισης του κτιρίου του ΟΛΚΕ.
Παράλληλα αναφέρθηκε και σε μία σειρά οικονομικών θεμάτων και θεμάτων υποβολής τελών στα κρουαζιερόπλοια με τον κ. Χαρίτο να τονίζει πως υποβάλλονται φόροι που δεν υποβάλλονται καν στο λιμάνι του Πειραιά.
Τέλος, ζήτησε την παραχώρηση των περιφερειακών λιμανιών στη Δημοτική Αρχή και έκανε αναφορά στην ποιότητα της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα και στον ανταγωνισμός που επικρατεί μεταξύ κλειστών πλοίων και παντόφλων.
Απαντώντας στα θέματα των μεγάλων έργων στο λιμάνι, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΟΛΚΕ κ. Στάλιας τόνισε πως όλα αυτά εκτελούνται από την Περιφέρεια (!) και όχι από τον Οργανισμό. «Ούτε επιβλέποντα μηχανικό δεν μας επιτρέπεται να έχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά με τον Υπουργό να δηλώνει πως πρόκειται για μια πολύ περίεργη κατάσταση η οποία πρέπει να αλλάξει.
Από την πλευρά του και σε ότι τον αφορά, ο κ. Διαμαντάδης σημείωσε πως οι υποδομές του ΟΛΚΕ πρέπει να αναβαθμιστούν, αυτό όμως δύσκολα μπορεί να γίνει με πόρους της Κυβέρνησης και γι΄αυτό τόνισε πως πρέπει να αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές. «Ήδη στο λιμάνι του Κατάκολο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον της MSC. Γιατί όχι και εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τα οικονομικά θέματα, τα χαρακτήρισε πρωτάκουστα και ζήτησε από τον κ. Χαρίτο να στείλει επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Συζήτηση με τους αλιείς της Κέρκυρας
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αλιευτικός κλάδος του νησιού με τους επαγγελματίες ψαράδες να αναφέρουν ενδεικτικά το θέμα των αλιευτικών καταφυγίων, την σύσταση φορέα διαχείρισής τους ο οποίος κ
ατά τη γνώμη τους θα πρέπει να είναι ο Δήμος, την απόσταση αλιείας από τις ακτές και τον διαχωρισμό των εισαγόμενων ψαριών από τα ντόπια.
* Ο Θοδωρής Σταλίδης είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας "Άποψη".
Τελευταία σχόλια