Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλων και αποκρατικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ.Δένδιας.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Παρότι η κυβέρνηση είχε αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των αντισυμβαλλομένων της για την αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων ήδη δια του Μνημονίου Οικονομικής & Χρηματοπιστωτικής Συνεργασίας (ιδ. ν.3845/2010), τις οποίες επαναλαμβάνει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, εντούτοις, δεν είχε εγκαίρως προνοήσει για την κατάστρωση μιας συστηματικής, μεθοδικής και αξιόπιστης διαδικασίας, που θα διασφάλιζε αφενός τη διαφάνεια και αφετέρου την επιτυχία του εγχειρήματος προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης. Αντιθέτως, προ τριών μηνών περίπου (15.02.11), ο κ. Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει νομοθετική παρέμβαση για τη μη πώληση δημόσιας περιουσίας!
Ως αποτέλεσμα των παλινωδιών αυτών, η κυβέρνηση επιχειρεί να επισπεύσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επιχειρήσεων, αλλά και αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου, προσλαμβάνοντας ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους ξένα και ελληνικά τραπεζιτικά ιδρύματα, χωρίς προηγούμενη διαδικασία και χωρίς σαφή κριτήρια επιλογής. Ταυτόχρονα, δέχεται εισηγήσεις εφαρμογής του «μοντέλου» αποκρατικοποιήσεων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (πλειστηριασμοί χωρίς τιμή εκκίνησης κ.α.), οι περιστάσεις των οποίων (επιχειρήσεις – «κελύφη» κλπ.) δεν συνάδουν προς εκείνες υγιών επιχειρήσεων, όπως π.χ. η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ.
Κατόπιν τούτων,
ερωτάται ο κύριος Υπουργός,
α) Βάσει ποιου νομοθετικού πλαισίου, ποιων διαγωνιστικών διαδικασιών, ποιων κριτηρίων επιλογής και αντί ποιας αμοιβής επελέγησαν οι ανακοινωθέντες χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων;
β) Πως θα διασφαλισθεί η διαφάνεια και η επιτυχία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας όχι υπό όρους «προσάρτησης» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, αλλά επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης;
Τελευταία σχόλια