Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του μηνός (30 Απριλίου) και θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης καθώς και της Κυριακής του Πάσχα).
Έναρξη 20.00.
Ώρες λειτουργίας 10.00-15.00 και 18.00-21.00.
Η Μαρία Μελέντη για την Κάρλα Μπέλλου
Η συνήθεια να εκφραζόμαστε κριτικά, με μία σύντομη ρήση, για τις συνθήκες της ζωή μας και τα συναισθήματα που μας προκαλούν, καθιέρωσε μία γλώσσα επικοινωνίας με παγκόσμιο ενδιαφέρον που συμπυκνώνει σε λίγες λέξεις τα αποτελέσματα της σοφίας μας. Η ιστορία των γνωμικών και των παροιμιών, ως γνωστόν, δεν είναι καθόλου πρόσφατη αφού έχει τις ρίζες της στους αρχαίους πολιτισμούς, ενώ η διάρκειά της μάλλον θα ακολουθήσει έως το τέλος την πορεία του ανθρώπινου είδους. Τα αποφθέγματα αυτής της ολιγαρκούς, ως προς τον λόγο, <<φιλοσοφίας>> αποτελούν πρόσφορη τροφοδοσία της ανθρώπινης σκέψης μας και όπως οι αγαπημένοι στίχοι των τραγουδιών ή οι διατυπώσεις των προσευχών μας, εύκολα και συχνά ανασύρονται από τα αρχεία της μνήμης μας ως έχουν. Με αυτές τις ιδιότητές τους λειτουργούν άμεσα, διαδίδουν εύστοχα και σύντομα την πληροφορία τους. Ο χαρακτήρας τους, ως προς το παραπάνω ύφος, ταιριάζει απόλυτα με τα αιτήματα της εποχής μας περί συμπυκνωμένης παροχής της γνώσης. Επεξηγήσεις και διαδικασίες υποστήριξης κάποιας πιθανής επιχειρηματολογίας για να οδηγηθούμε σε όποιο συμπέρασμα εκλείπουν. Όλα αποτελούν μία ρήση όπου οι λέξεις, η σειρά, το συναφές νόημα αλλά ακόμα και ο ήχος τους συμβάλουν ώστε να δεχθούμε έτοιμο το απόφθεγμα της αιώνιας σοφίας μας. Με μία παροιμία, ένα γνωμικό, μπορούμε να <<ανοίξουμε>> και να <<κλείσουμε>> την ιστορία μίας ημέρας μας και συχνά να γίνουμε κατανοητοί σε αρκετά διαφορετικά μέρη του πλανήτη καθώς η ομιλία τους φαίνεται να φορά παγκόσμια στολή. Όμως, εάν από την λεκτική ομιλία περάσουμε στην ομιλία των εικόνων πώς θα αντιμετωπίζαμε τον πλούτο της λαϊκής σοφίας? Να μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση που μας παρουσιάζει το ίδιο ζωντανά με την γλώσσα αλλά και εξίσου συνοπτικά την ρήση ενός γνωμικού, μίας παροιμίας.
Στην πρόσφατη εργασία της ζωγράφου Κάρλας Μπέλλου που παρουσιάζουμε στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας (8-30 Απριλίου 2011) έχουμε μία πολύγλωσση αντιμετώπιση των αποφθεγμάτων των ευρωπαϊκών λαών. Η ίδια, ως ολλανδέζα, έχει συνηθίσει στην γεμάτη χιούμορ και κατανόηση για την διαφορετικότητα των άλλων καταγραφή της λαϊκής μας σοφίας. Από την ολλανδική πνευματική παράδοση μας μεταφέρει το αίσθημα της ειρηνικής συνύπαρξης των ιδεών σε μία φιλελεύθερη κοινωνία. Στο πεδίο της ζωγραφικής, την επίσης ολλανδική αλλά και επτανησιακή, επιμονή στην απεικόνιση σκηνών της καθημερινής μας ζωής και των λεπτομερειών της καθώς και την αγάπη των χρωμάτων. Σε αυτές σκηνές άλλωστε μεταφέρει τις ιστορίες των γνωμικών και των παροιμιών δίνοντάς τους μορφή. Η απόπειρά της μας εντυπωσιάζει για την πρωτοτυπία της αλλά και μας προκαλεί να την εξετάσουμε με προσοχή όχι μόνο αισθητικά αλλά και κοινωνιολογικά.
Ένα Σάββατο, ένα παραμύθι
Η δράση "Ένα Σάββατο, ένα παραμύθι" συνεχίζει τις συναντήσεις της με αναφορά στα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, το Σάββατο 2, 9, 16 Απριλίου 2011. Παραμύθια όπως η "Λοιδωριά", η "Δοξολογία της Φύσης", "Η παπαρούνα και ο κοκκινολαίμης".
Τα παιδιά που θα παρεβρεθούν, πρέπει να έχουν μαζί τους τα χρώματα και το μπλοκ ζωγραφικής.
Διάρκεια 11.00-13.00.
Τελευταία σχόλια