Ανακοίνωση για την είσοδο του Δήμου Κέρκυρας στον κατάλογο των δήμων που είναι υπερχρεωμένοι εξέδωσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Σε αυτή αναφέρει τα εξής:
Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών ο κατάλογος των δήμων που είναι υπερχρεωμένοι και μπαίνουν αναγκαστικά στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Ο τρόπος με τον οποίο οι δήμοι αυτοί μπαίνουν στο πρόγραμμα αυτό είναι από τα δάνεια, τα χρέη τα οποία έχουν υπερβεί και είναι πάνω από το 100% των ετήσιων εσόδων συμπεριλαμβανομένων της ΣΑΤΑ.
Ο Δήμος Κέρκυρας με ευθύνη αυτών που όλοι οι Κερκυραίοι ξέρουν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές είναι στους δήμους και στη κατηγορία με ανοιχτό κόκκινο δηλαδή αυτούς που είναι από 100% και πάνω των τακτικών εσόδων τους (120-150%).
Τι σημαίνει να μπουν στο πρόγραμμα αναγκαστικής εξυγίανσης. Ουσιαστικά κόβεται κάθε κρατική χρηματοδότηση αφού χωρίς να έρχονται στους δήμους τα χρήματα τα οποία ανήκουν σε αυτούς η κυβέρνηση τα παίρνει και τα καταθέτει κατευθείαν στις τράπεζες. Έτσι η ΚΑΠ όπως και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι χρήματα του ελληνικού και κατ’ επέκταση του Κερκυραϊκού λαού από ΦΠΑ, από φόρους ακίνητης περιουσίας, από την ίδια τη φορολογία και ουσιαστικά θα έπρεπε να επιστρέφονται στο δήμο για να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των συνθηκών των κατοίκων και των επισκεπτών του. Δεν θα έρχονται λοιπόν στους δήμους αυτά τα χρήματα αλλά θα πληρώνονται με αυτά τα χρέη τα οποία οι δήμοι δημιούργησαν όλα αυτά χρόνια.
Πραχτικά τι σημαίνει αυτό
1) Πάγωμα νέων προσλήψεων, αλλά και απολύσεις αρκετών από τους ήδη υπάρχοντες δημοτικούς υπαλλήλους
2) Οι κοινωνικές παροχές, αυτές οι πολύ λίγες, που παρέχονται στους δημότες της Κέρκυρας ουσιαστικά κόβονται. Δηλαδή: βρεφονηπιακοί σταθμοί θα κλείσουν, θα αυξηθούν τα τροφεία για όσους υπάρχουν, ενώ η βοήθεια στο σπίτι, όπως έχει εξαγγελθεί, από του χρόνου κόβεται και θα περάσει στα χέρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Πώς θα ανταπεξέλθουν οι δήμοι που μπαίνουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης; Με τον παλιό καλό τρόπο που ξέρουμε μέχρι τώρα.
Πρώτον να αυξήσουν τη δημοτική φορολογία έτσι έκανε ήδη ο κ. Τρεπεκλής το πρώτο βήμα μιλώντας για πολύ μικρό τέλος το οποίο θα βάλει. Αυτό το «πολύ μικρό τέλος» και θα αυξηθεί και θα επεκταθεί σε κάθε ενέργεια του δήμου με τη δικαιολογία ότι είναι στο πρόγραμμα εξυγίανσης και θα πρέπει να βρεθούν χρήματα για να δείξει κάποιο έργο του.
Τέλος με την εκποίηση της δημοτικής περιουσίας. Εμείς θεωρούμε ότι καθοριστικές ευθύνες στη τραγική κατάσταση την οποία βρίσκεται ο δήμος της Κέρκυρας έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλες που πέρασαν και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γιατί αυτή τη στιγμή, που με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, χρωστάνε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πάνω από 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης ευθύνη έχουν και οι δημοτικές αρχές, όλον αυτό τον καιρό, οι οποίες βρήκαν τον εύκολο δρόμο, αφού δύσκολο ήταν να συγκρουστούν με την λογική της κεντρικής εξουσίας , γεμίζοντας με φόρους και δάνεια τους κερκυραίους. Είναι οι ίδιοι που συνεχίζοντας τον τρόπο αυτό και ήδη αποφάσισαν χέρι- χέρι η τωρινή δημοτική εξουσία με τη συνενοχή της μείζονος αντιπολίτευσης, να πάρουν νέο δάνειο ύψους 10 εκ. ευρώ και να το φορτώσουν στης πλάτες κερκυραϊκού λαού. Εμείς καλούμε τους κερκυραίους να αντιδράσουν. Καλούμε για μια ακόμη φορά τη σημερινή δημοτική αρχή αλλά και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να αγωνιστούμε, ούτως ώστε να αποδοθούν στους κερκυραίους τα χρήματα τα οποία τους χρωστά και τα παρακρατεί η κεντρική εξουσία.
Τελευταία σχόλια