Κάλεσμα προς όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς του νησιού να ασκήσουν πολιτική πίεση προς την Κυβέρνηση και αυτή με την σειρά προς την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. με σκοπό τη δημοπράτηση του έργου των φραγμάτων, απεύθυνε με δηλώσεις του την Τετάρτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υδάτινων Πόρων, Αλέκος Αυλωνίτης.
Ο κ. Αυλωνίτης υποστήριξε πως το Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ πρέπει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας προκειμένου, άμεσα, να επισκεφθεί μια τοπική αντιπροσωπία το Υπουργείο και να απατήσει ουσιαστικά την υλοποίηση του έργου.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην τόσο μεγάλη καθυστέρηση, με μεγαλύτερο ίσως από αυτά, την έλλειψη αδρανών υλικών από το νησί και κατ’ επέκταση την ανάγκη αλλαγής της μελέτης του έργου.
Οριακή στιγμή
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «βρισκόμαστε σε οριακή στιγμή για το θέμα και αυτό γιατί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αξιολογεί όλα τα προς εκτέλεση έργα από τη χώρα μας, θα αξιολογήσει και το συγκεκριμένο έργο των φραγμάτων, ως έργο έτοιμο προς δημοπράτηση.
Αυτήν την στιγμή ισχύει αυτό που λέει και ο λαός, «ή τώρα ή ποτέ». Γι’ αυτό και θα πρέπει όλοι φορείς του νησιού να συντονιστούμε προκειμένου να ασκηθεί η απαραίτητη πολιτική πίεση και το έργο να εκτελεστεί.
Η κίνηση του κ. Δένδια που απευθύνεται εγγράφως στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι μια πολύ σωστή κίνηση. Όπως και οι διάφορες ερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή. Τώρα όμως, επιμένω ότι όλο το θεσμικό πλαίσιο του νησιού, το ΤΕΕ, ο Δήμος, η Περιφέρεια και οι Βουλευτές, να οργανώσουν μια σύσκεψη άμεσα (θα πρότεινα υπό την ηγεσία του ΤΕΕ), προκειμένου οργανωμένα να «αντεπιτεθούμε» και να ασκηθεί η πολιτική πίεση στο αρμόδιο Υπουργείο και στην Επιτροπή της Ε.Ε. για να δημοπρατηθεί το έργο.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ολιγωρία, ή πολιτική αντιπαράθεση. Οι Κερκυραίοι πρέπει να δείξουν τώρα ενωμένοι. Το ΤΕΕ μπορεί να συνενώσει τις δυνάμεις της Κέρκυρας και αυτήν την εβδομάδα, ή την επόμενη, να κάνουμε μια επίσκεψη στο Υπουργείο».
Η έλλειψη αδρανών υλικών τίναξε τον προϋπολογισμό στον αέρα
«Δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Δένδια που λέει ότι δεν επιβαλλόταν η τροποποίηση και η επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Η πληροφόρηση την οποία έχω είναι ότι θα έπρεπε μέσα σε αυτήν την μελέτη κατασκευής του έργου των φραγμάτων, να υπάρχει και μια επικαιροποιημένη μελέτη σε σχέση με την προμήθεια των αδρανών υλικών που αλλάζει εντελώς και το οικονομικό αντικείμενο. Γι’ αυτό άλλωστε ανέβηκε και τόσο πολύ ο προϋπολογισμός του έργου στα 280 εκ. ευρώ.
Η αρχική μελέτη προέβλεπε ότι τα υλικά αυτά θα παράγονταν και θα μεταφέρονταν από τα λατομεία της Κέρκυρας, κάτι που έπρεπε να αλλάξει μιας και τα λατομεία του νησιού είχαν κλείσει. Έτσι έπρεπε να γίνει αλλαγή στην μελέτη που να προβλέπει την μεταφορά αδρανών υλικών από τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές.
Αυτή η μελέτη όμως καθυστέρησε αδικαιολόγητα, όχι μόνο στην σύνταξή της αλλά και στην έγκρισή της από 5 συναρμόδια Υπουργεία. Τελικά αυτό τελείωσε τον Νοέμβριο και μέχρι σήμερα θα έπρεπε το έργο να έχει δημοπρατηθεί.
Απλά τώρα, η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης τέτοιων έργων της Ε.Ε. έχει ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί το κράτος μας να υλοποιήσει και να υποστηρίξει οικονομικά ένα τόσο μεγάλο έργο. Να θυμίσουμε ότι και να δημοπρατηθεί το έργο, η χώρα μας θα πρέπει να το καλύψει οικονομικά μέχρι να ολοκληρωθεί και στην συνέχεια η Ε.Ε. θα δώσει τα χρήματα στη χώρα μας.
Είναι ένα θέμα πολιτικό και καλείται η χώρα μας να αποδείξει στην Ε.Ε. ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να υλοποιήσει αυτό το έργο εντός των ορίων (χρονικών και οικονομικών) που τίθενται».
Έργο…πνοής για το νησί
«Εγώ στην περασμένη συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου της Κέρκυρας, έθεσα το θέμα και υποστήριξα πως πρόκειται για ένα έργο καθοριστικής σημασίας για το νησί μας, με τεράστιες οικονομικές συνέπιες στην τόνωση της αγοράς αλλά και μετέπειτα στην ζωή όλων των πολιτών του νησιού της Κέρκυρας και των Παξών.
Η δημοπράτηση και η εκτέλεση του έργου, θα δώσει οικονομική ανάσα στην αγορά των νησιών μας».
*Είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας "Η Κερκυραϊκή άποψη"
Τελευταία σχόλια