Η Κέρκυρα στο σημείο αυτό προηγήθηκε. Πράγματι, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη ήδη πραγματοποίησε Επιστημονικό Συνέδριο στις 19, 20 και 21 Νοεμβρίου 2010 αφιερωμένο στον μεγάλο ποιητή, με γενικό τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης / Μ’ ένα τριφύλλι φως στο στήθος».
Το Συνέδριο αυτό περιελάμβανε είκοσι οκτώ ανακοινώσεις από πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και επιστήμονες, σε μια σφαιρική θεώρηση του έργου του Ποιητή, εξελικτικά από την πρώτη έως την ύστερη εμφάνισή του. Παράλληλα, εξετάστηκε η πρόσληψη του έργου του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ φωτίστηκε αρκούντως και η σύνδεση του Οδυσσέα Ελύτη με την Κέρκυρα και ειδικότερα με την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών. Όπως είναι γνωστό, ο Ποιητής υπηρέτησε τη θητεία του στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Κερκύρας (1938), ενώ το 1974, πριν από την πτώση της δικτατορίας, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών δεξιώθηκε τον Ποιητή στο Μουσείο Σολωμού. Ο ίδιος ο Ποιητής επανειλημμένως ασχολήθηκε με τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο, τόσο στην ποίησή του, όσο και σε μελετήματά του.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι συγκινητική στην ιδιαιτερότητά της ήταν η παρουσία του διαπρεπή ελληνιστή και μεταφραστή του Οδυσσέα Ελύτη στα φινλανδικά Markku Pääskynen (Μάρκκου Πάασκυνεν), ο οποίος μίλησε για τη μετάφραση του «Άξιον Εστί» στη φινλανδική γλώσσα. Η μετάφραση αυτή είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας του γνωστού νεοελληνιστή, όπως επίσης είναι το πρώτο έργο του Οδυσσέα Ελύτη που μεταφράστηκε και εκδόθηκε στη φινλανδική γλώσσα. Το κορυφαίο αυτό έργο του Έλληνα ποιητή κυκλοφόρησε στη σειρά «Παγκόσμια Ποίηση» του εκδοτικού οίκου WSOY. Ο μεταφραστής του Ελύτη μίλησε στα ελληνικά και κατά παράκληση του κοινού μίλησε και λίγο στα φινλανδικά, κι είχε συμμετοχή στον διάλογο που ακολούθησε. Ο Φινλανδός εισηγητής παραβρέθηκε στο Συνέδριο με την υποστήριξη του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ένας επίσης ξένος εισηγητής ήταν ο Jim Potts (Τζιμ Ποττς), Βρετανός συγγραφέας που ζει στην Κέρκυρα.
Σημειώνουμε τέλος ότι η σύντροφος της ζωής του Οδυσσέα Ελύτη, ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, είχε προσφέρει για τις ανάγκες του Συνεδρίου ένα DVD με απαγγελία ποιημάτων από τον ίδιο τον Ποιητή, καθώς και φωτογραφία χειρογράφου του ποιήματος του Ελύτη «Σολωμού συντριβή και δέος», από τα κατάλοιπα του Ποιητή, πλουτίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο και το αρχείο του Μουσείου Σολωμού.
Τελευταία σχόλια