Η άρση του καμποτάζ στις ελληνικές κρουαζιέρες και γενικότερα την ακτοπλοΐα, την οποία προανήγγειλε σήμερα και επισήμως η Κερκυραία υφυπουργός με αρμοδιότητα τον τουρισμό, Άντζελα Γκερέκου, αναμένεται να προκαλέσει θύελλες στην ελληνική ακτοπλοΐα.
Την ώρα που οι τουριστικοί παράγοντες βάλλουν κατά της κυβέρνησης για τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος, οι ναυτικοί προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις αν απελευθερωθεί η αγορά της ναυτιλίας και αρθούν οι σημερινές προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν για τους Έλληνες εργαζομένους στον κλάδο.
Οι δηλώσεις Γκερέκου έγιναν σήμερα το πρωί, εν όψει της παρουσίας του ίδιου του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ σήμερα το βράδυ, στην οποία αναμένεται εξαγγελία από τον ίδιο τον πρόεδρο της κυβέρνησης για την απόφαση άρσης του καμποτάζ.
Συγκεκριμένα, η Κερκυραία Υφυπουργός μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η προσωπική μου άποψη για το θέμα του καμποτάζ, είναι ότι η χώρα δεν έχει πλέον τα περιθώρια να συνεχίσει να έχει τις εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές απώλειες, οι οποίες προκαλούνται από το καμποτάζ. Με μέτριους υπολογισμούς, μιλάμε για απώλεια 10 εκ. ευρώ για φέτος και 25 εκ. ευρώ για το 2011. Με την ισχύ του καμποτάζ, ωφελούνται τα μέγιστα όλες οι ανταγωνίστριές μας χώρες στη Μεσόγειο, εμείς ζημιωνόμαστε σε μεγάλο βαθμό και στην πράξη στο εσωτερικό, εξυπηρετούνται συντεχνιακά συμφέροντα και επικρατεί ένα ντε φάκτο μονοπωλιακό καθεστώς. Καταλαβαίνεται πάρα πολύ καλά, ότι η όλη κατάσταση θέλει επανεξέταση και αυτό ακριβώς κάνουμε. Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό, θα ληφθούν το συντομότερο δυνατό και όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες».
Η ΠΝΟ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις
Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία απειλεί ότι θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν όντως ο Πρωθυπουργός ανακοινώσει την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα.
Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν προηγήθηκε διάλογος με τους ναυτεργάτες για ένα τόσο σοβαρό θέμα το οποίο θα έχει άμεσες συνέπειες στην απασχόληση των ναυτικών και ειδικά σε όσους απασχολούνται στις γενικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες τροφοδοσίας: «Αποτελεί μύθο που έντεχνα και επίμονα καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα από διάφορα κέντρα ότι θα εισρεύσει στη χώρα ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων με σημαίες ευκαιρίας διακινούνται με οργανωμένα πακέτα εκδρομών από το εξωτερικό και δεν παρέχεται καμία δυνατότητα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών από την πλευρά τους».
Επιστολή ΣΕΤΕ προς κυβέρνηση
Χθες, επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς απέστειλε ο ΣΕΤΕ με την οποία επισημαίνει ότι εάν δεν αρθεί το cabotage για την κρουαζιέρα τότε θα σημειωθεί απώλεια εσόδων ενώ θα διασυρθεί η Ελλάδα. Επίσης, ο ΣΕΤΕ κάνει σκληρή κριτική στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία: «Γνωρίζετε όλοι το σοβαρό πρόβλημα του cabotage που στερεί από τη χώρα μας εκατομμύρια Ευρώ ετησίως και περιορίζει την αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Το κρουαζιερόπλοιο ZENITH, κοινοτικής σημαίας – Μάλτας, χωρητικότητας 1.800 επιβατών, έχει προγραμματίσει, για το 2010, κάνοντας χρήση της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας , 33 εβδομαδιαίες κρουαζιέρες με λιμένα επιβίβασης και αποβίβασης τον Πειραιά.
Δηλαδή, περισσότεροι από 100.000 επιβάτες (Ισπανοί) και ένας κύκλος εργασιών και εσόδων για τη χώρα μας που αγγίζει τα 10 εκατ. Ευρώ και που αφορούν σε φόρους αεροδρομίου, φόρους λιμένων, εισόδους αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ΦΠΑ διαφόρων αγορών, κλπ. Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Εταιρειών της RCI στην οποία ανήκει το ZENITH, απασχολεί 1.100 Έλληνες ναυτικούς. Το αναμενόμενο εισόδημα, αλλά προφανώς και η εικόνα της χώρας μας κινδυνεύουν από την παράνομη απαίτηση της ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) για πρόσθετη ναυτολόγηση 107 Ελλήνων ναυτικών στο συγκεκριμένο πλοίο. Απειλεί δε, στην περίπτωση μη ικανοποίησης, να αποτρέψει την επι/αποβίβαση των επιβατών (πατήστε εδώ για τη σχετική αλληλογραφία). Μετά από όλα αυτά, οι εταιρείες των κρουαζιερόπλοιων εξετάζουν σοβαρά να διαγράψουν τον Πειραιά και να μεταφέρουν το σημείο επι/αποβίβασης στον μεν Μπάρι για την Αδριατική, στη δε Αττάλεια για την Ανατολική Μεσόγειο, με ότι αρνητικό αυτό σημαίνει για τη χώρα μας. Η διαιώνιση της κυριαρχίας των συντεχνιακών μικροσυμφερόντων αναγκάζει τον ΣΕΤΕ να προσφύγει στα κοινοτικά όργανα όπου μια ακόμα καταδίκη για τη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από βεβαία».
Η επιστολή απευθύνεται στους Λ. Κατσέλη, Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδη, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Υπουργό Οικονομικών, Π. Γερουλάνο, Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού και Α. Γκερέκου, Υφυπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού και κοινοποίηση στους Θ. Πάγκαλο, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Χ. Παμπούκη, Υπουργό Επικρατείας.
Τελευταία σχόλια