Για προσπάθεια κατευνασμού των αντιδραστικών και των αγωνιστικών διαθέσεων των Κερκυραίων αγροτών κατηγορεί η ΠΑΣΥ την Α. Γκερέκου και το Δ.Σ. της ΕΑΣΚ όσον αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα των επιδοτήσεων και του ελαιοκομικού μητρώου.
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ αναφέρει: «Όσα δεν μπoρούν, σύμφωνα με δήλωση τους, να κάνουν σε 2,5 χρόνια σχετικά με την ψηφιοποίηση δηλώνουν ότι θα τα κάνουν σε 15 μέρες, εκτός και αν υπάρχουν άλλοι μέθοδοι και τρόποι που δεν είναι ανακοινώσιμοι.
«Μάστοροι» στην προπαγάνδα και στην διασπαστική ταχτική του κινήματος προσπαθούν να βγάλουν «λάδι» την ευθύνη των Κυβερνήσεων και της Ε.Ε. για την εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, η επιδότηση αμφισβητείται, η τιμή του λαδιού είναι εξευτελιστική, τα αγροεφόδια πανάκριβα και στις συντάξεις του ΟΓΑ δώσανε 1 ευρώ.
Η χώρα μας εισάγει και λάδι ενώ μπορούσε να καλύπτει το 80% των διατροφικών αναγκών της χώρας. Με τα νέα μέτρα ετοιμάζουν να βγάλουν στην Κέρκυρα 10000 οικογένειες από την αγροτική ιδιότητα, χωρίζοντας τους αγρότες σε κατά κύριο επάγγελμα και μη και να καταργήσουν τις επιδοτήσεις από 400 ευρώ και κάτω».
Και το ΚΚΕ
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα και της αντεπίθεσης. Το αποτέλεσμα της πρόσφατης σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία συμμετείχαν η υφυπουργός τουρισμού κ. Γκερέκου μαζί με μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας έχει ως στόχο τον εφησυχασμό, τον αποπροσανατολισμό των ελαιοπαραγωγών καθώς επίσης και την αποδυνάμωση του αγροτικού συλλαλητηρίου που οργανώνει η ΠΑΣΥ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΓΕΝΑΡΗ στις 10:30 το πρωϊ στο ΣΑΡΟΚΟ για την άσχημη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας από την εφαρμογή της κοινής αντιαγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε.
Η Ένωση όμως στις 4/1/2010 σε έγγραφο που έστειλε στην ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει ότι έχει ψηφιοποιηθεί μόνο το 18% και ζητούσε ικανή παράταση και κρατική χρηματοδότηση. Τι αλήθεια μεσολάβησε ώστε τώρα να συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που μένει μέχρι 31 Γενάρη θα έχουν τακτοποιηθεί όλες οι εκκρεμότητες; Εκτός και αν υπάρχουν άλλοι μέθοδοι και τρόποι που δεν είναι ανακοινώσιμοι.
Οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη σ΄ αυτές τις δηλώσεις που στόχο έχουν να συγκαλύψουν την πλήρη ταύτιση της κυβέρνησης με το τηλεσίγραφο της επιτρόπου της ΕΕ καθώς επίσης και με τα νέα χειρότερα μέτρα του «ελέγχου υγείας» που θα φέρουν νέα φτώχεια και ξεκλήρισμα αγροτών με το κόψιμο της ενιαίας ενίσχυσης από τους φτωχούς αγρότες, με το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη. Εξ΄ άλλου οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας έχουν πρόσφατη εμπειρία όταν πάλι με δηλώσεις της Ένωσης που έγιναν ενόψει της κινητοποίησης που οργάνωσε η ΠΑΣΥ στις 17 Δεκέμβρη αναφερόταν ότι θα μπει περίπου το 40% του ποσού της επιδότησης. Αντί γι΄αυτό οι ελαιοπαραγωγοί είδαν να μπαίνει ένα μικρό ποσό ως άτοκο δάνειο που κυμαινόταν από 15% έως 30%.
Επιπλέον δεν λένε κουβέντα για την εξευτελιστική τιμή του λαδιού, την αθρόα εισαγωγή ελαιολάδων, την αύξηση των αγροτοεφοδίων κλπ. προσπαθώντας να εγκλωβίσουν την οργή και αγανάκτηση που αισθάνονται οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας στην καταβολή ή όχι του ποσού της επιδότησης.
Οι ελαιοπαραγωγοί δεν πρέπει να δώσουν καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση στους αγροτοπατέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να μη δείξουν καμιά αναμονή, καμιά ανοχή. Να συσπειρωθούν τώρα στην ΠΑΣΥ, να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα και να συνεχίσουν να παλεύουν για την ανατροπή της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Να δώσουν το αγωνιστικό παρών στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ που θα γίνει την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΓΕΝΑΡΗ στις 10:30 το πρωϊ στο ΣΑΡΟΚΟ κα άμεσα να απαιτήσουν:
• Την καταβολή όλου του ποσού της επιδότησης ανεξάρτητα από την πορεία της υλοποίησης της ψηφιοποίησης.
• Τη σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των “νόμιμων” και “παράνομων” παρακρατήσεων.
• Την αλλαγή του καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και να δοθεί αποζημίωση σ΄όλους τους ελαιοπαραγωγούς όλων των νομών που έπαθαν ζημιές από ασθένειες που μέχρι τώρα δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ (δάκος, παστέλλα, πυρινοτρήτη κλπ) με αποζημίωση 4€ το δένδρο.
• Την θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες. Το πεντάρι 3,5 ευρώ το κιλό.
• Να μην περάσουν τα νέα χειρότερα μέτρα του «ελέγχου υγείας», ο απαράδεκτος διαχωρισμός στους κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
• Τη μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, κλπ.
• Τον άμεσο διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις γυναίκες».
Τελευταία σχόλια