Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υποστήριξε ότι τα στοιχεία είναι αρκετά αισιόδοξα ότι μπορεί η χώρα μας να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου σύντομα, για την ίδρυση Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων με προκήρυξη δημόσιων διαγωνισμών για να γίνουν οι έρευνες αυτές και να προχωρήσει η αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων είτε πετρελαίου, είτε φυσικού αερίου.
«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι καμία κυβέρνηση από το 1989 μέχρι σήμερα, κύριε Υπουργέ, δεν έχει κάνει το Φορέα Διαχείρισης. Το «συζητάμε» μεταξύ μας. Το φωνάζουμε το θέμα αυτό», τόνισε επιχειρηματολογώντας υπέρ της ερώτησής του ο κ. Βελόπουλος ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Φορέα Διαχείρισης»
Ο Μανιάτης στη Βουλή
Μεταξύ των άλλων, στην απάντησή του στη Βουλή ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε τα εξής: «Το Υπουργείο μας έχει ετοιμάσει σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων, προκειμένου να καλύψουμε ένα κενό που έχει η χώρα μας, γιατί είναι η μοναδική χώρα στη Λεκάνη της Μεσογείου που δεν έχει τέτοιο φορέα, για να μην πω σχεδόν στο σύνολο του πλανήτη. Οφείλω, όμως, να υπενθυμίσω –κι έχει και αυτό τη σημασία του- ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2007 τα δικαιώματα ανάθεσης ερευνών υδρογονανθράκων ανήκαν στην ΕΛΠΕ ΑΕ, ανήκαν στα Ελληνικά Πετρέλαια. Με νομοθετική ρύθμιση του Ιουλίου του 2007 τα δικαιώματα αυτά επεστράφησαν στο Ελληνικό Δημόσιο. Έκτοτε, δεν έχει γίνει τίποτα.
Εμείς, λοιπόν, με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα στη δημιουργία του Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων, πάντα σύμφωνα με το νομοθετικό προγραμματισμό που έχει η Κυβέρνηση.
Τώρα, κύριε Πρόεδρε, για να ολοκληρώσω την απάντηση μου αναφορικά για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων στην περιοχή του Ιονίου, θέλω να ενημερώσω το Σώμα και τον κύριο συνάδελφο, ότι πράγματι στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν ενδείξεις. Θεωρώ πως η πιο πρόσφορη και η πιο ώριμη περιοχή της χώρας για να ξεκινήσει ο φορέας μας την έρευνα υδρογονανθράκων είναι η περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας. […] Ο φορέας ο Ελληνικός, αμέσως μόλις δημιουργηθεί, θα κάνει αυτό που κάνουν όλοι οι σοβαροί φορείς έρευνας πετρελαίου των αναπτυγμένων χωρών. Δηλαδή, με διαφάνεια, με σεβασμό στο κοινοτικό δίκαιο και με πλήρη πρόνοια για υπακοή στους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες θα προκηρύξει δημόσια και με διαφάνεια διαγωνισμούς, προκειμένου να γίνουν έρευνες στη χώρα μας και στο βαθμό που οι έρευνες αποδειχθούν θετικές, στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου.
Εγώ πρέπει να σας πω ότι με πάρα πολύ σεβασμό και προσοχή δεν τοποθετούμαι στο που και πόσο πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες, διότι σας βεβαιώνω απολύτως είναι ένα θέμα εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο. Οι ενδείξεις πολλές φορές, δεν γίνονται αποδείξεις. Μιλώ πια για την παγκόσμια εμπειρία. Στην παρτίδα μας, όμως, φαίνεται ότι υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδος, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που έχουμε, διότι τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του Υπουργείου είναι αρκετά αισιόδοξα ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».
Τελευταία σχόλια