Από το Ιόνιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για την εξεύρεση πετρελαιικών κοιτασμάτων στη χώρα μας, όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, με πρώτη περιοχή τη Ζάκυνθο και δεύτερη τη βόρεια θάλασσα της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε στο Υπουργικό ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μανιάτης, γαλλικά και καναδικά ερευνητικά ινστιτούτα που χρηματοδοτούνται (και) από εταιρίες παγκόσμιου βεληνεκούς, εκτιμούν σε μελέτες τους ότι η περιοχή 6 ναυτικών μιλίων βόρεια του ακροτηρίου Δράστης στο νησί της Κέρκυρας, αποτελούν πιθανόν εξαιρετικά πλούσια περιοχή σε πετρέλαιο, ωστόσο, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τι στάση πρόκειται να κρατήσει όσον αφορά την εξέλιξη των ερευνών και το αν η περιοχή του βορείου Ιονίου θα συμπεριληφθεί στις σχετικές έρευνες ή χωροθετήσεις θέσεων προς εξόρυξη.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, δραστήρια όμως εμφανίζεται και η αλβανική πλευρά, που παρ’ ότι συμφώνησε αρχικά με την Ελλάδα για “θαλάσσιο όριο πολλαπλών χρήσεων” με τη μέθοδο της “μέσης γραμμής» στη συνέχεια την ακύρωσε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλβανίας έπειτα από φερόμενη παρέμβαση της Τουρκίας.
Αλβανικές προκλήσεις βόρεια της Κέρκυρας
Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του σαββατιάτικου φύλλου της Ελευθεροτυπίας για τις βλέψεις των γειτόνων μας: «Ιδιαίτερη δραστηριότητα για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που βρίσκονται στο υπέδαφός τους αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες της Βαλκανικής, η Τουρκία και η Κύπρος. Σε συνεργασία, φυσικά, με διεθνείς ομίλους και εταιρείες.
Με τον τρόπο αυτό οι γειτονικές χώρες -κι από τη στιγμή που φαίνεται οριστικά πως ναυαγεί ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που θα καθιστούσε την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό δίαυλο διαμετακόμισης ενεργειακών πόρων- καθίστανται σημαντικοί παίκτες στο ευρωπαϊκό αλλά στην ουσία παγκόσμιο σκάκι της διαχείρισης των πηγών.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα και την αξιοποίηση των πόρων αυτών, η Αλβανία έχει προχωρήσει ήδη σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Δυρραχίου, απέναντι από την Κέρκυρα, όπου εντοπίζονται αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, σύμφωνα με μελέτη του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η εταιρεία Petromanas Energy διεξάγει ήδη έρευνες στην περιοχή από τις αρχές Νοεμβρίου.
Η εταιρεία αυτή είναι διεθνής, δραστηριοποιείται μόνο στην Αλβανία και έχει υπογράψει αποκλειστικές συμφωνίες με την αλβανική κυβέρνηση για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Τα Τίρανα μπαίνουν τελευταία στον χορό της έρευνας υδρογονανθράκων, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών της ευρύτερης περιοχής, αφήνοντας μόνη την Αθήνα, η οποία έχει καθυστερήσει την προώθηση ανάλογων ερευνών.
Και μάλιστα οι Αλβανοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι σεισμικές έρευνες στην ενδοχώρα.
Μόλις πριν από τρεις ημέρες πάντως και έπειτα από καθυστέρηση μηνών, ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης προανήγγειλε την ίδρυση του Εθνικού Φορέα Ερευνας Υδρογονανθράκων. Οπως υπογράμμισε, υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που υπάρχουν, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αλβανικής πλευράς, «κρύβονται» περίπου 42 εκατ. βαρέλια στις πετρελαιοφόρες περιοχές της Κουτσόβας και του Πατός-Μαρίνεζ της περιφέρειας Φίερι στην κεντρική και νότια Αλβανία.
Η Αλβανία είχε προχωρήσει από το 1994 σε παραχώρηση περιοχών στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Κέρκυρας, στην εταιρεία Hamilton, και στη συνέχεια στην εταιρεία Chevron, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη θέση της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ των νησιών Οθωνοί, Μαθράκι και Ερεικούσσα.
Σημειώνεται ότι με απόφαση αλβανικού δικαστηρίου ακυρώθηκε προσφάτως η συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο ο νόμος που επιτρέπει την είσοδο και παραμονή επί των αλβανικών εδαφών ναυτικής μονάδας της Αγκυρας.
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία αποκτά ναυτική παρουσία στην Αδριατική, δηλαδή πολύ μακριά από το Αιγαίο, στο οποίο διατείνεται ότι έχει ζωτικά συμφέροντα».
Τελευταία σχόλια