Αλλάζουν όλα στο καθεστώς των κοινοτικών επιδοτήσεων για τα αγροτικά προϊόντα από το 2013. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα πάντα είναι θέμα διαπραγμάτευσης και ζητά στήριξη από τους κοινωνικούς εταίρους, με το ΚΚΕ να υποστηρίζει πως με τις προτάσεις θα χάσουν την επιδότηση το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών.
Ο επικεφαλής της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα, μέλος της Ν.Ε. του ΚΚΕ Βασίλης Αρμενιάκος σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι η νέα ΚΑΠ που συζητείται αυτή την εποχή θα οδηγήσει σε αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των αγροτών της Ελλάδας και της Κέρκυρας εκτός του δικαιώματος για επιδοτήσεις, αφού θα κόψει αυτούς που δεν ασκούν ως κύριο επάγγελμα τη γεωργία και θα αποσυνδέσει πλήρως την παραγωγή από την επιδότηση.
Οι επίσημες ανακοινώσεις της Κομισιόν
Τις προθέσεις της Κοινότητας έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος. Παρουσίασε τις προτάσεις της Κομισιόν για την Νέα ΚΑΠ της περιόδου 2013 – 2020, σύμφωνα με τις οποίες οι άμεσες πληρωμές θα αποτελούνται από:
έναν βασικό συντελεστή ως εισοδηματική στήριξη, μια υποχρεωτική πρόσθετη ενίσχυση για ειδικά περιβαλλοντικά δημόσια αγαθά (πράσινη πτυχή των ενισχύσεων μέσω γενικευμένων ετήσιων και μη-συμβατικών γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων)
μια πρόσθετη ενίσχυση για την αντιστάθμιση ειδικών φυσικών περιορισμών (για περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα) και,
μια εθελοντική δεσμευμένη στήριξη για ειδικούς τομείς και περιφέρειες (ισοδύναμη με τη σημερινή δεσμευμένη στήριξη που καταβάλλεται μέσω του άρθρου 68).
Παράλληλα, προανήγγειλε την θέσπιση ενός νέου συστήματος για μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις αλλά και την θέσπιση ορίου του βασικού συντελεστή, εξετάζοντας εκ παραλλήλου τη συνδρομή μεγάλης κλίμακας γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην αγροτική απασχόληση.
Τι καταγγέλλει η ΠΑΣΥ
Κατά την ΠΑΣΥ, σύμφωνα με τα προτεινόμενα:
• Οι αγρότες διαχωρίζονται σε «ενεργούς» που θα επιδοτούνται και σε «ανενεργούς» που δε θα επιδοτούνται, με αποτέλεσμα να κόβονται κι άλλοι από την επιδότηση, μετά από εκείνους που κόβονται με το Μητρώο Αγροτών και το διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη».
• Οι άμεσες ενισχύσεις μειώνονται δραστικά ανά στρέμμα, δίνονται ισόποσα και αποσυνδεδεμένα από την παραγωγή, δηλαδή, ανεξάρτητα αν καλλιεργείται ή όχι το χωράφι. Κερδισμένος απ’ αυτό είναι ο μεγαλοπαραγωγός που έχει μεγάλο κλήρο και χαμένος ο μικροϊδιοκτήτης.
• Καθιερώνεται η «πράσινη ενίσχυση» για όσους εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα (μόνιμα βοσκοτόπια, πράσινη κάλυψη, αμειψισπορά και οικολογική αγρανάπαυση), με αποτέλεσμα να ενισχύονται διάφοροι επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες που έχουν συγκεντρωμένη μεγάλη ιδιοκτησία γης και παραγωγής. Πρόκειται για κίνητρα μη παραγωγής προϊόντων που προορίζονται για διατροφικές και άλλες ανάγκες.
Γ.Γ. Υπ. Γεωργίας: Δεν υπάρχουν αποφάσεις, τώρα αρχίζει ο διάλογος
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες από την Κέρκυρα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται όπως και σήμερα και μετά το 2013: «Δεν υπάρχει καμία απόφαση, υπάρχει ένας πανευρωπαϊκός διάλογος για το τι αγροτική πολιτική θα ακολουθήσουμε μετά το 2013. Οι επιδοτήσεις, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι τώρα, έτσι θα συνεχίσουν να δίδονται και μετά το ΄13 σε ποσοστό 80%. Το υπόλοιπο 20% ή, ίσως και 25%, θα δίνεται σε όσους τηρούν τους όρους της καλής γεωργίας. Κάνουν οικονομία στο νερό, βάζουν λίγα λιπάσματα και φυτοφάρμακα, τηρούν τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας, αυτά είναι θέματα που και εμείς ως Έλληνες θέλουμε».
Κατά τον κ. Κανελλόπουλο, άλλη μία διαφοροποίηση που θέλει να κάνει η Ε.Ε. και μας εξυπηρετεί και εμάς, είναι μία στροφή στην ενίσχυση των μικρών παραγωγών. Επίσης, θα δώσει έμφαση στη νέα τεχνολογία και την καινοτομία, κάτι στο οποίο και η δική μας χώρα θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της.
Προανήγγειλε την έναρξη εντός των επόμενων εβδομάδων συστηματικού διαλόγου σε εθνικό επίπεδο, με αρχή ενημέρωσης της Βουλής από τον Υπουργό Κ. Σκανδαλίδη: «Είναι μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν λύνεται με ανακοινώσεις και εικασίες, θα έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια σκληρής δουλειάς για να τα καταφέρουμε».
Κάλεσμα ΠΑΣΥ σε αντίδραση
Ο Β. Αρμενιάκος από την πλευρά του κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στις 15 του Δεκεμβρίου στο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σαρόκο, «για να σηματοδοτηθεί η θέληση και η αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών στον κοινό λαϊκό αγώνα κατά της πολιτικής που λεηλατεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων».
Αντίθετα, για εικασίες έκανε λόγο ο Γ. Κανελλόπουλος απαντώντας στην ΠΑΣΥ: «Οι εικασίες που γίνονται για το που θα καταλήξει ο διάλογος τα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να γίνουν εύκολα. Όμως, εγώ θα ήθελα να παρακαλέσω όλους να είναι ψύχραιμοι και κυρίως να κάνουν προτάσεις πάνω στο πλαίσιο που οι ίδιοι νομίζουν αλλά και σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τελευταία σχόλια